Як відрізнити грип та ГРВІ від коронавірусу

Дата публикации: 16.03.2020
Дата обновления: 04.04.2023
Содержание:

Грип, коронавірусна інфекція, ГРВІ - найчастіші причини летального результату в період масового зараження. Всі захворювання мають дуже схожі симптоми і проявляються на початковому етапі, як звичайна застуда. Спалах нового вірусу розвивається швидко, тому медики порівнюють його з грипом. Обидва захворювання проявляються, як респіраторна інфекція. У ситуації, що склалася, важливо знати, як відрізнити грип від коронавіруса.

Схожі хвороби і в заходах профілактики - миття рук, носіння пов'язки, прикривання рота під час кашлю та чхання значно зменшують ризик поширення інфекції. Час від зараження до прояву перших ознак хвороби у грипу менше, ніж у коронавірусної інфекції.

Те, чим коронавірус істотно відрізняється від грипу, - вік хворих. COVID-19 вражає найчастіше людей старше 30 років, і в меншій кількості дітей. У той час як грип небезпечний для людей пенсійного віку і немовлят.

Відмінні характеристики COVID-19, ГРВІ та грипу

Після потрапляння в організм грип проявляє себе вже через 3-5 днів, як і ГРВІ. У випадку з коронавірусом, прихований період хвороби розтягується до двох тижнів. І весь цей час людина потенційно небезпечна і заражає інших довкола. Медики виділяють кашель, як відмінну рису захворювання. Сухий, важкий, безперервний кашель - одна з головних ознак COVID-19.

Порівняння коронавірусу і грипу

  1. Шляхи передачі. ГРВІ та грип передаються тільки повітряно-крапельним шляхом. Коронавірусних інфекція - повітряно-крапельним, через воду і їжу, брудні руки і слизові оболонки очей.
  2. Симптоматика. ГРВІ - закладеність носа, кашель, температура до 38 градусів, не сильно виражений головний біль. Грип - висока температура 38-39,5, нежить і закладеність носа, сильний головний біль, больові відчуття в суглобах і м'язах. COVID-19 - сухий сильний кашель, лихоманка, відчуття браку повітря, задишка, підвищення температури.
  3. Ризик летального результату. ГРВІ - низький. Грип - підвищується у пацієнтів з хронічними захворюваннями, слабким імунітетом, у літніх людей. Коронавірус - більше 5%, зростає, точних даних поки немає, в зоні ризику люди пенсійного віку.
  4. Лікування. ГРВІ - жарознижуючі препарати, лікування за симптомами. Грип - противірусні препарати, симптоматичне лікування для поліпшення самопочуття. COVID-19 - симптоматичне, ШВЛ для забезпечення киснем організму.
  5. Методи профілактики. ГРВІ - уникати багатолюдних місць, дотримуватися правил гігієни. Грип - вакцинація, правила гігієни. Коронавірусних інфекція - ретельне миття рук, продуктів харчування, обробка рук антисептиками, захисна маска, самоізоляція на час карантину.

Що небезпечніше - COVID-19 або грип

Обидва захворювання провокують ураження легень, викликаючи пневмонію. Кожен носій коронавірусної інфекції заражає більше 10 осіб навколо, як і в випадку з грипом більшість з них безсимптомно. Вірус грипу небезпечний для маленьких дітей, віком до 9 років, а COVID-19, навпаки, в найменшій мірі виявлявся у дітей. Не існує самостійного способу, як відрізнити коронавірус від ГРВІ або грипу, це роблять тільки медики, за допомогою спеціального тесту.

Нещодавно медики з Сінгапуру виявили новий симптом інфекції - висип, спочатку її прийняли за лихоманку Денге, але незабаром у постраждалих виявилися всі ознаки коронавіруса. Високий відсоток смертності - це те, чим відрізняється ГРВІ від коронавіруса. Цей показник сягає 5% по світу, водночас, коли у грипу показник не доходить до 1%, а від ГРВІ вмирають в рідкісних випадках.



Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Чи може антисептик викликати алергію?
Чи може антисептик викликати алергію?
Антисептики набули неабиякої популярності через пандемію. Посудини з знезаражувальною рідиною можна побачити в супермаркетах, в громадському транспорті, в поліклініках, дитячих садах. Але багато людей скаржаться після використання антисептиків на появу реакції на шкірі, свербіж, почервоніння, навіть пухирі. Як дізнатися, чи може бути алергія на антисептик?
05.06.2020
Детальніше
Профілактика грипу та ГРВІ для дітей і дорослих
Профілактика грипу та ГРВІ для дітей і дорослих
За статистикою 90% лікарняних листів видаються з діагнозом - ГРВІ або грип. Це інфекційні хвороби, якими найчастіше заражаються люди в зимово-весняний або осінньо-зимовий періоди. ГРВІ та грип майже не відрізняються за симптоматикою, але з часом штами грипу можуть змішуватися між собою, що призводить до ускладнень. Якщо у дорослих респіраторні інфекції проявляються закладеністю носа, болем в горлі, то у дітей захворювання часто затягуються.
13.03.2020
Детальніше
Як правильно користуватися антисептиком?
Як правильно користуватися антисептиком?
У даній статті Ви дізнаєтеся, як правильно проводити дезінфекцію, як часто користуватися антисептиком для рук та про інші, не менш важливі, аспекти використання антисептичних засобів.
30.03.2020
Детальніше
Як захиститися від коронавіруса? Детальна інформація
Розгорнути