Що вибрати: ортопедичне взуття або ортопедичні устілки?

Дата публикации: 27.09.2016
Дата обновления: 31.03.2023
Содержание:
У перші роки життя закладається фундамент і відбувається формування опорно-рухового апарату, стан якого безпосередньо залежить від здоров'я стоп. За статистикою три чверті малюків потребують ортопедичного взуття через деформацію стоп. Якщо вчасно не забезпечити корекцію, то захворювання прогресують і викликають проблеми не тільки з хребтом і суглобами, а й внутрішніми органами. Оскільки взуття, пропонована в магазинах, не завжди зручна і має правильну конструкцію, лікарі рекомендують носити профілактичні ортопедичні устілки , навіть тим , хто не зіткнувся з проблемою плоскостопості. Досить подивитися на вулицях, як багато дітей і дорослих з неправильною поставою і ходою, щоб зрозуміти – у переважної більшості проблеми в роботі опорно-рухового апарату. Але ж цього можна уникнути!

Чи здатна устілка замінити ортопедичне взуття?

Якщо мова не йде про індивідуальну взуття для лікування серйозних патологій, то лікарі рекомендують придбати профілактичні моделі. Вони, хоч і випускаються серійно, але ціна вище, ніж на звичайне взуття для дітей, тому деякі батьки схиляються в сторону придбання ортопедичних устілок. На перший погляд це зручно, оскільки одну пару можна перекладати з тапочок в черевички, чобітки і босоніжки. Дитина ходить в модних туфельках, при цьому, відбувається корекція (профілактика). Однак не все так просто, оскільки якщо туфлі не відповідають елементарним ортопедичним вимогам, то ефект використання таких устілок просто нівелюється. Буває і ще гірше, коли стопа через неправильну конструкції взуття на коректує устілці не фіксуються в нормальному анатомічному положенні. У цьому випадку замість профілактики малюк отримає деформацію. Якщо стопи функціонують неправильно, хребетний стовп страждає, оскільки на нього припадають ударні навантаження. Зазвичай пружні склепіння приймають їх на себе.   Тому, щоб отримати очікуваний ефект, взуття повинна відповідати необхідним критеріям.

Що таке правильна дитяче ортопедичне взуття?

Якісні дитячі моделі для профілактики деформацій стоп володіють наступними параметрами:
• Верх – з натуральних матеріалів (шкіра, нубук, замша);
• Підошва – Чи не слизькі, жорстка (там, де не повинні гнутися стопи) і еластична (в областях, що вимагають рухливість суглобів);
• Задник – високий, жорсткий, що забезпечує фіксацію п'яті, який не допускає зміщення при русі, обшитий м'яким валиком, що захищає від натирань. Моделі вище кісточки на 1,5-2 см. Попередять відхилення стоп назовні і всередину;
• Носок – широкий, не стискує пальці і оберігає від ударів;  
• Каблук Томаса – широкий і стійкий, висота 5-8 мм.
• Устілка – дихаюча, з поглинає вологу, антибактеріальним покриттям;
• Застібки – фіксація на щиколотці (не нижче), щоб не допустити вивих.
Для лікування початкових стадій захворювань і невеликих деформацій в профілактичну взуття вкладають, призначені лікарем, супінатори. Вони забезпечують підтримку, правильне формування склепінь і допомагають тренувати м'язи стоп.
 

Як вибрати зручне взуття для дитини?

 
Якщо немає можливості взяти дитина в магазин, обрисуйте його стопу. Для цього покладіть аркуш паперу на підлогу, поставте ніжку малюка в розслабленому стані з розціпленого пальцями. Обведіть стопу точно по контуру і виріжте слід. Прикладіть шаблон, до вподобаної взуття, зовні до підошви. Він повинен збігтися за всіма параметрами. Вибирайте взуття, щоб довжина була трохи більше ступні (максимум на підлогу розміру). Щоб зрозуміти, чи правильно підібраний розмір, попросіть малюка посунути ніжку, щоб великий палець уперся в носок. Якщо між задником і п'ятою утворюється зазор, куди можна вставити мізинець – взуття обрана правильно. Зимове взуття вибирається на розмір більше, щоб ноги не мерзли – прошарок повітря збереже тепло.
 
Призначення для використання ортопедичних устілок і взуття
 
Показання для носіння устілок і взуття ортопедичного призначення практично ідентичні, якщо мова не йде про важких деформаціях і потрібні туфлі, виготовлені на замовлення. Чи достатньо буде в вашому випадку устілок, визначить лікар, після дослідження стоп.  
 
Ортопедичні вироби необхідні в таких випадках:
- Плоскостопість і вальгусное завалювання стоп;
- Клишоногість;
- Функціональна недостатність стоп;
- П'яткова шпора;
- Вкорочення кінцівки;
- Артрози суглобів;
- Посттравматичні стани;
- Діабетична стопа;
- Варикоз;
- Болі в спині, деформації хребта;
- Надмірна вага.
 
Чим допоможуть ортопедичні устілки?
 
Коригуючі вироби застосовуються при неважких формах плоскостопості і деформаціях пальців. Вклавши їх в звичайне взуття, досягається ортопедичний ефект. Вони допоможуть розвантажити проблемні зони плантарной поверхні стоп, завдяки тому, що устілки, за рахунок особливостей конструкції, допомагають рівномірно розподілити навантаження. Таким чином менше страждають гомілковостопні, колінна і тазостегнова область, оскільки при неправильному розподілі навантаження страждають саме ці суглоби. Устілки ортопедичні здатні поліпшити кровообіг, позбавити від тяжкості, набряків, втоми в ногах і знизити ризик варикозу. Їх призначають вагітним жінкам, оскільки в цей період через що збільшується маси тіла посилюється тиск на нижні кінцівки. Вони показані спортсменам і людям, які проводять весь день « на ногах ».
 
Причини деформацій стоп у дорослих
 
Найчастіший вид деформацій - статична плоскостопість (спостерігається в понад 80% випадків). Причини виникнення даного захворювання - слабкість м'язово-зв'язкового апарату. Провокує плоскостопість « неправильна » взуття – плоска підошва, високі підбори, вузькі носки, танкетки, платформи та ін. При ходьбі на високих підборах, що викликають поздовжнє плоскостопість, відбувається неправильний розподіл навантаження. Вона переноситься з п'яти на поперечний звід, не здатний вже витримувати тиск і деформується (ущільнюється).
   
Скільки треба носити ортопедичні устілки?
 
Є випадки, коли без ортопедичного взуття не обійтися – часткова ампутація (стопи, пальців), складні деформації, серйозна стадія синдрому діабетичної стопи та ін. Але, якщо ортопед, сказав, що досить носити ортопедичні устілки виникає питання – як довго? В основному дітям їх призначають до підліткового віку, а тим, у кого захворювання виявлено вже в шкільні роки – до повноліття. Жінкам, які носять взуття на високих підборах, що провокує викривлення пальців і поява шишок на кісточках, носити устілки необхідно постійно (особливо після 40 років). Не варто боятися, якщо лікар сказав, що їх доведеться використовувати завжди. Є сучасні моделі полустек – тонкі, непомітні, які підходять навіть в літні відкриті босоніжки.
 
У мережі « Ваше здоров'я » можна купити ортопедичне взуття і устілки, вибрати яку допоможе ортопед, який працює в магазині. Вся продукція сертифікована, що гарантує ефективність і безпеку застосування.


Коментарі до статті
Популярні товари


Вам також може бути цікаво

Як вибрати ортопедичні устілки?
Як вибрати ортопедичні устілки?
Допомогти впоратися з захворюванням в дитячому віці і зупинити його розвиток у дорослих допоможуть ортопедичні устілки.
27.09.2016
Детальніше
Що таке ортопедичні устілки?
Що таке ортопедичні устілки?
Наші стопи - це перша ділянка, на який виявляються великі навантаження.
27.09.2016
Детальніше
ТОП-5 виробників ортопедичних устілок
ТОП-5 виробників ортопедичних устілок
Провідну роль в лікуванні плоскостопості грає «правильна» комфортне взуття і носіння ортопедичних устілок.
27.09.2016
Детальніше
Як уникнути плоскостопості
Як уникнути плоскостопості
Плоскостопість - це патологія стопи, відмінною рисою якої є опущення її склепінь. Така деформація може розвиватися в різному віці.
16.04.2019
Детальніше
Розгорнути