Що таке ортопедичні устілки?

Дата публикации: 27.09.2016
Дата обновления: 01.04.2023
Содержание:
Вироби, що вкладаються у взуття, з певним рельєфом, завдяки чому стопи підтримуються в правильному положенні, отримали назву ортопедичні устілки . Наші стопи – це перша ділянка, на який виявляються великі навантаження. Вони безпосередньо контактують з опорними точками, сприяють стійкості і розподіляють навантаження на інші частини опорно-рухового апарату. При тривалій ходьбі, заняттях спортом, стоячій роботі відбувається перенапруження стоп, розвиваються патології. Серед них: плоскостопість, вальгусна деформація великого пальця, пошкодження сухожиль і навіть втомні переломи.  

Конструкція і функції устілок ортопедичних

Дані ортопедичні вироби включають в себе: зону перекату, супінатор, поглиблення під п'яту, метатарзальних подушечку, клин під п'яту, хлястик . Моделі повинні забезпечити м'язам, суглобам і кісток ніг узгоджену роботу і захистити від перевантажень. Функціональні особливості стоп іноді доцільно змінити, для цього застосовують коригуючі устілки. Вони допомагають усунути деформації і відновлюють втрачені здібності. Стопи мають 2 зводу. Один розташований з внутрішньої сторони, інший – в передньому відділі стопи. Їх завдання – пом'якшити ходьбу і врівноважити, розподілити навантаження. У людей з плоскостопістю вся тяжкість доводиться на суглоб (гомілковостопний, тазостегновий) і хребет, що позначається на поставі. Це викликає порушення опорно-рухової системи в цілому. Ортопедичні устілки допоможуть вирішити дану проблему, забезпечуючи амортизаційні властивості і рівномірно розподіляючи навантаження по поверхні стоп.

Типи ортопедичних виробів

Виділяють такі типи устілок:
- Індивідуально виготовлені;
- Для профілактики, лікування плоскостопості;
- Для дітей;
- Каркасні для закритого взуття;
- Напівустілки-супінатори для взуття на підборах до 4 см;
- Напівустілки для взуття на високих підборах;
- Напівустілки літні для відкритому взутті та ін.
 
Вироби повинні виготовлятися з якісних, бажано, натуральних матеріалів - шкіри, замші, пробки або полімерів, а також точно відповідати розміру ноги. Неправильно підібраний товар не зробить належного профілактичного і лікувального ефекту, а навпаки, може зашкодити і посилити захворювання.
 

Чи можливо вилікувати плоскостопість ортопедичними устілками?

 
Виправлення статичної плоскостопості можливо, поки зростання стоп не закінчилася. Найбільш ефективний спосіб - носіння індивідуально виготовлених устілок, в яких враховуються всі анатомічні особливості і ділянки, що вимагають корекції. Таким чином, вони не дають стопах розплющуватися під вагою тіла, навіть при серйозних навантаженнях, привчаючи до фізіологічно правильному положенню. Устілки з супінатором вкладають в туфлі з фіксацією на підйомі і жорстким задником. Їх застосування обов'язково в комплексі з регулярними заняттями ЛФК.
 
Важливість корекції плоскостопості у дітей
 
У дитини плоскостопість дуже часто не має клінічних проявів. Не всі батьки взагалі вважають таку деформацію серйозним захворюванням. Це пов'язано з тим, що багато хто не усвідомлює, які наслідки тягне дана недуга. Вони думають, що максимум, що буває – біль при ходьбі або тривалому стоянні. Ця думка в корені невірно, оскільки уплощение склепінь призводить до того, що вони не можуть виконувати ресорні функції і вся віддача при русі доводиться на суглоби ніг і збільшується навантаження на весь опорно-руховий апарат.  
 
Це призводить до наступних патологічних станів:
 
• Викривлення, захворювання хребта;
• Артрози суглобів;
• Грижі міжхребетні, остеохондроз та ін.
 
Бажано починати лікування до 12-14 років, тоді шанс позбутися від цієї недуги досить високий.
 
Чи потрібні дорослим устілки?
 
Лікарі рекомендують використання ортопедичних виробів людям будь-якого віку, якщо у них:
 
- Больовий синдром при ішемічних ураженнях, ревматичних захворюваннях, нейропатії різної етіології;
- Плоскостопість будь-якого ступеня;
- Вальгусна деформація великого пальця (hallux valgus);
- Перекіс таза при вкороченні кінцівки;
- Клишоногість;
- Сколіоз;
- Варикоз;
- Діабет
- Підошовний фасциит;
- Травми хребта або нижніх кінцівок.
- Вагітність.
 
Основні функції виробів для дорослих – підтримка склепінь, запобігання подальшої деформації, компенсація втраченої амортизаційної функції.  
 
Відмінності устілок за ступенем жорсткості
 
В ортопедичних салонах пропонуються два види устілок, орієнтовані на різні завдання:
1. Моделі з жорстким каркасом – призначені для людей, які проводять багато часу на ногах, які відчувають больові відчуття. Вони здатні попередити просідання склепінь. Їх використовують для корекції деформацій, як правило, вкладаються в закриту або спортивне взуття.
2. Моделі з м'яким каркасом (з спінених матеріалів, зокрема латексу) – рекомендують використовувати в жіноче взуття, тим, хто носить підбори, вагітним, спортсменам. Вони здатні попередити прогресування захворювання і нададуть підтримку склепіння.  
 
Критерії вибору моделі
 
Купуючи устілки ортопедичні, слід спиратися на такі критерії:
Призначення – профілактика або лікування, ступінь захворювання;
Тип підтримки – для поздовжнього, поперечного або двох склепінь;
Ступінь жорсткості супинатора – пластикові каркаси застосовують для лікування, зі спіненого латексу – для профілактики, в модельне взуття;
Тип моделі – устілка на всю довжину стопи або напівустілка – підходить для взуття з вузьким або відкритим носком.  
Матеріал зовнішнього покриття – натуральна шкіра, бавовна, замша, корк, спінений пінополіетилен з просоченням – для діабетиків.
 
Як носити устілки ортопедичні
 
Вироби з жорстким супінатором починайте носити 3-4 години щодня, поки стопи не звикнуть до ефекту ортопедичної корекції, не використовуйте при активних спортивних тренуваннях протягом першого тижня. До моделей, де для підтримки склепінь при виготовленні використовували спінені матеріали, ноги звикають швидко, тому їх можна носити відразу цілий день. Якщо ви будете застосовувати вироби для бігу, частіше це устілки з пластиковим каркасом, починайте з одного кілометра, поступово збільшуючи дистанцію. Важче звикати до індивідуальних устілок, але вони надають найкраще лікувальну дію. Якщо після закінчення 1-1,5 тижнів, ви продовжуєте відчувати дискомфорт – устілки індивідуальні коригуються у майстри.  
 
Де купити устілки ортопедичні
 
Дана продукція пропонується в ортопедичних салонах, в аптеках і в магазинах, що спеціалізуються на товарах медичного призначення. Не купуйте ортопедичні вироби на ринках, в переходах і інших, не передбачених для такої продукції, місцях. У кращому випадку такі устілки, виготовлені незрозуміло де і невідомо ким, не принесуть користі. У гіршому випадку погіршать стан – сприятимуть деформації, через неправильне моделювання конструкції. У спеціалізованих торговельних точках на продукцію завжди є сертифікати якості, видається гарантія, а індивідуальні устілки можуть коригуватися кілька разів в процесі носіння.


Коментарі до статті
Популярні товари


Вам також може бути цікаво

Як вибрати ортопедичні устілки?
Як вибрати ортопедичні устілки?
Допомогти впоратися з захворюванням в дитячому віці і зупинити його розвиток у дорослих допоможуть ортопедичні устілки.
27.09.2016
Детальніше
ТОП-5 виробників ортопедичних устілок
ТОП-5 виробників ортопедичних устілок
Провідну роль в лікуванні плоскостопості грає «правильна» комфортне взуття і носіння ортопедичних устілок.
27.09.2016
Детальніше
Що вибрати: ортопедичне взуття або ортопедичні устілки?
Що вибрати: ортопедичне взуття або ортопедичні устілки?
Оскільки взуття, пропонована в магазинах, не завжди зручна і має правильну конструкцію, лікарі рекомендують носити профілактичні ортопедичні устілки, навіть тим, хто не зіткнувся з проблемою плоскостопості.
27.09.2016
Детальніше
Як уникнути плоскостопості
Як уникнути плоскостопості
Плоскостопість - це патологія стопи, відмінною рисою якої є опущення її склепінь. Така деформація може розвиватися в різному віці.
16.04.2019
Детальніше
Розгорнути