Як перевірити свій імунітет?

Дата публикации: 24.04.2020
Дата обновления: 02.04.2023
Содержание:
Організм людини це складна система зі своїми захисними функціями. Імунна система організму захищає тіло від захворювань і чужорідних об'єктів у вигляді вірусів, бактерій, чужорідних тіл. Імунітет захищає від зовнішніх і внутрішніх факторів (пухлини). Як перевірити стан імунітету задається кожна людина в холодну пору року або на початковій стадії застуди.

Ознаки збою імунної системи

  • Постійно холодні руки і ноги.
  • Розлади кишківника понад два тижні.
  • Сухість слизових оболонок очей.
  • Незначне підвищення температури.
  • Головні болі мігренеподобного характеру.
  • Шкірні висипання.
  • Випадання волосся.
  • Часто повторювані застуди.
  • Підвищення і зниження ваги незрозумілого характеру.
Причин і ознак збою імунної системи маса. В основному порушення захисних функцій супроводжується підвищеною стомлюваністю, пітливістю і запамороченнями. Як перевірити імунітет у дорослого і визначити ступінь стресостійкості організму в домашніх побутових умовах - це питання не вирішити. При порушеннях бар'єрної функції організму слід звернутися до фахівця імунолога або ендокринолога. Лікар після огляду і повного анамнезу визначить, пов'язано це захворювання з імунітетом або це інше захворювання.
 
Організм дитини більш чутливий до збудників захворювань, ніж організм дорослого. Порушення імунітету призводить до уповільнення росту і розвитку дитячого організму. Як перевірити імунітет дитини, чи не є погане самопочуття наслідком імунодефіциту або хронічного захворювання?
 
Підвищувати імунітет і зміцнювати захисні функції можна після обстеження дитини фахівцем. Не слід батькам надмірно захоплюватися імунотерапією і штучним підвищенням імунітету. Зайве стимулювання ослабленого дитячого організму при не виявленому діагнозі може привести до ще більшого збою  роботі організму і розвитку патологій. При наявності у дитини частих застуд (більше 6 разів на рік), ускладнень після застуди, алергії, герпесу на губах дитині слід зробити імунограму.
 
Іммунограмма - комплексний збір аналізів для виявлення порушень захисної функції організму у дорослого або дитини. Після проведення імунологічного дослідження можна визначити, як перевірити імунітет по аналізах, оцінить показники імунітету. Такі дослідження проводяться тільки за призначенням лікаря алерголога, імунолога, гастроентеролога або ревматолога. У разі неясностей призначають більш ретельне комплексне дослідження на активність імунних клітин, здатність клітинами поглинати бактерії, і продукувати антитіла.
 
При наявності хронічних і вроджених захворювань лікарі можуть призначити ін'єкції для підвищення імунітету. Рішення, як перевірити імунітет по крові і які дослідження далі проводити, вирішує лікар. Спеціальні вакцинації лікарі проводять після визначення діагнозу. У людей з аутоімунними захворюваннями імунна система направляє свою боротьбу зі своїми ж клітинами і тканинами. При таких захворюваннях в організмі відбувається боротьба з власними клітинами. В такому випадку імунна система перестає працювати і слід пройти лікування в медзакладі з клінічним аналізом крові і повним лабораторним аналізом.
 
Клінічна перевірка крові дає повний аналіз при ослабленому імунітеті. Для підняття імунітету слід застосовувати комплексний підхід, не заважаючи організму боротися з вірусними збудниками і бактеріями.

Підвищенню імунітету сприяє

  • Збалансоване харчування.
  • Режим дня.
  • Відсутність шкідливих звичок.
  • Правильне лікування захворювання.
  • Усунення причини зниження імунітету.
  • Прийом БАДів і вітамінів.
Дисбаланс імунітету може спостерігатися також після перенесеного стресу або внаслідок нервових відхилень. Захворювання спадкового типу можуть супроводжуватися імунодефіцитом і виснажувати організм людини. Імунна система завжди в активній фазі і готова захищати організм людини зовні і зсередини перешкоджаючи росту пухлинних клітин і позбавляючись від загиблих клітин. Збої в імунітеті завжди помітні досвідченому фахівцеві, при первинному огляді лікар зможе призначити лікування або імунологічне дослідження крові.


Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Як правильно приймати вітамін D3?
Як правильно приймати вітамін D3?
Вітамін D3 -холікальциферол - основна біологічно активна речовина, яка входить до складу вітаміну D. Його особливість полягає в тому, що він не тільки міститься в деяких харчових продуктах, але і виробляється в шкірі людини під дією ультрафіолету сонячного світла. Коли мова йде про вітамін D, частіше за все мається на увазі вітамін D3. Ця речовина має величезне значення в життєдіяльності організму людини. Недарма вчені називають його найголовнішим вітаміном.
23.04.2020
Детальніше
Що таке вітаміни та їх види
Що таке вітаміни та їх види
Вітаміни являють собою сполуки, які не синтезуються , тому повинні надходити в організм разом з харчовими продуктами або у вигляді біоактивних добавок.
18.06.2014
Детальніше
Яке обрати засіб для полоскання горла?
Яке обрати засіб для полоскання горла?
Запалення горла знайоме кожному. Горло - ворота в організм людини, і воно через свої анатомічні особливості найчастіше схильне до запалень та інфекцій, бо на нього легко потрапляють бактерії і віруси з навколишнього середовища. Найбільш частими хворобами горла є ларингіт, фарингіт, паратонзилярний абсцес (запалення мигдалин).
23.04.2020
Детальніше
Як правильно поєднувати вітаміни?
Як правильно поєднувати вітаміни?
Вітаміни - це важливі речовини, які живлять організм людини. Вони беруть участь у формуванні нових клітин, забезпечують нормальну роботу внутрішніх органів, сприяють здоров'ю нервової системи і опорно-рухового апарату. Недостатня кількість поживних речовин негативно позначається на здоров'ї людини. Постійна втома, крихкі нігті, тьмяна шкіра є сигналами нестачі вітамінів в організмі.
23.04.2020
Детальніше
Розгорнути