Яке обрати засіб для полоскання горла?

Дата публикации: 23.04.2020
Дата обновления: 01.04.2023
Запалення горла знайоме кожному. Горло - ворота в організм людини, і воно через свої анатомічні особливості найчастіше схильне до запалень та інфекцій, бо на нього легко потрапляють бактерії і віруси з навколишнього середовища. Найбільш частими хворобами горла є ларингіт, фарингіт, паратонзилярний абсцес (запалення мигдалин). Якщо своєчасно не почати лікування інфекційних процесів в горлі, ці захворювання можуть стати хронічними і викликати ускладнення в роботі легких, серця, судин.
 
Симптоми запалення горла: першіння і біль в горлі, сиплий голос, підвищена температура тіла, загальна слабкість, головний біль, збільшення лімфатичних вузлів. При появі одного або декількох цих ознак потрібно відразу використовувати ефективний засіб для полоскання горла.

Полоскання горла

Полоскання - найпростіший, дешевий і дієвий метод лікування горла. При полосканні відбувається механічне очищення слизової горла і, одночасно, антибактеріальна дія лікарських засобів. Якщо під рукою немає аптечних препаратів, то можна застосувати народні засоби для полоскання горла. Існує дуже багато різноманітних рецептів розчинів для цієї нескладної процедури.
 
Можна приготувати водно-сольовий розчин: в склянку теплої води додати по 1 чайній ложці солі та соди і три краплі йоду. Полоскати горло потрібно 3-4 рази на добу.
 
Народна медицина пропонує і такий спосіб лікування: 1,5 ложки сухої ромашки залити склянкою окропу і дати настоятися протягом півгодини. Спочатку полоскати горло треба кожні дві години, а коли стане легше, повторювати полоскання можна 3-4 рази на день. Така процедура дійсно ефективна, тому що ромашка є сильним антисептиком.
 
Ще одна трава - лікар при болю в горлі - це шавлія. Водний настій шавлії діє на слизову горла як протизапальний, дезінфікуючий і жарознижуючий засіб. Для приготування цього «зілля» потрібно в термосі залити окропом (0.5л) чотири чайні ложки сухої трави, через 30 хвилин настій відфільтрувати. Полоскати горло 4-5 разів на день.
 
Дорослі можуть використовувати полоскання і зрошення горла спреями і розчинами, такими як Хлоргексидин, Гексорал, Аренго-септ, Тантум Верде. Ці лікувальні засоби не тільки вбивають віруси, бактерії і грибки, які викликають фарингіт, але і пом'якшують слизову, зменшують запалення, біль і першіння в горлі.
 
Багатовіковий народний досвід довів ефективність лікування горла вітамінними чаями з медом, лимоном, імбиром, відваром шипшини, малини, часнику.
 
При запаленні горла буде корисне полоскання фурациліном. Фурацилін є потужним антисептичним засобом. Приготувати розчин для полоскання просто: одну таблетку 20 мг подрібнити в порошок і розвести в склянці теплої води (в гарячій воді засіб втрачає лікувальні властивості, в холодній не розчиниться). Полоскати горло фурациліном рекомендується 3 хвилини 4-5 разів на добу. Перед процедурою потрібно очистити рот від залишків їжі. Приготований розчин можна зберігати в холодильнику, але не більше двох діб. Якщо рідина змінила колір, то використовувати її не можна.
 
Недорогий засіб для полоскання горла - настоянка календули (нагідок): 1 чайну ложку настоянки розчиняють в 200 мл теплої води. При больових відчуттях в горлі добре пити чай зі смородиною і малиною, допомагає також вершкове масло.
 
Для лікування горла застосовують і настоянку евкаліпта: 1чайная ложка листя рослини заливається 200 мл окропу, доводиться до кипіння, через 15 хвилин процідити. Настойкою евкаліпта потрібно обережно користуватися вагітним і людям, схильним до алергії.
 
Найбільш ефективна процедура полоскання - в перші дні захворювання. Розчини для полоскання горла повинні не подразнювати слизову носоглотки, не викликати алергію, не містити отруйних речовин і надавати протимікробну дію. Бажано готувати свіжий розчин перед кожною процедурою.
 
Дуже сильно болить горло при фарингіті - запаленні глотки. Його необхідно лікувати правильно, щоб фарингіт не перейшов в хронічну форму або не перетворився на ларингіт, бронхіт, трахеїт. Щоб зняти хворобливі симптоми (сухий кашель, першіння і печіння в горлі, накопичення слизу, підвищена температура тіла), допоможуть засоби для полоскання горла при фарингіті.
 
Полоскання горла - далеко не нешкідливий процес. Якщо розчин приготовлено неправильно, наприклад, має надмірну концентрацію або містить алерген, то процедура полоскання може привести до погіршення стану хворого. Який вибрати засіб для полоскання горла, кожен вирішує, виходячи зі своїх переваг і можливостей. Якщо з якої-небудь причини полоскання не допомагають, лікар призначить більш дієве лікування.


Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Як перевірити свій імунітет?
Як перевірити свій імунітет?
Організм людини - це складна система зі своїми захисними функціями. Імунна система організму захищає тіло від захворювань і чужорідних об'єктів у вигляді вірусів, бактерій, чужорідних тіл. Імунітет захищає від зовнішніх і внутрішніх факторів (пухлини). Як перевірити стан імунітету, про це запитує себе кожна людина в холодну пору року або на початковій стадії застуди.
24.04.2020
Детальніше
Як правильно приймати вітамін D3?
Як правильно приймати вітамін D3?
Вітамін D3 -холікальциферол - основна біологічно активна речовина, яка входить до складу вітаміну D. Його особливість полягає в тому, що він не тільки міститься в деяких харчових продуктах, але і виробляється в шкірі людини під дією ультрафіолету сонячного світла. Коли мова йде про вітамін D, частіше за все мається на увазі вітамін D3. Ця речовина має величезне значення в життєдіяльності організму людини. Недарма вчені називають його найголовнішим вітаміном.
23.04.2020
Детальніше
Що таке вітаміни та їх види
Що таке вітаміни та їх види
Вітаміни являють собою сполуки, які не синтезуються , тому повинні надходити в організм разом з харчовими продуктами або у вигляді біоактивних добавок.
18.06.2014
Детальніше
Як правильно поєднувати вітаміни?
Як правильно поєднувати вітаміни?
Вітаміни - це важливі речовини, які живлять організм людини. Вони беруть участь у формуванні нових клітин, забезпечують нормальну роботу внутрішніх органів, сприяють здоров'ю нервової системи і опорно-рухового апарату. Недостатня кількість поживних речовин негативно позначається на здоров'ї людини. Постійна втома, крихкі нігті, тьмяна шкіра є сигналами нестачі вітамінів в організмі.
23.04.2020
Детальніше
Розгорнути