Як правильно налаштувати крокомір?

Дата публикации: 03.01.2017
Дата обновления: 03.04.2023
Содержание:

Що таке крокомір?

Шагомер (педометр) – це прилад вимірювання параметрів, характеризуючих активність людини під час ходьби.
Домашня медтехніка , до якої належить крокомір, включає велику кількість різних приладів для контролю за станом здоров'я, забезпечення ефективного тренувального процесу, лікування різних захворювань та покращення умов життя у приміщеннях.

Основні функції різних моделей крокомірів

Кількість функцій залежить від моделі крокоміра.
Основні функції різних крокомірів та вимірювані величини:
· Кількість пройдених кроків;
· Відстань, яку подолав користувач у певному проміжку часу;
· Розрахунок витрачених за тренування калорій;
· Пам'ять, яка у більшості крокомірів розрахована на 7 днів. Необхідна для оцінки прогресу протягом тижня тренувань;
· Таймер та секундомір для контролю за тривалістю тренувального процесу та завдання часу окремих вправ;
· Деякі моделі допоможуть контролювати настрій та відстежувати емоційне тло;
· Є моделі з функцією розумного будильника, що забезпечує пробудження у легкій фазі сну, максимально наближеної до запрограмованого користувачем часу;
· Радіо;
· Вбудований GPS-модуль, що дозволяє завантажити в пристрій карту руху, порівняти її з іншими картами та Wi-Fi;
· Можливість підключення до ПК для збереження даних, моделювання тренувального процесу та контролю за покращенням показників.

Пристрій крокоміра

Щоб зрозуміти як налаштувати крокомір, треба розібратися в процесах, у яких побудована його робота.
Є три види крокомірів:
– Механічний, у сучасному світі практично не використовується. Робота ґрунтується на простих механічних процесах. Вантаж із пружиною при кожному зробленому кроці здійснює рух в один бік, при цьому шестерня повертається, і при кожному її повороті стрілка на циферблаті переміщається на 1 поділ. Тобто стрибок стрілки на поділ дорівнює одному кроку;
- Електронно-механічний, де коливання при кожному кроці передається на датчик і перетворюється на електричний імпульс. Один імпульс відображається на дисплеї, він дорівнює одному кроці;
- Електронний, за принципом роботи подібний до електронно-механічного з єдиною відмінністю – для підрахунку кроків та інших показників використовуються складні електронні математичні викладки та схеми. Найкращі моделі можуть мати зв'язок із системою навігації по супутнику.
Загальні правила налаштування крокоміра
Основні принципи роботи у різних марок приладів однакові.
Шагоміри керуються за допомогою трьох основних кнопок MODE/SET/RESET (Режим/Установка/Скидання).
· Щоб підрахувати кроки, зроблені користувачем, необхідно натиснути кнопку MODE до того моменту, коли на екрані з'явиться напис STEP. Підрахунок кроків з виведенням результатів на дисплей починається в тому випадку, коли людина пройде перші 5 кроків і продовжить рухатися далі. Тоді крокомір врахує ці 5 кроків та продовжить подальший рахунок. Така робота дозволяє уникнути підрахунку простих рухів як кроки, що значно скорочує похибку вимірювань. Для обнулення лічильника необхідно натиснути та тримати кнопку RESET;
· Для вимірювання пройденої дистанції натискаємо кнопку MODE до появи слова DIST. Далі налаштовується довжина кроку натисканням кнопки SET. Коли на дисплеї блимають кнопки, натискають кнопку RESET, щоб налаштувати потрібну довжину кроку. Коли довжина встановлена, прилад залишають у стані спокою на 5 секунд для його повернення в режим вимірювання відстані, після початку руху та проходження 5-ти кроків, лічильник почне рахувати. Дані можна скинути, натиснувши кнопку RESET і затримуючи до повного обнулення. Прилад вимірює відстань у милях та кілометрах. Коли з'являється слово DIST, поруч із ним є позначення одиниць виміру дистанції, змінити їх можна натискаючи кнопку MODE протягом 5-10 секунд;
· Для розрахунку довжини кроку треба пройти 5 звичайних кроків та вимірявши довжину дистанції, розділити її на 5. Отриманий результат – це шукана величина кроку;
· Для підрахунку спалених калорій необхідно ввести вагу тіла користувача. Для цього натискають кнопку MODE і після появи слова KCAL, кнопку SET і потім RESET таку кількість разів, щоб з'явилася відповідна вага. Для повернення крокоміра в робочий режим необхідно дати йому спокій на 5 секунд, після чого можна починати рух. Для скидання використовують кнопку RESET, яку натискають та тримають до повного обнулення лічильника;
· Крокомери підтримують енергозберігаючий режим, завдяки чому прилад вимикається, якщо немає руху протягом 1 хвилини. Отримані дані зберігаються в пам'яті приладу, при відновленні руху відлік починається автоматично від останнього результату.
Деякі нюанси налаштування крокомірів
Щоб крокомір правильно показував результати активності, треба правильно закріпити прилад на тілі. Неякісне закріплення або невдалий вибір місця положення може призвести до значного спотворення показників.
При закріпленні приладу на поясі краще вибрати передню зону стегна, де для його роботи найменше перешкод і перешкод. Найзручнішим місцем є зап'ястя. Тут найпростіше переглянути дані або перепрограмувати прилад, крім того, найменше небезпека зачепити крокомір і збити встановлені налаштування.
Важливий момент – вибір довжини ремінця. Основне, що потрібно перевірити, чи вистачає його довжини для застібки на зап'ястя користувача. При великому обхваті, коли довжини ремінця недостатньо, краще вибрати прилад іншим способом закріплення.
Якщо тренувальний процес проходить на горбистій місцевості, піщаному пляжі або на дорогах з нерівним покриттям, точність показань може суттєво спотворюватися, тому для збільшення точності приладу краще, якщо він має захист від вібрації.
Де придбати необхідний крокомір?
Багато моделей з різними функціями представлено на сайті мережі
«Ваше здоров'я» . Якщо крокомір купується для підрахунку кількості кроків та відстані, то можна обмежитися найпростішою моделлю. Для тих, хто хоче контролювати ритм серця, а також підраховувати калорії для оптимізації процесу харчування, потрібно задуматися про складніші й найдорожчі моделі. «Наворочені» крокоміри з великою кількістю функцій і з можливістю аналізу даних призначаються для людей, які постійно займаються спортом.
У мережі магазинів представлені прилади найпопулярніших виробників:
- Omron (Японія);
- Sigeta (Китай);
- Maniquick (Швейцарія);
- Konus (Італія).
Ознайомившись із перевагами кожної моделі можна вибрати найбільш оптимальний варіант для кожного користувача.


Коментарі до статті
У мене Ел крокомір Солар кухар але як він працює я не розібралася. Його треба постійно включати Ліон сам спрацьовує під час руху
Добридень. Рекомендуємо Вам звернутися до сервісного центру виробника. Дякую за звернення.
омрон 113 як встановити час рН
Добридень! Встановити час у цій моделі крокоміра слід так: 1. Натисніть кнопку SET та утримуйте її кілька секунд. 2. Натисніть кнопку MEMO, щоб встановити потрібну годину. 3. Натисніть SET. 4. Натисніть кнопку MEMO, щоб встановити потрібне значення хвилин. 5. Знову натисніть кнопку SET, щоб зафіксувати час та перейти до інших параметрів. Докладніше про встановлення різних параметрів крокоміра можна прочитати в інструкції до пристрою.
Вітаю! Мій крокомір перестав відключатися при спокої. У чому причина?
Здрастуйте Клавдія. Швидше за все вам потрібно звернутися до сервісного центру виробника вашого крокоміра.


Вам також може бути цікаво

Вибір шагомера
Вибір шагомера
Як же вибрати крокомір ?
25.04.2013
Детальніше
Де купити крокомір?
Де купити крокомір?
Крокоміри відносяться до категорії домашня медтехніка і стануть у нагоді як досвідченим спортсменам, так і тим, хто прагне вести правильний спосіб життя, правильно харчуватися, покращити і зберегти здоров'я.
26.01.2017
Детальніше
Як вибрати крокомір?
Як вибрати крокомір?
Для того, щоб розуміти виконується ця норма чи ні, існують спеціальні вимірники – крокоміри. Їх функція – точний підрахунок кроків протягом дня і вимірювання пройденої відстані.
26.01.2017
Детальніше
Все про крокомір
Все про крокомір
Цікава інформація про різні крокомір
18.04.2013
Детальніше
Розгорнути