Як правильно підібрати ортопедичний наколінник?

Дата публикации: 21.02.2020
Дата обновления: 07.11.2023
Содержание:

       Травма колінного суглоба – найпоширеніша медична проблема, яку можна уникнути за допомогою наколінника.

Наколінник - ортопедичний бандаж, що утримує колінний суглоб в анатомічно правильному та безпечному положенні.

Ортопедичний наколінник одночасно надає кілька дій на ногу в області коліна:

  • Створює м'який компресійний ефект, що стискає. Тим самим фіксує та утримує колінну чашку в анатомічно правильному та безпечному положенні. Колінний суглоб м'яко вишиковується в таке положення, де виключені травмуючі рухи, перенапруга зв'язок і навантаження, що зношує, на тверді тканини суглоба. Також напівжорсткий наколінник з пружним кільцем захищає ногу від фізичних травм при падінні або ударі по нозі.
  • Зігріваючий ефект. Їм володіють наколінники з натуральних тканин. Сухе тепло покращує кровотік, знімає зайву перенапругу та біль.
  • Мікромасажна дія. Покращує відтік лімфи, стимулює кровообіг, тим самим кісткові та м'які тканини колінного суглоба одержують із кров'ю більше кисню та поживних речовин. Наколінники з мікромасажним ефектом сенсорно впливають на область колінного суглоба, стимулюють злагоджену роботу м'язів та зв'язок.
  • Амортизація. Мінімізація ударного навантаження на суглоб колінної чашки при активному рухі тіла: біг, спорт, важка фізична робота. Таким чином уповільнюється процес зношування суглоба з роками та його деформації при різних захворюваннях.

      

  

Різновиди наколінників

      

Бандаж на колінну філіжанку буває чотирьох типів і відрізняється ступенем фіксації. Вибирається залежно від складності травми або для профілактики захисту суглоба:

  • М'який. Еластичний компресійний бандаж із щільного трикотажного полотна. Забезпечує правильне розподілення навантаження на колінний суглоб, при цьому не сковує рух ноги. Використовується для зняття болю та захисту суглоба від травм під час великих навантажень на ноги, під час занять спортом та танцями. Мінімізує або унеможливлює можливі травми.
  • Середня жорсткість. Виріб виконаний із трикотажу або щільного синтетичного дихаючого матеріалу та оснащений з боків ребрами жорсткості, силіконовим кільцем. Наколінник середньої жорсткості захищає суглоб при ударних навантаженнях, фіксує та стабілізує капсулу коліна в безпечному положенні, виключає зміщення м'язів та зв'язок при активному русі ноги. Призначається в період реабілітації після травм та операцій. А також за таких проблем, як дегенеративно-дистрофічне захворювання, запальні процеси колінного суглоба, синовіт.
  • Жорсткий. Пластиковий ортез оснащений шарнірами, ребрами та системою ременів для жорсткої фіксації ноги в області коліна. Виріб повністю виключає рухливість суглоба, фіксує його в анатомічно правильному положенні. Призначається як альтернатива гіпсової пов'язки після складних травм та операцій, при іммобілізації, відновленні анатомічної осі ноги. Ця модель рекомендується при проблемі який наколінник вибрати при розриві меніска.
  • Зігріваючий. М'який трикотажний бандаж з додаванням натуральної вовни. Маємо мікромасажну та зігрівальну дію, захищає тканини від переохолодження та запальних процесів. Ефективний при нанесенні знеболювальних та зігрівальних мазей на область коліна. Може використовуватись у повсякденній дружині та при активних заняттях спортом.

    

   

Матеріали та конструкція наколінника

  

Чим вище ступінь фіксації наколінника, теп щільніший і жорсткіший його матеріал і конструкція.

  • Трикотаж компресійний Використовується в еластичних наколінниках. Виконаний з еластану чи лайкри. Відмінно облягає ногу та підлаштовується під контури тіла, повторює його рух і не викликає здавлювання кровоносних судин. Ідеально підходить для літнього періоду, тому що дозволяє шкірі дихати і практично не помітний під одягом.
  • Неопрен. Пористий м'який еластичний матеріал використовується в наколінниках з легкою або середньою фіксацією. Має зігрівальну та компресійну дію. Цей матеріал може викликати алергічну реакцію на особливо чутливу шкіру, тому не рекомендується для постійного використання.
  • Нейлон. Дихаючий, гіпоалергенний синтетичний матеріал. Має високу міцність, тим самим продовжує термін служби виробу.
  • Пластик. Використовується для наколінників жорсткої фіксації. Завдяки своїй легкості і конструкції, що розкривається, пластикові наколінники широко використовуються замість гіпсової пов'язки і шини. Ще одна перевага – пластик можна мити, дезінфікувати, він довговічний та гіпоалергенний.

Наколінники відрізняються своєю конструкцією залежно від ступеня жорсткості фіксації. Мають такі елементи:

Шарніри. Ребро жорсткості виконується з легкого металу, пластику або гнучкого матеріалу у разі коли наколінник не обмежує рухливість ноги. Шарніри зберігають вісь постановки ноги, не допускають травмуючих рухів тіла і зміщення наколінника під час активної ходьби.

М'якопружне кільце. Виконано із силікону. Забезпечує щільне прилягання наколінника до колінної чашечки, надає мікромасажну дію, знімає біль під час фізичного навантаження.

Отвір в ділянці колінної чашки. Полегшує контроль за станом колінного суглоба. Медик може визначити рівень набряклості, не знімаючи наколінник з ноги пацієнта.

Компресійний трикотаж з різних зони компресії. Стимулює та покращує кровообіг. В області підколінної ямки використовується технологія «пухкого трикотажу» для зняття тиску з кровоносних судин.

Система ременів-фіксаторів. Забезпечують правильне положення наколінника на нозі, дозволяють змінювати ступінь стиснення.

    

   

Як правильно підібрати ортопедичний наколінник?

  

При підборі наколінника з лікувальною метою обов'язково враховуються рекомендації медика. Він визначає ступінь жорсткості та фіксації ноги і скільки часу можна носити наколінник. Якщо бандаж на коліно вибирається для профілактики травм або зігрівання суглоба, у настановах лікаря немає необхідності, але враховується матеріал виробу, конструкція та розмір наколінника.

Наколінник не вибирається «із запасом». Якщо розмір великий, виріб зміщуватиметься при носінні і не виконуватиме своїх функцій. Так само не повинно бути надто щільного облягання ноги. Це може порушити кровообіг та погіршити травму. Важливо, щоб матеріал наколінника не викликав роздратування, дозволяв шкірі дихати і не провокував потовиділення.

    

    

Як визначити свій розмір наколінника?

  

Перш ніж правильно підібрати наколінник необхідно зробити виміри:

  1. Обхват ноги в області коліна. Знімається по центру колінної чашки при напівзігнутій нозі.
  2. Окружність над коліном.
  3. Окружність ноги під коліном, на 5см нижче за суглоб.
  4. Обхват стегна над коліном - на 15см вище колінної чашки.

При задачі купити наколінник для фіксації колінного суглоба, варто віддавати перевагу професіоналам. Це спеціалізовані центри чи інтернет-магазини, які продають ортопедичні вироби. У них є медики-консультанти, які допоможуть вибрати наколінник відповідно до призначення лікаря та розміром ноги клієнта.

  

  

Призначення для наколінника та наші рекомендації

  

  • Ортез на колінну чашку. Використовується при таких діагнозах, як "коліни стрибуна", у разі тендиніту колінного суглоба.
  • Тутір. Призначається при артрозі, синовіті, бурсіті.
  • Напівжорсткі наколінники з шарнірами. Як додатковий засіб терапії призначається при ревматоїдному артриті, паралічі, хворобі Кеніга.
  • Еластичний наколінник. Застосовується на початковій стадії лікування синовіту, бурситу, артриту.
  • Наколінник з шарнірами. Альтернатива гіпсової пов'язки після хірургічного втручання, а також при розриві меніска або зв'язок колінного суглоба.
  • Наколінник еластичний зі спіралеподібними вставками. Використовується людьми, які відчувають біль у колінах під час підняття вгору сходами чи при присіданні.
  • Легкий трикотажний наколінник. На постійній основі може використовуватися для зігрівання та знеболювання за будь-яких навантажень на ноги – спорт, ходьба, біг.
  • Амортизаційний наколінник. Застосовується спортсменами та повними людьми для зменшення ударного навантаження при ходьбі та бігу.

   

    

Підгонка та регулювання наколінника

  

Ремені ортезу затягують у напрямку від коліна. У нозі не повинно відчуватись пульсації. Це може означати сильне здавлювання кровоносних суглобів та м'яких тканин.

Протипоказанням для використання наколінників може бути алергічна реакція або шкірні захворювання, остеоартроз та варикозне розширення вен посиленої форми.

При виборі купити наколінник і з якого матеріалу, враховується його гіпоалергенність і зручність фіксації. У разі складної травми і знерухомленості ноги підійде модель ортеза з конструкцією, що розкривається, і системою ременів-фіксаторів. Це дозволяє медику повністю оглянути місце травми, обробити його, залишити при необхідності на якийсь час відкритим для просушування шкіри. Пацієнт при цьому не відчуває біль та дискомфорту.

   

    

Види активності та відповідні наколінники

  

Для спорту. Використовується спеціальний спортивний наколінник як захист та заміна еластичного бинта. В активних та травмонебезпечних видах спорту, пов'язаних з різкими рухами та підняттям ваг, наколінники виконують амортизуючу функцію, підвищує поштовхову силу ніг, значно покращує рухливість всього тіла спортсмена.

Для повсякденного життя та роботи та активних видах відпочинку . Рекомендований еластичний бандаж на коліно, що знімає навантаження із суглоба. У холодну пору року краще вибирати зігріваючий наколінник з натуральної вовни. Для людей, які багато часу проводять у догляді за сільським господарством, піднімають ваги, працюють на будівництві підійде еластичний наколінник із вбудованим силіконовим кільцем.

Надмірна маса тіла. Ожиріння викликає порушення у роботі всього опорно-рухового апарату. Особливого навантаження зазнають ноги. Для зняття надмірного навантаження використовується еластичний бандаж на колінний суглоб. Повним людям його рекомендується носити під час піших прогулянок.

Літній вік. З роками суглоби у людей працюють гірше, болючіше, з обмеженням амплітуди руху. У літньому віці можлива така проблема, як розхитаний ослаблений суглоб. Щоб захистити літню людину від травми та полегшити її ходу, рекомендується на постійній основі використовувати еластичні підтримуючі наколінники.

При хронічних захворюваннях . Медиком призначається напівжорсткий ортез зі знімними ребрами для підтримки та фіксації суглоба. Показання для використання наколінника:

  • Період відновлення після травми чи операції. У випадку, коли наколінник жорсткої фіксації використовується замість гіпсової пов'язки, час лежати з такою фіксацією частіше скорочується за рахунок прогресивнішого відновлення м'яких і кісткових тканин.
  • Нестабільність колінного суглоба.
  • Набряклості ніг, в т.ч. в коліна.
  • Запальні процеси м'яких чи кісткових тканин суглоба коліна.
  • Дистрофія капсульно-зв'язувального апарату коліна.
  • Туберкульоз суглоба.
  • Артроз.
  • Різні види інвалідності із проблемами опорно-рухового апарату.

  

  

Висновки

  

Захистити свої коліна від можливих травм, зняти біль та звести до мінімуму наслідки вже існуючих захворювань допоможуть якісні наколінники та професійна допомога продавця консультанта.

   

FAQ

Як правильно вдягнути наколінник?

Бандаж варто одягати вранці, щоб уникнути набряклості. Краще це робити сидячи, при цьому нога має бути напівзігнутою під 25-30 градусів. Необхідно переконатися, що наколінник одягається правильно-дотримані верхні та нижні краї, ребра жорсткості проходять чітко по бокових лініях ноги, силіконове кільце щільно прилягає до колінної чашечки.

  

Скільки коштує наколінник?

Ціна ортезу залежить від матеріалу та складності конструкції. Найбюджетніший варіант – трикотажний наколінник. Його вартість може бути від 250 грн. Багатофункціональний жорсткий ортез із металевими шарнірами коштує понад 3000грн.

                 

Що краще наколінник чи еластичний бинт?

Самостійне накладення на ногу еластичного банта може погіршити проблему: передавлювання кровоносних судин. Конструкція наколінника виконана таким чином, що суглоб колінної чашки підтримується та захищається, при цьому кровообіг у нозі не порушується.

  

Скільки часу можна носити наколінник?

Наколінники для профілактики можна використовувати постійно, знімаючи їх перед сном. Однак, щоб тіло могло дихати і кістково-зв'язувальний апарат колінної чашки не звикав до підтримки ззовні і працював самостійно, рекомендується знімати колінники кожні три години та 30 хвилин обходитися без них. Спортивні наколінники використовуються лише під час тренувань та активного відпочинку. Після кожного застосування виріб необхідно випрати вручну (без скручування та віджиму) і висушити на відкритому повітрі далеко від нагрівальних приладів.



Коментарі до статті
У мене об'єм коліна 43 см, нижче 41 см, вище 48 см. Який наколінник мені потрібно вибрати при артрозі?
Добрий день ! /ua/cat_88.htm/nakolenniki-pri-artroze/ Призначення до застосування-
При артрозі
Який носити наколінник, іноді болить при навантаженнях ліве коліно. Зараз активно займаюся бігом який вибрати наколінник, скидаю зайву вагу. Чи можна його постійно носити або в проміжку коли я займаюся спортом?! Підкажіть будь ласка
Доброго дня! Рекомендуємо /item_n3680.htm для стабілізаціі і підтримки колінного суглобу.
добрий день.в 82 р. був перелом стегна оскочатий.довго.не зростався в гіпсі - утворилася конрактура. розробив на 90 градусів.
Добридень. У такому поважному віці майже всі люди відзначають артроз суглобів ніг різного ступеня. Враховуючи тяжку травму та тривале лікування з тимчасово непропорційним навантаженням на ногу, особливо на колінний суглоб, прояв симптомів артрозу був питанням часу. Звичайно, можна підібрати наколінник, який полегшить стан. Але для того, щоб зробити це максимально правильно, потрібно обстежитися у травматолога, зробити рентген для встановлення ступеня гонартрозу (від чого безпосередньо залежить жорсткість наколінника), якщо є підозра на запальний процес, синовііт або пошкодження м'яких тканин колінного суглоба, тоді може бути актуальною УЗД або МРТ діагностика. Дякую за звернення.
У мене обсяг коліна 55 а вище 62який мені вибирати розмір бандажу
Добридень. За кожним товаром розмір підбирається індивідуально. Ви можете розглянути варіанти наколінників у нас на сайті: /zaporozhye/cat_101.htm Для правильного підбору розміру можете звернутися на нашу гарячу лінію: 0 800 757-307, 044 369-3899,098 734 1177,099 126-8484,073 178-3215. Дякую за звернення.
Популярні товари


Вам також може бути цікаво

Біль під коліном ззаду - причини та лікування
Біль під коліном ззаду - причини та лікування
Коліно (колінний суглоб) є найбільшим суглобом нашого тіла. У процесі життєдіяльності коліно піддається значним навантаженням, тому не дивно, що воно є досить вразливим місцем.
07.10.2019
Детальніше
Все про наколінниках
Все про наколінниках
Наколінники ( фіксатори коліна або колінні бандажі ) , а так само тутори забезпечують фіксацію і помірну стабілізацію колінного суглоба і надколінка , підтримку бічних зв'язок і менісків .
12.01.2012
Детальніше
Що робити при пошкодженні зв'язок коліна
Що робити при пошкодженні зв'язок коліна
Пошкодження колінних зв'язок - це одна з найбільш частих травм, які можна отримати під час заняття спортом, звичайної ходьби або бігу. Невдале падіння, вивихи, забиті місця - все це може стати причиною надриву, повного розриву або розтягнення зв'язок. Сучасна медицина надає великий вибір пристосувань для полегшення стану і швидкого відновлення.
25.10.2018
Детальніше
Наколінники Orliman - їх види та застосування
Наколінники Orliman - їх види та застосування
Наколінники Orliman виконані з гіполаллергенних матеріалів і володіють найвищою якістю .
07.11.2013
Детальніше
Розгорнути