Як захиститися від коронавіруса? Детальна інформація

Дата публикации: 16.03.2020
Дата обновления: 01.04.2023
Содержание:

Відмінною рисою нової коронавірусної інфекції є те, що вона має специфічний спосіб проникнення в клітини людського організму. Потрапляючи туди, вірус зменшує ефективність захисної мембрани клітин. Як і багато респіраторних захворювань, коронавірус передаєтьтся повітряно-крапельним шляхом, а також через заражену поверхню. Людина торкається до дверної ручки, за яку брався хворий, чіпає брудними руками обличчя, і таким чином вірус потрапляє в організм через слизові оболонки.

Важливо знати рекомендації, як захиститися від коронавіруса, оскільки кількість хворих зростає з кожним днем по всьому світу. Медики не рекомендують приймати препарати для підвищення і зміцнення імунітету, їх ефективність мало доведена. Антибіотики проти нового вірусу COVID-19 не діють.

Топ-5 правил для профілактики зараження коронавірусною інфекцією

  1. Багато хто цікавиться, як захиститися від коронавіруса, які є ще способи, крім маски. Перше правило в списку рекомендацій ВООЗ - ретельна гігієна рук. Простий і дієвий спосіб - миття рук - усуває скупчення мікробів на них. Наприклад, на металевих виробах вірус живе більше 11 годин, тому після відвідин магазину, аптеки, транспорту потрібно вимити руки з милом. Антисептики, що містять спирт, вбивають вірус, відсоток його змісту повинен бути не менше 60%.
  2. Маска - ще один спосіб, як можна захиститися від коронавіруса. Думки світил медицини розділились щодо цього питання. Одні стверджують, що під час епідемій маски необхідні всім, інші вважають, що засіб ефективний тільки для хворих. В масці вони не піддають зараження інших. Правда така - маски не захищають від потрапляння в організм вірусу, але значно зменшують його концентрацію. У місцях, де скупчується багато людей, вона необхідна.
  3. Зміцнювати імунітет. Робити це необхідно не за один тиждень, а тривалий час. Тому саме час задуматися про користь їжі, правильний режим, фізичні навантаження. Любителям зміцнювати імунітет модуляторами і противірусними краще утриматися від цього. Вони не ефективні, а головне - спотворюють картину захворювання, приховуючи деякі симптоми. У такій ситуації діагноз поставити дуже важко, як і призначити лікування.
  4. Ще один спосіб, як люди захищаються від коронавіруса, - народні методи. В мережі Інтернет гуляє міф про користь алкоголю, який вбиває COVID-19. Деякі рецепти народної медицини діють в меншій мірі при банальному нежиті, але ніяк не захищають від коронавірусу. Найбільш корисно - тепле пиття, вірус нестійкий перед високою температурою, вже при 27 градусах він гине.
  5. Ефективні заходи захисту від коронавірусу - самоізоляція, карантин. Як показує практика китайців, щоб не заразитися, потрібно пересидіти хворобу вдома. Робота у віддаленому режимі, відмова від відвідування місць з великим скупченням людей та подорожі, які бажано відмінити.

Як захистити себе від нового вірусу COVID-19

Дотримуватися рекомендованих запобіжних заходів - головне правило. Регулярно тримати руки в чистоті на робочому місці, мати при собі антисептик або спиртовмісні серветки. Менше торкайтеся до очей, рота, носа. Перед прийомом їжі ретельно мийте руки, всі продукти тваринного походження піддавайте термічній обробці.

До стабілізації епідеміологічної ситуації головні способи захисту від коронавіруса - уникати тісного контакту з іншими людьми. Мова не йде про повну ізоляцію, намагайтеся не обніматися і не цілуватися при зустрічі з друзями, не їжте продукти з однієї тарілки або пачки. Виключіть всі тілесні контакти зі знайомими на вулиці. Гумові рукавички не ефективні, краще бути без них, але мити частіше руки.

На робочому місці потрібно кілька разів на день обробляти поверхні, до яких торкаєтеся, - клавіатура, екран телефону, ручки, кнопки ліфта, поручні. Намагайтеся не торкатися до них голими руками, можна натиснути кнопку ліфта серветкою, потім викинути її.

У домашніх умовах провітрюйте кімнати 3 рази в день. Розкажіть домочадцям, що засоби захисту від коронавіруса - антисептик, мило, маска, свіже повітря. Щодня переглядайте рекомендації ВООЗ, при виявленні нових фактів про вірус вони відразу інформують про такі.

Не сприймайте всерйоз поради від блогерів або неспеціалізованих видань, найбільш достовірне джерело інформації - Всесвітня організація охорони здоров'я. Найбільш уразливі до цього захворювання - люди похилого віку, які мають хронічні хвороби. Якщо в родині є такі люди, їм потрібно менше виходити на вулицю до нормалізації ситуації.



Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Чи може антисептик викликати алергію?
Чи може антисептик викликати алергію?
Антисептики набули неабиякої популярності через пандемію. Посудини з знезаражувальною рідиною можна побачити в супермаркетах, в громадському транспорті, в поліклініках, дитячих садах. Але багато людей скаржаться після використання антисептиків на появу реакції на шкірі, свербіж, почервоніння, навіть пухирі. Як дізнатися, чи може бути алергія на антисептик?
05.06.2020
Детальніше
Як відрізнити грип та ГРВІ від коронавірусу
Як відрізнити грип та ГРВІ від коронавірусу
Грип, коронавірусна інфекція, ГРВІ - найчастіші причини летального результату в період масового зараження. Всі захворювання мають дуже схожі симптоми і проявляються на початковому етапі, як звичайна застуда. Спалах нового вірусу розвивається швидко, тому медики порівнюють його з грипом. Обидва захворювання проявляються як респіраторна інфекція. У ситуації, що склалася, важливо знати, як відрізнити грип від коронавірусу.
16.03.2020
Детальніше
Профілактика грипу та ГРВІ для дітей і дорослих
Профілактика грипу та ГРВІ для дітей і дорослих
За статистикою 90% лікарняних листів видаються з діагнозом - ГРВІ або грип. Це інфекційні хвороби, якими найчастіше заражаються люди в зимово-весняний або осінньо-зимовий періоди. ГРВІ та грип майже не відрізняються за симптоматикою, але з часом штами грипу можуть змішуватися між собою, що призводить до ускладнень. Якщо у дорослих респіраторні інфекції проявляються закладеністю носа, болем в горлі, то у дітей захворювання часто затягуються.
13.03.2020
Детальніше
Як правильно користуватися антисептиком?
Як правильно користуватися антисептиком?
У даній статті Ви дізнаєтеся, як правильно проводити дезінфекцію, як часто користуватися антисептиком для рук та про інші, не менш важливі, аспекти використання антисептичних засобів.
30.03.2020
Детальніше
Розгорнути