Чи може антисептик викликати алергію?

Дата публикации: 05.06.2020
Дата обновления: 01.04.2023
Содержание:
Антисептики набули неабиякої популярності через пандемію. Посудини з знезаражувальною рідиною можна побачити в супермаркетах, в громадському транспорті, в поліклініках, дитячих садах. Але багато людей скаржаться після використання антисептиків на появу реакції на шкірі, свербіж, почервоніння, навіть пухирі. Як дізнатися, чи може бути алергія на антисептик?
 
Спирт в складі дезинфікуючого засобу позбавляє шкіру ліпідів - жирів. А це захисний бар'єр, який перешкоджає заселенню на епідермісі патогенної мікрофлори. А домішки, ароматизатори та барвники викликають дерматит. До них відносять парабени, мірістіловий спирт, хлоргексидин і інші.

Чому антисептик псує шкіру

Антисептики на основі спирту і миття рук милом викликає сухість шкіри. Вона позбавляється ліпідів, тому стає грубою і сухою, знижується її захисний бар'єр. Шкіра в такому стані страждає в кілька разів більше при регулярному нанесенні антисептика. Її мікрофлора знищується, створюється сприятливе середовище для розмноження патогенів та бактерій.
 
Спирт в складі позбавляє шкіру вологи, з'являються дрібні тріщини на руках. Тому дерматологи радять мити їх в теплій воді, не гарячій. Антисептики з гліцерином допомагають шкірі відновити ліпідний баланс. Але цього недостатньо, тому потрібно користуватися зволожуючим кремом після кожного миття та обробки дезінфектором.
 
Не рекомендується наносити антисептик на шкіру з ранками, при попаданні туди барвників та ароматизаторів виникають симптоми алергії. Ви відчуваєте печіння, свербіж, шкіра червоніє. Її кислотність змінюється в бік лужного середовища.

Як убезпечити шкіру від алергічних реакцій

Не варто переставати мити руки або обробляти антисептиком. Вибирайте засоби в аптеках, в яких вміст спирту не більше 70%. Віддавайте перевагу санітайзеру, який містить в складі спирт і гліцерин. При обробці рук такими засобами не утворюється алергічна реакція. Якщо ви помітили явні проблеми зі шкірою, перш ніж лікувати її самостійно, зверніться до дерматолога.
 
Першорядні поради для догляду за руками:
 
  • мийте руки з м'яким милом, після обробіть живильним кремом;
  • якщо у вас є можливість вимити руки з милом, то обробляти антисептиком після немає необхідності;
  • віддайте перевагу одноразовим паперовим рушникам;
  • не сушіть руки в сушарках, особливо це стосується громадських туалетів;
  • ретельно витирайте шкіру, вона не повинна бути мокрою, це призведе до пересихання;
  • носіть з собою крем для рук, якщо у вас алергія на спиртові антисептики;
  • на ніч робіть живильні маски, обернувши долоні в рукавички.
Для відновлення ліпідного балансу в денний час доби краще використовувати нежирні засоби для шкіри, а на ніч робити маски з жирних кремів з щільною текстурою.

Що не можна наносити на подразнену шкіру рук

Крім шкіри, дезінфікуючі засоби з ароматизаторами і барвниками в складі пошкоджують слизові оболонки носа, горла, очей. Виявляються такі реакції як почервоніння очей, свербіж, закладеність носа. Немає сумніву, чи може антисептик викликати алергію. У людей, схильних до алергічних реакцій, загострюється стан при використанні дезінфікуючих засобів з поганим складом.
 
Ось список того, що не можна наносити на ушкоджену шкіру рук:
  1. Масло кокоса і какао. У період дерматиту заборонено наносити на шкіру ці олії.
  2. Рукавички. Одягаючи їх, ви додаєте патогенну мікрофлору на вже уражену шкіру. Тальк і латекс в складі рукавичок - алергени.
  3. Використовувати масажні свічки і парафін не рекомендується.
  4. Уникайте покупки антисептика з ізопропіловим спиртом. Він згубно діє на шкіру з дерматитом. Можливо ускладнення у вигляді екземи.
  5. Примочки і ванночки з ромашкою висушать шкіру ще більше.
Замініть антисептик серветками або вологими рушниками з дезинфікуючим ефектом.
 
Чи вірно думка, що робити антисептики в домашніх умовах безпечніше? Так, але тільки, якщо все зробити правильно. При дотриманні пропорцій такий засіб дійсно ефективніший, якщо в складі тільки спирт і гліцерин.


Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Як відрізнити грип та ГРВІ від коронавірусу
Як відрізнити грип та ГРВІ від коронавірусу
Грип, коронавірусна інфекція, ГРВІ - найчастіші причини летального результату в період масового зараження. Всі захворювання мають дуже схожі симптоми і проявляються на початковому етапі, як звичайна застуда. Спалах нового вірусу розвивається швидко, тому медики порівнюють його з грипом. Обидва захворювання проявляються як респіраторна інфекція. У ситуації, що склалася, важливо знати, як відрізнити грип від коронавірусу.
16.03.2020
Детальніше
Профілактика грипу та ГРВІ для дітей і дорослих
Профілактика грипу та ГРВІ для дітей і дорослих
За статистикою 90% лікарняних листів видаються з діагнозом - ГРВІ або грип. Це інфекційні хвороби, якими найчастіше заражаються люди в зимово-весняний або осінньо-зимовий періоди. ГРВІ та грип майже не відрізняються за симптоматикою, але з часом штами грипу можуть змішуватися між собою, що призводить до ускладнень. Якщо у дорослих респіраторні інфекції проявляються закладеністю носа, болем в горлі, то у дітей захворювання часто затягуються.
13.03.2020
Детальніше
Як правильно користуватися антисептиком?
Як правильно користуватися антисептиком?
У даній статті Ви дізнаєтеся, як правильно проводити дезінфекцію, як часто користуватися антисептиком для рук та про інші, не менш важливі, аспекти використання антисептичних засобів.
30.03.2020
Детальніше
Як захиститися від коронавіруса? Детальна інформація
Розгорнути