Профілактика грипу та ГРВІ для дітей і дорослих

Дата публикации: 13.03.2020
Дата обновления: 06.04.2023
Содержание:

За статистикою 90% лікарняних листів видаються з діагнозом - ГРВІ або грип. Це інфекційні хвороби, якими найчастіше заражаються люди в зимово-весняний або осінньо-зимовий періоди. ГРВІ та грип майже не відрізняються за симптоматикою, але з часом штами грипу можуть змішуватися між собою, що призводить до ускладнень. Якщо у дорослих респіраторні інфекції проявляються закладеністю носа, болем в горлі, то у дітей захворювання часто затягуються.

Заходи профілактики грипу та ГРВІ проводяться в комплексі з правильним харчуванням і організацією необхідних умов для одужання. Багато хто звик використовувати часник і цибулю в якості профілактичних засобів. Вони містять фітонциди, які мають властивість вбивати бактерії, грибки і мікроорганізми, але не на віруси.

Як організувати профілактичні заходи в домашніх умовах

Важливо дотримуватися простих заходів безпеки в період поширення хвороб - рідше відвідувати місця з великим скупченням людей, відкласти поїздки на більш відповідний час, одягатися по погоді. Ось кілька порад, як захиститися від грипу:

  1. Правильний раціон. Білки мають здатність руйнувати віруси і бактерії, вони є антитілами і ферментами. При дефіциті білка імунітет ослаблений, не має можливості боротися з недугою. Для здоров'я організму в раціон необхідно включити м'ясо птиці, нежирні молочні продукти, яловичину. Інші продукти тваринного походження багаті вітамінами, повноцінне харчування зміцнює імунітет.
  2. Провітрювання приміщення. Цей метод профілактики допоможе знищити існуючі в повітрі віруси і бактерії на 90%. Провітрювати необхідно 3 рази в день, відкривши кілька вікон. Протягом півгодини всі мешканці квартири або будинку можуть насолодитися прогулянкою на вулиці.
  3. Зволоження повітря. Пересихання слизових оболонок призводить до зниження їх захисної функції. Активні речовини - інтерферони, імуноглобуліни функціонують тільки в вологому середовищі. Тому зволожувати кімнату, в якій живете або працюєте, - необхідність. Корисно промивати ніс сольовими розчинами, особливо після відвідування громадських місць. Таким чином можна самостійно вимити віруси, що осіли в носовому проході.
  4. Загартовування. Цей метод вимагає сталості та тривалості. Починають з повітряних ванн на 3-5 хвилин, обтирань рушником, змоченим в теплій і холодній воді по черзі. Поступово методи потрібно міняти, переходячи до більш серйозних.

Профілактика грипу та ГРВІ у дітей включає також постійне пиття - компоти, морси, тепла вода. Підійде чай або інший улюблений напій. Це допомагає підтримувати слизові оболонки вологими.

Профілактичні заходи із застосуванням ліків

Вакцинація - це обов'язкова міра профілактики захворювання і ускладнень хвороби для людей, схильних до розвитку легеневої недостатності. Діти і люлди похилого віку знаходяться в групі ризику, тому ВООЗ регулярно рекомендує щеплення.

У випадку з грипом вакцинація не захищає організм від зараження, але максимально знижує ризик ускладнень і летального результату. Вакцини проти ГРВІ поки не існує.

Промивання носа можна робити за допомогою сольового розчину, приготованого самостійно або з морської води. Остання продається в аптеках в зручних флаконах з розпилювачем або піпеткою. Багато експертів заявляють про однакову ефективністьт двох засобів, тому при покупці орієнтуйтеся на особисті переваги.

Профілактика ГРВІ для батьків і дітей включає вживання вітамінних комплексів, вони не захищають від вірусів та інфекцій, але підтримують імунітет. Існують аптечні препарати, які підсилюють вироблення інтерферону в організмі. Це білок, що протистоїть чужорідним мікроорганізмам і бактеріям.

Для дитини вважається нормальним хворіти на ГРВІ до 6 раз на рік, для дорослого - 3. Осельтамівір і занамівір - речовини, рекомендовані Всесвітньою організацією здоров'я як профілактика вірусного грипу. У продажу знаходиться велика кількість препаратів, що містять ці компоненти. Але повноцінний захист від ГРВІ - комплексні заходи обережності, включаючи всі перераховані способи.



Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Чи може антисептик викликати алергію?
Чи може антисептик викликати алергію?
Антисептики набули неабиякої популярності через пандемію. Посудини з знезаражувальною рідиною можна побачити в супермаркетах, в громадському транспорті, в поліклініках, дитячих садах. Але багато людей скаржаться після використання антисептиків на появу реакції на шкірі, свербіж, почервоніння, навіть пухирі. Як дізнатися, чи може бути алергія на антисептик?
05.06.2020
Детальніше
Як відрізнити грип та ГРВІ від коронавірусу
Як відрізнити грип та ГРВІ від коронавірусу
Грип, коронавірусна інфекція, ГРВІ - найчастіші причини летального результату в період масового зараження. Всі захворювання мають дуже схожі симптоми і проявляються на початковому етапі, як звичайна застуда. Спалах нового вірусу розвивається швидко, тому медики порівнюють його з грипом. Обидва захворювання проявляються як респіраторна інфекція. У ситуації, що склалася, важливо знати, як відрізнити грип від коронавірусу.
16.03.2020
Детальніше
Як правильно користуватися антисептиком?
Як правильно користуватися антисептиком?
У даній статті Ви дізнаєтеся, як правильно проводити дезінфекцію, як часто користуватися антисептиком для рук та про інші, не менш важливі, аспекти використання антисептичних засобів.
30.03.2020
Детальніше
Як захиститися від коронавіруса? Детальна інформація
Розгорнути