Як носити компресійний трикотаж?

Дата публикации: 25.10.2016
Дата обновления: 01.04.2023
Содержание:
Існує багато способів консервативного лікування венозних проблем – препарати, мазі, гелі перешкоджають утворенню і сприяють руйнуванню тромбів. Однак, ефективним визнано носіння компресійного трикотажу. Це доведено клінічними випробуваннями і підтверджено відгуками користувачів.   Вибір даного типу виробів залежить від ступеня розвитку хвороби, розташування ураженої ділянки вени і індивідуальних анатомічних параметрів. Компресійний трикотаж створює на верхні і нижні ділянки ніг різне тиск – найбільша сила доводиться на область щиколотки, оскільки для відтоку крові вгору потрібно більше зусилля. Відбувається стиснення вен за рахунок, створюваної компресією і застояна кров виштовхується. У міру просування вгору кровотоку, тиск на вену знижується.

Принцип дії компресійного трикотажу

Робота компресійних виробів полягає в градуйованому тиску на нижні кінцівки, розподіляється в певному співвідношенні для досягнення необхідного ефекту. Створювана компресія схоже навантажень, які створюють м'язи під час ходьби. За рахунок цього відбувається нормалізація кровотоку, що прямує вгору - до серця. Структура виробів являє собою каркас із поздовжніх ниток, уплетённий текстильної пряжею. Для каркаса використовують еластичні волокна, для обмотки – бавовняні нитки. На ступінь компресії впливає товщина ниток каркаса.  

За ступенем стиснення (компресії) трикотаж ділять на профілактичний і лікувальний (1-4 ступеня):

• Профілактика (10-20 мм рт. Ст.);
• 1 ступінь (18-21 мм рт.ст..);
• 2 ступінь компресії (22-32 мм рт.ст..);
• 3 ступінь (34-46 мм рт.ст..);
• 4 ступінь (більше 49 мм рт.ст.).

 

Що таке градуированная компресія?

 
Існують різні типи виробів: гольфи, колготки, панчохи і рукава. У моделях для нижніх кінцівок градуированная компресія розподіляється наступним чином:
- 100% в області щиколотки, оскільки на цій ділянці найбільший застій венозної крові;
- 60% під коліном, де вже не потрібно настільки сильне стиснення, як в зоні голеностопа, оскільки працюють литкові м'язи і при русі створюють свій тиск провокує відтік крові вгору;
- 25% область стегна і паху.
Компресійні рукава працюють за тим же принципом, як моделі для ніг - максимальний тиск припадає на наручний область і поступово зменшується у напрямку -о-пліч.
 
Використання профілактичного компресійного трикотажу
 
Якщо у вас висока ймовірність розвитку венозних захворювань – колготки (панчохи, гольфи) використовують щодня і знімають на ніч. Передумови до їх виникнення - спадкова схильність або діяльність, пов'язана з тривалим статичним положенням тіла (стояння, сидіння). У цих випадках використання компресійних виробів - обов'язкова частина профілактики. Така продукція показана мандрівникам, альпіністам, пілотам і спортсменам. Для даної категорії гольфи (панчохи, колготки) надягають на час занять і потім ще декількох годин після навантажень. Людині, часто вчиняє тривалі авіа перельоти, не потрібно постійне носіння, а надягають пристосування в день польоту.  
 
Трикотаж компресійний при вагітності
 
Жінкам, які чекають на дитину, з надмірною вагою або генетичною схильністю рекомендують починати профілактику з перших місяців. Починаючи з 4 місяці навантаження на ноги і їх венозну систему істотно збільшуються. Лікарі рекомендують користуватися компресійним трикотажем весь період до пологів і 2-3 місяці після. Якщо жінці поставили діагноз варикозне розширення вен або флеболог бачить серйозну загрозу виникнення, може призначати використання під час пологів антіемболіческого (госпітального) трикотажу.
 
Особливості різних типів компресійного трикотажу
 
Представниці прекрасної статі частіше віддають перевагу компресійним колготкам і панчіх. Моделі колготок для вагітних жінок зручні тим, що спеціальна вставка підтримує животик. Перший час виникають проблеми з одяганням – потрібне терпіння, щоб рівномірно розподілити колготки по нозі. Через час, ви навчитеся правильно це робити і процес не забере багато часу. Вони забезпечують щільне облягання, що не сповзають, тому забезпечують точний розподіл компресії, а значить ефективність лікування. Панчохи підійдуть жінкам, у яких непропорційні ноги – внизу дуже худі, а в області сідниць – надто об'ємні. Таким пацієнткам варіант колготок не підходить, а панчохи – оптимальні. Також їх воліють любительки красивого білизни, оскільки зараз виробники білизни пропонують панчішки відрізнити від звичайних, з мереживними гумками і силіконовим напиленням, і з іншими кокетливими деталями. Компресійні гольфи підходять для жінок і чоловіків. Для сильної статі моделі виглядають, як стандартні шкарпетки, тому стороння людина не здогадається, що людина носить компресійні вироби. Жінкам гольфи зручні для теплої пори року (під штани), є моделі чорного і тілесного кольору.
 
Як довго носити компресійний трикотаж?
 
Рівень лікувальної компресії визначає флеболог в залежності від стадії захворювання. Консервативне лікування за допомогою компресійних виробів зазвичай триває 6 місяців, але все залежить від тяжкості недуги. Якщо стан вен за цей час покращився, то після повторного огляду лікар приймає рішення про перехід на вироби меншої компресії. При важких випадках (тромбофлебіт глибоких вен та ін.) Компресійна терапія більш тривала з поступовим зниженням рівня стиснення. Щоб досягти позитивного ефекту, носити гольфи панчохи або колготки необхідно протягом півроку, щодня, без перерв. Він одягається тільки на день, вночі знімають. Якщо лікар бачить необхідність їх застосування під час сну – призначається госпітальний трикотаж.  
 
Коли призначають антіемболіческій трикотаж?
 
При пологах, операціях і в комплексній лікувальної терапії, пацієнти, що дотримують постільний режим, використовують антіемболіческій (госпітальний трикотаж). З назви зрозуміло, що його застосовують частіше в лікарнях, коли руху пацієнта мінімізовано. Починають застосування за кілька днів перед операцією і безпосередньо під час неї. Це потрібно, щоб венозна кров не застоювалася. Антіемболіческіе панчохи допомагають знизити ризик тромбоутворення і легеневої емболії. У післяопераційний період вони - один з основних елементів відновної терапії і носяться 1-2 тижні. Далі, за рекомендацією лікаря, їх одягають лише перед сном.
 
Скільки служить компресійний білизна?
 
Якість компресійного трикотажу відбивається на терміні служби. Чим міцніше нитки, краще в'язка, тим довше вироби зберігають первинні властивості. Але важливу роль відіграє правильна експлуатація, дбайливий догляд, дотримання правил прання сушіння і т.д. Якщо правильно одягати і акуратно носити трикотаж, то вони не порветься і збереже лікувальний ефект 6-10 місяців. Дотримуйтеся рекомендації виробників, періть при температурі не вище 40 ° З вручну з використанням засобів для делікатних тканин, які не віджимають і не перекручуйте. Сушіть далеко від нагрівальних приладів і прямих сонячних променів.


Коментарі до статті
Який медичний трикотаж можна носити у спеку?
Добрий день ! У теплий сезон перевагу рекомендується віддавати саме гольфам, максимум панчохам. Такі вироби повинні бути світлого, тілесного відтінку. Щоб одягати панчохи від варикозу влітку - вибирайте максі сукні та спідниці (тобто одяг довжиною «в підлогу»).
жінка, 83 роки, перелом шийки стегна, починає ходити на ходунках, намотуємо еластичний бинт, чи можна замінити компресійними колготами та яким класом?
Добридень. Рекомендуємо Вам звернутися до Вашого лікаря. Оскільки компресійний трикотаж та клас компресії призначає лише лікар. Дякую за звернення.
Купила компресійні панчохи, але не зрозумію, як їх носити. Панчохи високі і в місці, де вони закінчуються, виходить дуже негарний перегин, як би тіло вивалюється з маленьких за розміром речей. Хоча я не товста (60 кг при зростанні 170 см). Нічого облягаючого не одягнеш, лише широкі речі. Це тільки в мене таке? Чи не правильно підібрали панчохи?
Добридень! Силіконова гумка-кріплення вгорі будь-яких панчох, дійсно, може зробити візуально помітним місце, де панчоха закінчується, особливо під тонким одягом. Для більш точної відповіді на Ваше запитання нам треба уточнити Ваші мірки (зокрема, для деяких моделей треба уточнити коло стегна 5 см нижче за сідничну складку, для деяких - коло відразу ж під сідничною складкою, у деяких виробників цей замір відсутній), а також модель та розмір компресійного трикотажу, яку Ви придбали. Найкраще уточнити ці питання в режимі діалогу, тому, будь ласка, зверніться до нашого кол-центру, якщо Ви купували товар у нас на сайті, або в той магазин нашої мережі, в якому Ви придбали ці панчохи.
підібрати розмір допоможіть
Добридень! Ось стаття /articles/view/368/, яка допоможе визначитися з вибором. У тексті є інструкція, які виміри потрібно зробити, щоб вибрати компресійні вироби.
Дякуємо за чудову статтю! Дуже докладно і зрозуміло викладено матеріал про компресійний трикотаж. Я впізнала багато нового для себе. Мені ваша стаття допомогла. Дякую за вашу працю.


Вам також може бути цікаво

Показання для носіння компресійного трикотажу
Показання для носіння компресійного трикотажу
Для попередження і боротьби з судинними і венозними патологіями застосовують компресійний трикотаж.
21.10.2016
Детальніше
Лікування хвороб пов'язаних з венами
Лікування хвороб пов'язаних з венами
Піклуватися про здоров'я судин ніг можна за допомогою естетично привабливого компресійного трикотажу для жінок і чоловіків .
01.03.2012
Детальніше
Розгорнути