Як вибрати крокомір?

Дата публикации: 26.01.2017
Дата обновления: 03.04.2023
Содержание:
Про те, що багато ходити корисно, відомо всім. Під час ходьби включається більшість м'язових груп, задіюються основні суглоби, поліпшується робота серця і прискорюється кровообіг. Медики рекомендують людині середнього віку на день робити не менше 10000 кроків. Для того, щоб розуміти виконується ця норма чи ні, існують спеціальні вимірники – крокоміри. Їх функція – точний підрахунок кроків протягом дня і вимірювання пройденої відстані.

Три види крокоміром

1. Механічний. Перший лічильник кроків, з'явилася в минулому столітті. Принцип роботи схожий на дію маятника: грузик долає пружину і таким чином стрілка циферблата провертається на одну поділку. Прородители сучасних крокоміром страждали похибкою показів, тому сьогодні їх випуск і продаж зупинені.
2. Електромеханічний. Всередині пристрою розташовується датчик, чуйний до рухів людини. Кожен випад ногою викликає певні вібрації, датчик їх вловлює, перетворює в електричний імпульс. В результаті такої дії змінюється показання на екрані приладу. Електромеханічні крокоміри популярні з-за низької ціни і простоти в обігу. Єдиний мінус – якщо не правильно закріпити пристрій або зачепити одягом, його точність показань падає.
3. Електронний. Підрахунок кроків відбувається завдяки электромеханическому пристрою, що сприймає кожен порух і струшування як електроімпульс. На відміну від електромеханічних, такі пристрої здатні розпізнавати і розрізняти характер випаду ноги. Наприклад, якщо власник вимірювача підняв ногу на одну сходинку просто для додаткової опори, такий рух не сприймається як шагание. Крім цього, лічильник не робить похибки, коли його носиш на поясі, руці, шиї або просто в сумці.

Як упевнитися в точності крокоміра

У перший час виникає питання: а чи правильно пристрій підраховує кількість кроків? Розвіяти сумніви допоможе тестування: всі покази на табло приладу необхідно звести до нуля. Потім слід проходити невелику дистанцію у звичайному темпі і підраховувати кожен випад ноги. Зробивши 100 кроків можна звірити показання з гаджетом. Допустима похибка не більше 1%. Аналогічне тестування пристрою варто проводити в транспорті: під час їзди цифри приладу природно не повинні збільшуватися. Якщо під час подорожі свідчення все ж примножуються, є привід відмовитися від низькоякісного пристрою і довіритися перевірених торгових марок.
 

Який крокомір краще купити?

 
Якщо споживач вибирає пристрій тільки для підрахунку кроків і не потребує додаткових функції (годинник, підрахунок калорій і відстані), для повсякденного користування достатньо буде придбати електромеханічне пристрій. Його ціна помітно нижче електронних моделей. Зазвичай електромеханічні пристрої припускають кріплення з допомогою кліпси на поясі. Якщо дотримуватися рекомендації по кріпленню, не зрушувати пристрій під час ходьби одягом або рукою, відсоток достовірності цілком високий.
Для людей, які бажають за допомогою гаджета поліпшити своє здоров'я, що ставлять перед собою певні спортивні цілі, краще вибрати більш професійну модель - електронний крокомір. Існує кілька різновидів електронних помічників. Вони розрізняються за способом носіння і технології. У продажу є моделі 2D і 3D вимірювань. 2D-технологія дозволяє проводити точні вимірювання в двох площинах: ведеться облік кожного поштовху ноги під час пішої прогулянки або підйому по сходах. 3Dшагомеры – більш універсальні. Вони пристосовані до режиму інтенсивної фізичної навантаження під час кросу по різних поверхнях (пісок, грунт, гума, асфальт) з чіткою градацією кожного кроку збільшення або зменшення м'язового навантаження і довжини кроку.
Перш ніж визначитися, який крокомір краще купити, варто заздалегідь продумати його комфортне розташування на тілі.
 
Способи кріплення електронних крокоміром
 
1. На поясі – зручно для огрядних людей, аналізують показання приладу не так часто
2. На зап'ясті – більше підійде активним користувачам, постійно відстежує свої досягнення
3. На шийному ремінці – надійна фіксація гаджета, зручна для спортсменів, що використовують додаткові опції приладу
4. В кишені – такі моделі більше вибирають люди ділового світу.
5. На взуття – хороший варіант для професійних легкоатлетів
 
Ціна комфорту і точності
 
Найбільш доступні моделі – електромеханічні. Їх функції мінімальні – підрахунок кроків і пройденої відстані. Чим більш багатофункціональна модель і вміщує крім елементарних програм додаткові функції, тим вище ціна. Також на вартість приладу впливає виробник. Професійні моделі відомих спортивних марок коштують дорожче, але при цьому відрізняються своєю безвідмовною високоточною роботою. Якщо вибирати вимірювач для спортсмена – краще віддавати перевагу маркам, що спеціалізується на випуску професійних спортивних гаджетів, пристосованих до високих навантажень і оснащений рядом додаткових функцій.
 
Додаткові функціональні можливості електронних крокоміром

 

· Функція електронних годинників + секундомір + таймер. На екрані відображається точний час, дату і день тижня. Деякі моделі можна використовувати як будильники. Функції секундоміра і таймера нагоді професійним спортсменам.
· Підрахунок калорій. Електронний помічник веде підрахунок витраченої енергії під час ходьби. Власник лічильника в кінці дня наочно бачить, скільки калорій було витрачено завдяки ходьбі або пробіжки.
· Збереження даних. Велика пам'ять гаджета здатна зберігати свідчення за останні 7 днів. Практична функція для тих, хто ставить перед собою цілі та аналізує досягнення.
· Радіоприймач. Піша прогулянка або пробіжка ніколи не буде нудною, якщо одночасно з фізичним навантаженням отримувати задоволення від приємної музики. Фітнес тренери відзначають, що людина з навушниками може провести на біговій доріжці на 25% часу більше, ніж якщо б в такому ж темпі біг без музичного супроводу.
· Підсвічування. Функція, що дозволяє користуватися приладом протягом доби і мало освітлених місцях.
· Сумісність з ПК і гаджетами. Сучасні крокоміри можливо підключити до планшета, смартфона, пульсометру і використовувати спортивні програми і програми.
· Підрахунок середньої швидкості. Гаджет вимірює швидкість пересування під час пішої прогулянки, кросу або будь-який інший пробіжки.
· Вимірювання відстані. На екрані відображається показник подоланої відстані в кілометрах.
· Вимірювання пульсу – такою функцією володіють наручні прилади. Програма важлива для вибору щадною навантаження, безпечної для роботи серця.
 

Інтернет магазин «Ваше здоров'я» пропонує широкий вибір крокоміром тільки перевірених виробників. У відділі «Домашня медтехніка» можна підібрати надійні пристрої середнього рівня і високоточні електронні гаджети професійних спортивних моделей.



Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Вибір шагомера
Вибір шагомера
Як же вибрати крокомір ?
25.04.2013
Детальніше
Як правильно налаштувати крокомір?
Як правильно налаштувати крокомір?
Крокомір (педометр) - це прилад для вимірювання параметрів, що характеризують активність людини під час ходьби.
03.01.2017
Детальніше
Де купити крокомір?
Де купити крокомір?
Крокоміри відносяться до категорії домашня медтехніка і стануть у нагоді як досвідченим спортсменам, так і тим, хто прагне вести правильний спосіб життя, правильно харчуватися, покращити і зберегти здоров'я.
26.01.2017
Детальніше
Все про крокомір
Все про крокомір
Цікава інформація про різні крокомір
18.04.2013
Детальніше
Розгорнути