Що робити, якщо вкусив кліщ?

Дата публикации: 05.06.2020
Дата обновления: 05.04.2023
Содержание:
З настанням перших сонячних, теплих днів частішають випадки укусів кліщів. Щоб підчепити шкідника, не потрібно забиратися далеко в ліс, гуляти в місцях з високою травою. Вони самі падають на одяг людини, при цьому, не вміючи літати і стрибати. Кліщі живуть на траві, деревах, чагарниках. Тому їх можна знайти і в міських парках, і на дачах, особливо якщо там багато заростей.
 
Потрапляючи на одяг, кліщі швидко знаходять зручне місце для укусу. У дорослих це руки, область грудей, пахвові западини. Дітей частіше атакують в голову, пахви, вуха, шия. Щоб уникнути небезпечних ускладнень, потрібно знати, що робити, якщо укусив кліщ людини. Заражений паразит несе смертельну небезпеку: енцефаліт і бореліоз. При цих захворюваннях відбувається найсильніша інтоксикація організму, енцефаліт загрожує розладами неврологічного характеру, аж до летального результату.

Правила для видалення кліща зі шкіри

Важливо своєчасно виявити кліща. Занурюючись у шкіру, він встромляє всередину тільки головку, а тіло залишається зовні. Саме в останньому зосереджені всі небезпечні токсини, збудники інфекцій. Тому витягати його необхідно акуратно, але швидко.
 
Ось кілька важливих правил - як витягнути кліща правильно:
  • не беріться за паразита голими руками, в разі, коли він дійсно інфікований, кліщ може заразити будь-кого;
  • намагайтеся не розчавити черевце, тому що небезпечний вміст миттєво потрапить в кров;
  • витягувати комаха потрібно тільки цілком;
  • місце укусу ретельно промити водою і нанести розчин 5% -ного йоду;
  • обов'язково запам'ятати місце, час і дату укусу, симптоми хвороб проявляються протягом 60 днів;
  • не позбавляйтесь від кліща, покладіть його в посудину або коробку, відвезіть в лабораторію на аналіз.
Мало хто знає, куди звернутися після укусу комахи. Кліщів на аналіз здають в спеціалізовані лабораторії. При доставці кліща на місце проведення аналізу, він повинен бути живим, тому в посудину з ним поміщають шматочок вологої марлі. Через 10 днів після укусу здається кров на кліщовий бореліоз і енцефаліт. А через місяць можна повторно здати аналіз на антитіла до цих хвороб.

Методи видалення кліща з поверхні шкіри

Існує кілька рішень, що треба робити, якщо укусив кліщ. Думка, якщо намазати комаху чимось неприємним, то він вилізе самостійно, помилкова! У такій ситуації, кліщ включає інстинкт захисту. Він розуміє, що йому загрожує небезпека і випускає всі токсини в кровотік людини.
 
Якщо при витягуванні паразита його головка залишилася всередині, а тільце відірвалося, нічого страшного. Вийміть її за допомогою голки. Спочатку обробіть йодом, і витягніть голівку, як скалку. Ранку від укусу промивають мильним розчином, після висихання нанесіть йод.
 
Інструкція по вилученню кліща:
  1. Максимально акуратно витягнути небезпечну комаху допоможуть щипчики, пінцет. Інструменти допоможуть не роздавити тулуб.
  2. В ідеалі - проводити маніпуляцію в травмпункті. Але це, на жаль, не завжди можливо. При самостійному вилучення візьміть пінцет або намотайте на пальці чисту ганчірку. Беріть кліща ближче до його голівки,і, до місця, де знаходиться хоботок. Проверніть його навколо осі, зробивши 3-4 оберти. Зазвичай через 3 оберти його вдається витягти. У питанні, що робити якщо укусив енцефалітний кліщ, допоможе лікар. Після діагностування захворювання, пацієнту призначають терапію. Вона в такому випадку обов'язково, інакше настануть сильні ускладнення.
  3. Через брак пінцета, скористайтеся ниткою. Її прив'язують ближче до хоботка комахи, кінці розвести в різні боки, викручувати кліща проти годинникової стрілки.

Чим небезпечні укуси кліщів для дорослих і дітей

Перші симптоми звичайного, який не є небезпечним, укусу - червона пляма, розміром до 15 см в діаметрі, можливий свербіж, набряк, загальне нездужання. У літніх людей і дітей алергічні реакції проявляються частіше. Вони проявляються почервонінням на шкірі, нежиттю, сверблячкою в очах.
 
Кліщовий енцефаліт викликає порушення психологічного стану, руйнує головний мозок, призводить до його інтоксикації, вражає спинний мозок. Захворювання небезпечне тим, що призводить до смерті. Серед його симптомів - слабкість в м'язах, температура піднімається вище 38 градусів, втрата у вазі, сильні головні болі, м'язи втрачають тонус і слабшають. Ознаки проявляються протягом двох місяців.
 
Кліщовий бореліоз. Ця бактеріальна хвороба добре піддається лікуванню на ранній стадії, якщо своєчасно проведена діагностика. У разі ігнорування ознак, бактерії вражають нервову систему, органи дихання, серце і опорну систему. Людина залишається інвалідом, можливий летальний результат. Одним із симптомів хвороби є висип, який утворює форму кільця, з центром всередині.
 
Особливо небезпечні кліщі для дітей. У них не сформований імунітет, на відміну від дорослих, тому діти сильніше схильні до захворювань, важче їх переносять. Багато хто не знає, що робити якщо дитину вкусив кліщ. Але медичних відмінностей від дій при укусі дорослих немає, вся різниця - в страху дитини.
 
Всі дії під час допомоги малюкам повинні бути злагодженими і без паніки, щоб не злякати дітей. Наступні дії по вилученню кліща: обов'язково зробіть аналіз паразита, спостерігайте за станом дитини. Якщо малюк добре слухає дорослих, розкажіть про симптоми небезпечних хвороб.
Можливо, він їх помітить швидше дорослих. 


Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Огляд ефірних масел і їх корисні властивості
Огляд ефірних масел і їх корисні властивості
Кожне ефірне масло неповторно , унікально і включає в себе не менше сотні активних речовин , що впливають на організм людини на фізичному, хімічному і психологічному рівнях , сприймається тактильно , за допомогою його вдихання.
23.02.2015
Детальніше
Як вибрати бальзам і крем для тіла
Як вибрати бальзам і крем для тіла
А адже тіло вимагає до себе не менше уваги , ніж особа або руки. Тому виробники пропонують безліч різних засобів по догляду за ним.
20.08.2014
Детальніше
Чим відрізняється тепловий удар від сонячного
Чим відрізняється тепловий удар від сонячного
Всі розуміють, як небезпечно тривале перебування під прямими сонячними променями, але до чого може привести знаходження в жарких приміщеннях мало хто замислюється. А адже в цьому і полягає різниця теплого і сонячного удару. Простіше кажучи, сонячний удар являє собою патологічний стан, при якому відбувається порушення роботи головного мозку через тривалу сонячного впливу на непокриту голову. Він вважається різновидом теплового удару. Основне, чим тепловий удар відрізняється від сонячного, що при ньому відбувається перегрів всього тіла, а не тільки голови. Цим і пояснюються деякі відмінності симптоматики.
24.06.2020
Детальніше
Косметика для тіла - гелі та мило для душа
Косметика для тіла - гелі та мило для душа
Косметика для тіла допомагає зберегти естетичні та функціональні якості шкіри.
10.07.2014
Детальніше
Розгорнути