Показання для носіння компресійного трикотажу

Дата публикации: 21.10.2016
Дата обновления: 31.03.2023
Содержание:
Захворювання венозної системи, як і інші недуги, легше запобігти, ніж лікувати. Для попередження і боротьби з судинними і венозними патологіями застосовують компресійний трикотаж . Його призначають вже при появі перших симптомів порушення венозного кровообігу – судоми в литкових м'язах, тяжкість і набряки в ногах, пов'язані з тривалим статичним становищем (сидячи, стоячи). Ефективність компресійної терапії відома давно – згадки про неї є ще в працях основоположників медицини. Опис методик за допомогою давили пов'язок для лікування трофічних виразок і отримання позитивних результатів, наштовхнуло сучасних виробників на створення спеціальних виробів.  

Як впливає компресійний трикотаж

До даного типу виробів відносяться компресійні колготи , гольфи, панчохи, рукавички і рукава. Профілактичну і лікувальну дію виявляється за рахунок створення тиску різної сили в залежності від ділянки кінцівки – більше внизу і менше вгорі. У моделях для нижніх кінцівок максимум - 100% компресії виявляється на саму вузьку частину гомілки (над щиколоткою). Пояснюється це тим, що для виштовхування крові вгору необхідні великі зусилля. Чим вище просування кровотоку, тим менше навантаження на вени. У верхній частині гомілки, компресія вже становить 70%, а в області стегна всього 40%. Таким чином, венозна кров проганяється до серця, попереджаються набряки і синдром « важких ніг ».

Ефект застосування компресійних виробів

У комплексній терапії поряд з медикаментозним лікуванням, застосуванням мазей та інших методів обов'язковим елементом є носіння компресійного трикотажу. Застосування даних виробів сприяє:
- Зменшення діаметра вен, нормалізації функціонування клапанного механізму, зниження в'язкості крові;
- Збільшення швидкості поворотного кровотоку, поліпшення роботи венозно-м'язового насоса для проштовхування крові;
- Підвищенню всмоктування капілярами позаклітинної рідини і усунення набряків;
- Зменшення ймовірності тромбоутворення.
 

Трикотаж компресійний для профілактики

 
Ступінь стиснення компресійної продукції вибирається залежно від мети. Якщо виріб купується з метою профілактики, то такі моделі повинні мати показник компресії на вище 20 мм рт. ст.  
 
Основними показаннями для використання служать:
 
- Судинні зірочки;
- Надмірна вага;
- Спадкова схильність до венозних захворювань;
- Вагітність і після пологів (1-2 місяці);
- Тривалі авіаперельоти;
- Трудова діяльність, що вимагає тривалого стояння або сидіння.
- Цукровий діабет.
 
Перший клас лікувальної компресії
 
Вироби з компресією більше 20 мм рт. ст. носяться тільки за призначенням лікаря, який визначить клас необхідної компресії. Трикотаж першого класу призначають в наступних випадках:
- Під шкірою явно проступають судинні малюнки (зірочки, павутинки);
- При синдромі « важких ніг »;
- Після операції на венах для попередження рецидиву (носять кілька місяців);
- При симптомах хронічної венозної недостатності, початковій стадії варикозу, набряках і болях в нижній частині кінцівок, які з'являються регулярно в кінці дня.  
 
Другий клас компресії
 
Головними показаннями до застосування виробів 2 класу є:
- Передопераційний період;
- Профілактика після операції, щоб виключити рецидиви при зростаючій навантаженні на глибокі вени;
- Вагітність, ускладнена набряками в нижніх кінцівках;
- Підшкірні розширені вени, трофічні розлади;
- Прогресуючий варикоз.
 
Третій і четвертий клас компресії
 
Моделі третього класу використовуються при серйозних патологіях і тяжкому перебігу захворювань, серед яких:
- Варикозне розширення вен в серйозній стадії і трофічні виразки в районі гомілки;
- Важкі форми і загострення посттромботичного недуги;
- Венозні шунти (синдром Паркса-Вебера);
- Аплазія клапанів (синдром Кліппель-Треноне).
Вироби 4 класу – медична продукція високого тиску понад 49 мм рт.ст. Їх призначають вкрай рідко, використовують при лікуванні вроджених артеріовенозних свищів, лимфостаза і слонової хвороби.
 
Протівоемболіческій трикотаж
 
В окремих випадках використовують особливий вид трикотажу, званий протівоемболіческім або госпітальних. Він призначений для попередження венозних тромбозів людям, що знаходяться в стаціонарі з постільною режимом і для компресійного лікування в післяопераційний період. Їх відмінність від звичайного компресійного трикотажу в тому, що антіемболіческіе вироби показані людям з обмеженою фізичною активністю. Найчастіше госпітальні компресійні панчохи використовують:
- При пологах;
- При порожнинних операціях в якості альтернативи еластичним бинтів;
- В реанімаційних відділеннях;
- При тривалому статичному положенні лежачи (опіки, інсульти, важкі переломи, інфаркти та ін.).  
 
Чи є протипоказання?
 
До абсолютних протипоказань застосування даних виробів відносяться хронічні захворювання артерій нижніх кінцівок і, що супроводжує їх, звуження просвіту судин. До них відносяться: аортоартериит, атеросклероз і ін. Відносні протипоказання:
- Шкірні запалення і трофічні порушення, що супроводжуються мікробним забрудненням;
- Пролежні, екземи, застійні дерматити, відкриті ранові поверхні, гострі тромбофлебіти;
- Надчутлива шкіра, при якій компресійний білизна викликає роздратування;
- Септичний флебіт;
- Діабет, що супроводжується ураженням судин;
- Серцево-легенева недостатність, якщо спостерігається поганий кровообіг в стані повного спокою.
 
Вибір моделі
 
Після призначення лікарем певної компресії, слід підібрати підходящу модель, виходячи з індивідуальних параметрів. Вибираючи компресійні шкарпетки (високі) і панчохи для чоловіків і жінок враховують обсяг щиколотки і середини ікри. У деяких виробників в розмірної таблиці вказується розмір взуття і довжина від стопи до колін. При покупці панчіх і колготок необхідно зняти п'ять мірок (для більшості виробників). Потрібно виміряти обсяг: найвужчої частини гомілки, середини ікри, під колінної чашечкою (іноді найширшої області коліна), середини стегна і під сідницями. Також може знадобитися виміряти довжину ноги до середини або верху стегна. Розмірні таблиці у виробників можуть трохи відрізнятися, тому будьте уважні.
 
Особливості застосування
 
При яскраво вираженої генетичної схильності до хвороб венозної системи для профілактики трикотаж носять постійно (в денний час). Для лікування лікар, як правило, призначає застосування 3-6 місяців, після чого необхідний повторний огляд. Якщо була зроблена операція на венах, то трикотаж носять на постійній основі з поступовим зменшенням компресії. Один з найчастіших питань, що задаються доктору - який компресійний трикотаж носити влітку? Оскільки спека провокує додаткове розширення судин, компресійну терапію слід продовжувати, але використовувати більш низького класу (1-й або профілактичний). Для цього підійдуть гольфи (можна без миска) тілесного кольору, непомітні під легкими брюками.


Коментарі до статті
Перелом 4 пальця правої ноги, чи можна носити компресійні шкарпетки і якою мірою? Після зламу пройшов тиждень
Доброго дня! Вам підійдуть в даному випадку гольфи з відкритим носком.
Доброго дня, скажіть який компресії потрібно носити гольф при слоновості ноги? Набряк не спадає, вже не комфортно ходити ... До лікаря сходити не маю можливості.
Добридень! Рекомендується все ж таки сходити на очне обстеження до лікаря. Але клас компресії радимо другий.
Якщо набряки у літнього від серд.недостатності можна носити панчохи?
Добрий день! Компресійні чулки можуть бути корисними для людей з серцевою недостатністю, особливо якщо вони мають схильність до водяних відкладень у ногах і ногах, що може бути зумовлене саме серцевою недостатністю. Компресійні чулки допомагають покращити кровообіг і зменшити набряки, запобігаючи або зменшуючи водяні відкладення у ногах.

Проте, перш ніж починати використовувати компресійні чулки або будь-який інший вид компресійного білизни, важливо проконсультуватися з лікарем. Лікар зможе зробити оцінку вашого стану здоров'я, врахувати всі інші медичні аспекти і дати вам відповідні рекомендації щодо використання компресійного лікування. Крім того, важливо правильно підібрати компресійні чулки, оскільки неправильно підібрані можуть викликати дискомфорт або навіть загрожувати здоров'ю.

Також слід зазначити, що компресійні чулки можуть бути частиною комплексного підходу до лікування серцевої недостатності, що включає в себе ліки, дієтетичні рекомендації, збереження активності і інші медичні заходи.
Перенесла тромбоз глибоких вен нижньої кінцівки. Антикоагулянти п'ю третій місяць. Лабораторні тромбоцити в нормі. Підкажіть будь ласка, як довго мені пити таблетки і носити компресійну білизну (у мене колготи 2-го класу) Дякую.
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Добридень. На це питання може відповісти тільки лікар, який не має права коригувати призначену терапію. Не знаючи термінів носіння, краще мати максимально якісні панчохи: /item_n3934.htm; /item_n2198.htm; /item_n2742.htm;
Після операції на стегні (не пов'язане з венами) набрякає нога. Які компресії потрібні панчохи і чи потрібно носити виріб на здоровій нозі?
Доброго дня, Оксано. Компресійні панчохи 1-4 ступеня компресі рекомендується призначати при проблемах з судинами нижніх кінцівок. Якщо говорити про хірургічне лікування опорно-рухового апарату, то все залежить від причини та місця проведення операції. При ендопротезуванні панчохи не призначаються, тут слід стежити за тим, щоб не було сильного скорочення кінцівки порівняно зі здоровою ногою. При металоостеосинтезі стегнової кістки, як і будь-якої іншої ділянки нижньої кінцівки, набряк це норма в ранньому післяопераційному періоді. Якщо набрякає нижня частина гомілки, то потрібно дотримуватися постільного режиму з піднятим положенням гомілки і стопи поки набряк не зменшиться. Якщо ж паралельно в анамнезі є проблеми з судинами нижніх кінцівок, тоді цим питанням повинен займатися виключно лікар-судинний хірург або флеболог. Дякую за звернення.
Після вживання наркотиків набрякає ноги (робота цілий день на ногах) який клас потрібен
Добридень. Набряк нижніх кінцівок може бути наслідком проблем з внутрішніми органами (печінкою, нирками) та кровоносними судинами, зокрема венами нижніх кінцівок, що є наслідком їх закупорки та розвитку тромбофлебіту або варикозу, які можуть викликати набряк. Довге вживання наркотичних речовин однозначно погано впливає роботу всіх систем організму і призводить до патологій різного виду. Перш ніж підбирати клас компресійних панчох потрібно в обов'язковому порядку проконсультуватися з лікарем (спочатку з терапевтом), залежно від причини (постановленого діагнозу) залежатиме актуальність компресії, потрібна вона взагалі чи ні, і згодом підбір класу компресії. Втратити здоров'я набагато простіше, ніж відновити. Бережіть себе ). Дякую за звернення.
трофічна виразка на стадії загоєння на гомілки правої ноги. Який ступінь компресії (1, 2, 3.) гольф рекомендується. До лікаря флеболога з цього питання звернутися не маю змоги.
Добридень! При трофічних виразках рекомендується застосовувати трикотаж із 3 ступенем компресії.


Вам також може бути цікаво

Як носити компресійний трикотаж?
Як носити компресійний трикотаж?
Компресійний трикотаж створює на верхні і нижні ділянки ніг різне тиск - найбільша сила доводиться на область щиколотки, оскільки для відтоку крові вгору потрібно більше зусилля.
25.10.2016
Детальніше
Лікування хвороб пов'язаних з венами
Лікування хвороб пов'язаних з венами
Піклуватися про здоров'я судин ніг можна за допомогою естетично привабливого компресійного трикотажу для жінок і чоловіків .
01.03.2012
Детальніше
Розгорнути