Як правильно приймати вітамін D3?

Дата публикации: 23.04.2020
Дата обновления: 03.04.2023
Содержание:
Вітамін D3 -холікальциферол - основна біологічно активна речовина, яка входить до складу вітаміну D. Його особливість полягає в тому, що він не тільки міститься в деяких харчових продуктах, але і виробляється в шкірі людини під дією ультрафіолету сонячного світла. Коли мова йде про вітамін D, частіше за все мається на увазі вітамін D3. Ця речовина має величезне значення в життєдіяльності організму людини. Недарма вчені називають його найголовнішим вітаміном.
 
Вітамін D3 регулює обмін кальцію і фосфору в організмі, відповідає за розвиток кісток і скелета, і тому є для дітей антирахітним. У дорослих при нестачі цього вітаміну є загроза розвитку захворювань серця і судин, запалень кишечника, цукрового діабету, надлишкової маси тіла, псоріазу, аутоімунних захворювань. D3 вкрай необхідний жінкам в період менопаузи. Цей «сонячний» вітамін покращує метаболізм в організмі, ось чому люди втрачають надлишкову масу тіла з настанням сонячних літніх днів. Вітамін D3 дуже важливий для розвитку імунітету, при його нестачі організм більш чутливий до збудників хвороб. Цей вітамін підтримує необхідний рівень серотоніну (нейромедіатора, гормону радості) в мозку і тому в значній мірі визначає наші емоції.
 
Виділяють три способи насичення організму цим вітаміном. Найлегший і приємний спосіб - наситити організм сонячним світлом.
Рекомендується перебувати під прямими сонячними променями не менше трьох разів на сім днів вранці і ввечері, коли промені ультрафіолету не шкідливі для шкіри. Але запастися про запас цим вітаміном за допомогою засмаги можна.
 
Другий спосіб поповнення запасу вітаміну D3 - за допомогою фармацевтичних препаратів. Потрібно не забувати, що цей вітамін може накопичуватися в організмі і його надлишок призводить до гіпервітамінозу. Лікарі порадять, скільки і як довго приймати вітамін D3. При підвищеному рівні вітаміну D в організмі порушується кальцієвий обмін, внаслідок чого збільшується ризик інсультів і інфарктів.
 
Третій спосіб надходження цього вітаміну - отримання його з їжею. Багато D3 знаходиться в печінці риб: скумбрії, тунця, лосося. Тому бажано їсти страви з жирної риби два-три рази на тиждень. Цей вітамін також міститься в молочних продуктах, у вершковому маслі, в жовтку яєць, ікрі, в кропиві, петрушці, в грибах. Дріжджі, м'ясо, кукурудзяна олія також багаті вітаміном D3.

Користь вітаміну D3 для дітей

Вітамін D3 необхідний дитині з перших днів життя, тому що саме цей вітамін забезпечує:
  • засвоєння і накопичення кальцію в організмі;
  • правильний ріст зубів;
  • розвиток опорно-рухової системи;
  • розвиває і запускає імунну систему.
Так як вітамін D3 утворюється в шкірі під дією ультрафіолетових променів, педіатри радять щоденні прогулянки з немовлятами в сонячні години тривалістю не менше години. У теплу погоду тіло дитини максимально має бути відкрито для сонячного світла.

Як приймати вітамін D3

Щоб отримати максимальну користь від препарату, потрібно знати, як правильно приймати вітамін D3 дорослим і дітям. Добова доза визначається в мікрограмах (мкг):
  • 0.025мкг відповідає 1МЕ (МЕ - міжнародна одиниця).
  • 1мкг дорівнює 40МЕ.
  • Профілактична доза для чоловіка - 100 мкг (400МЕ).
  • Для вагітної жінки, для жінки в період лактації вітаміну D3 необхідно більше - до 15 мкг (600 МО).
  • Жінкам в період менопаузи, в клімактеричний період профілактична доза ще більше - до 1000МЕ.
  • Добові дози лікарем можуть змінюватися в залежності від індивідуальних особливостей пацієнта і навіть від пори року: в похмурі дні осінньо-зимового періоду наш організм втрачає 60% вітаміну D3.
Важливо знати, як приймати вітамін D дітям:
 
  • до 4 міс. - 500МЕ на добу (для народжених раніше терміну -800 - 1000МЕ / добу);
  • від 4 міс. до 4 років - 1000МЕ на добу;
  • 4-10 років - 1500МЕ;
  • 10-16 років - 2000 МО на добу.
 
Рекомендовані дози можуть варіювати в залежності від стану здоров'я дитини. В інструкції до препарату обов'язково вказується кількість активної речовини в капсулі, в розчині, в краплі.
 
Якщо вітамін призначено приймати в рідкому вигляді, крапельно, необхідно зробити перерахунок МО на обсяг в мілілітрах: 500МЕ відповідають 0.53МЛ. Знаючи це, можна визначитися, як приймати вітамін D3 в краплях. Немовлятам, як правило, призначають водний розчин вітаміну D3 c першого місяця життя - 1капля на прийом (500МЕ) - для профілактики розвитку рахіту.
 
Дізнатися рівень вітаміну D в організмі можна за допомогою аналізу крові. Займатися самолікуванням і призначати собі вітамін D3 небезпечно для здоров'я.


Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Як перевірити свій імунітет?
Як перевірити свій імунітет?
Організм людини - це складна система зі своїми захисними функціями. Імунна система організму захищає тіло від захворювань і чужорідних об'єктів у вигляді вірусів, бактерій, чужорідних тіл. Імунітет захищає від зовнішніх і внутрішніх факторів (пухлини). Як перевірити стан імунітету, про це запитує себе кожна людина в холодну пору року або на початковій стадії застуди.
24.04.2020
Детальніше
Що таке вітаміни та їх види
Що таке вітаміни та їх види
Вітаміни являють собою сполуки, які не синтезуються , тому повинні надходити в організм разом з харчовими продуктами або у вигляді біоактивних добавок.
18.06.2014
Детальніше
Яке обрати засіб для полоскання горла?
Яке обрати засіб для полоскання горла?
Запалення горла знайоме кожному. Горло - ворота в організм людини, і воно через свої анатомічні особливості найчастіше схильне до запалень та інфекцій, бо на нього легко потрапляють бактерії і віруси з навколишнього середовища. Найбільш частими хворобами горла є ларингіт, фарингіт, паратонзилярний абсцес (запалення мигдалин).
23.04.2020
Детальніше
Як правильно поєднувати вітаміни?
Як правильно поєднувати вітаміни?
Вітаміни - це важливі речовини, які живлять організм людини. Вони беруть участь у формуванні нових клітин, забезпечують нормальну роботу внутрішніх органів, сприяють здоров'ю нервової системи і опорно-рухового апарату. Недостатня кількість поживних речовин негативно позначається на здоров'ї людини. Постійна втома, крихкі нігті, тьмяна шкіра є сигналами нестачі вітамінів в організмі.
23.04.2020
Детальніше
Розгорнути