Як вибрати ортопедичні устілки?

Дата публикации: 27.09.2016
Дата обновления: 31.03.2023
Содержание:
Виникнення деформацій і патологій стоп може бути викликано різними причинами. Це - генетична схильність, природжені аномалії, носіння взуття на високих підборах або плоскій підошві і інші фактори. Допомогти впоратися з захворюванням в дитячому віці і зупинити його розвиток у дорослих допоможуть ортопедичні устілки . Стандартні моделі масового виробництва можна купити в ортопедичних салонах, аптеках і спеціалізованих магазинах, що пропонують товари для здоров'я. Тим, у кого захворювання перейшло в серйозну стадію, ортопеди призначають устілки індивідуального виготовлення.  

Чим корисні ортопедичні устілки?

Основне завдання ортопедичних пристосувань – вплив на деформовані або неправильно сформовані ділянки стоп. Спеціальні супінатори і пелоти піднімають склепіння. У разі, коли плоскостопість діагностовано в ранньому віці, завдяки устілок відбувається поступова корекція. Вони допомагають попередити подальшу деформацію, зупинити погіршення стану тканин - хрящової і кісткової. Якщо пристосування підібрані правильно, то до закінчення росту, формування стоп плоскостопість можливо вилікувати. Крім того, є супінатори, відновлюють форму ноги – напрямні зростання тканин і кісток в правильному напрямку. Це потрібно для лікування клишоногості або Х-образної установці стоп.    

Різновиди ортопедичних устілок

• Профілактичні – потрібно людям, які віддають перевагу модельне взуття, туфлі на плоскому ходу тим, хто переніс травми або операції на нижніх кінцівках. Вкладки, що підтримують склепіння виготовляють з спінених матеріалів, тому зручні для всіх користувачів.
• Коригувальні – призначають пацієнтам, у яких вже діагностовано будь-який тип плоскостопості. У них передбачено жорсткий (пластиковий) супінатор або полужесткий каркас. Вони вважаються найбільш ефективними виробами, а їх носіння в дитячому віці скорочує лікувальний процес.  
• Діабетичні – вони бувають з напівжорсткими каркасом, а матеріал, що прилягає до стопи, виконаний з амортизує спіненого пінополіетилену (модель Альпс). Також є гнучкі гелеві устілки SofSole або м'які пристосування Pedag Sensitive з матеріалу nora ® допомагають уникнути пронации середнього відділу і п'яти.
• Дитячі – мають пяточное поглиблення, підтримку склепінь (частіше поздовжнього). Основа супинатора – еластична або напівтверді (з вулканізованого латексу).
 

Конструкція ортопедичних устілок

 
Устілки виготовлені на фабриці, а не індивідуально мають приблизно однакову будову. Супінатор розташовується з внутрішньої частини підошви, піднімаючи зону перекату, в п'яті є поглиблення. У деяких моделях є пелот для підтримки поперечного зводу. Для модельного взуття з вузьким носком або босоніжок пропонуються напівустілки, в яких відсутня передня частина - хлястик під пальцями. Це не відбивається на властивостях вироби, оскільки він не бере участі в корекції. Для людей, що мають не просто плоскостопість, а наприклад, плоско-вальгусную деформацію, важливим елементом пристосування є « клини ». Завдяки їм змінюється кут положення стоп – п'яти повертаються з відхиленого стану.  
 
Особливості дитячих ортопедичних устілок
 
Багатьох батьків турбує питання - як вибрати ортопедичні устілки для дитини? Тут необхідно відштовхуватися від того, для яких цілей вони потрібні. Пристосування діляться на профілактичні та коригуючі. Перші виготовляються з м'яких матеріалів, що дозволяє уникнути ризику деформацій стоп. Коригувальні пристосування – допомагають в лікуванні плоскостопості. Підбираються вони строго за розміром і змінюються в міру зростання ноги. В основному вони мають вигляд напівустілки – область пальців залишається вільною. Їх можна вкладати в будь-яке взуття – не займають багато місця, тому не потрібно брати туфлі на розмір більше. Найчастіше дитячі моделі устілок не мають підтримку поперечного зводу. Для дітей, які страждають плоскостопістю в поєднанні з вальгусной деформацією, використовують каркасні моделі з більш високими бортиками і вираженим поглиблення для п'яти. Для профілактики Х-образної установки стоп в дитячих моделях внутрішня частина товщі зовнішньої.  
 
Устілки ортопедичні для дорослих – критерії вибору
 
При плоскостопості будь-якого типу у дорослих підійдуть різні ортопедичні вироби – устілки, напівустілки і вкладиші-пелоти. Пристосування для корекції поперечної плоскостопості оснащені пелотом (подушечка під пальцями). При поздовжньому – обов'язково купувати виріб з супінатором, що підтримує м'язи і приподнимающий звід. Для любителів модельного взуття або з відкритим носком підійдуть тонкі шкіряні напівустілки. Для тих, у кого захворювання зайшло занадто далеко вже може бути недостатньо звичайних супінаторів – потрібні індивідуально виготовлені пристосування. Вони робляться конкретно під пацієнта, з урахуванням найменших вад стоп. Це ж стосується людей з вальгусной деформацією великого кроку. В крайньому випадку – підійдуть моделі напівустілок з жорстким супінатором і пелотом, які будуть знижувати навантаження з поперечного відділу і великого пальця.
 
Показання до застосування устілок ортопедичних
 
Лікарі рекомендують носити вкладки у взуття в наступних випадках:
- Плоскостопості (комбіноване, поперечне, поздовжнє);
- Деформація (відхилення) великого пальця;
- П'яткова шпора;
- Подагра, артрози та інші захворювання суглобів;
- Вагітність;
- Травми;
- Вкорочення кінцівки;
- Діабетична стопа;
- Неврома Мортона;
- Проблеми з поставою;
- Болі в попереку, суглобах, ногах, хребті.
 
Устілки для спорту
 
Вибираючи моделі для бігу або інших видів спорту, важливо, щоб вони ефективно знижували навантаження на хребет і суглоби (колінні, гомілковостопні і тазостегнові), рівномірно розподіляючи вагу по поверхні стоп.  
1. Гелеві і силіконові краще, ніж зі шкіри або замші. Найчастіше це моделі не цілком виконані з гелю, а він знаходиться тільки в області п'яти і плесна, максимально поглинаючи удари;
2. З жорстким супінатором – посилений каркас устілок, таких як в моделі Pedag Viva Sport для бігу та всіх видів фітнесу, забезпечує ідеальну підтримку склепіння. Амортизатори під п'ятою пом'якшують ударні навантаження, а метатарзальних подушечка під переднім склепінням запобігає його сплощення.
Пристосування повинні мати спеціальне просочення, яка поглинає вологу і не дозволяє розвиватися грибків і бактерій.
 
Носіння ортопедичних устілок
 
Вироби підбираються за розміром ноги, а не взуття! Вкладіть устілку, так щоб п'ятка вперлася в задник туфлі, а супінатор і пелот опинилися під склепіннями стопи. У перший тиждень не обов'язково носити їх цілий день – дайте ногам звикнути. Якщо ви займайтеся бігом – не треба відразу відчувати устілки на тривалих дистанціях. Коли стопи адаптуються, застосовуйте устілки щодня – це необхідно для досягнення хорошого лікувального ефекту. Термін експлуатації у всіх виробів різний від 3 до 10 місяців (написано на упаковці). Якщо ви бачите, що вони починають деформуватися або у дитини збільшується розмір стопи – відразу замініть вироби на нові.  


Коментарі до статті
Дитині 13 років як правильно вибрати устілки по рекомендації травматолога?
Добрий день! Вибір устілок для дитини віком 13 років важливо здійснювати з урахуванням рекомендацій травматолога, особливостей розвитку дитини та її потреб. Ось кілька кроків, які можуть допомогти правильно вибрати устілки:

Оцінка проблеми: Травматолог або ортопед може зробити оцінку стопи вашої дитини, визначити проблемні зони, виробити діагноз та надати рекомендації щодо того, які особливості мають мати устілки.

Вибір відповідного типу устілок: Залежно від потреб вашої дитини, устілки можуть бути різних типів: амортизуючі, ортопедичні, спортивні тощо. Важливо зрозуміти, які саме проблеми мають бути вирішені за допомогою устілок.

Індивідуальне пристосування: Іноді дитині потрібні індивідуально виготовлені устілки, які будуть враховувати унікальні особливості її стопи та потреб. Якщо травматолог рекомендує такий варіант, зверніться до фахівця з ортопедичного взуття або лікаря, який може провести відбиток стопи і виготовити устілки на замовлення.


Перевірка зручності та підгонка: Після придбання устілок важливо перевірити, чи зручно вони сидять на нозі дитини. Під час носіння устілки не повинні викликати болю або дискомфорту.

Загалом, важливо слідувати рекомендаціям лікаря і вибирати устілки, які найкращим чином відповідають потребам вашої дитини.
Які ортопедичні устілки використовувати по набряках стоп
Добридень! Рекомендується індивідуальне виготовлення устілок під Ваші стопи!
Устілки від шпори п'яти як вибрати ? Будь ласка
Добридень! Розгляньте гелеві/силіконові підп'ятники. Дякую за звернення!
Вітаю. При носінні робочого взуття сучасному починає боліти ноги між п'ятою та стопою. Порадьте будь ласка які устілки застосувати.
Добрий день! Розгляньте цю модель /ua/item_n11443.htm
Добридень! Двічі запитала Службу консультації і немає на нього відповіді. Моє питання: Я не можу знайти устілки (супінатори) при артрозі колінного суглоба, щоб їх купити у Києві за помірну ціну. Або напишіть, будь ласка, їхню назву і я продовжуватиму пошуки. Дякую
Добридень! Ви можете розглядати лікувально-профілактичні устілки. Наприклад /ru/kharkov/item_n478.htm
Доброго дня, Антоніна. Рекомендуємо Вам зробити індивідуальні ортопедичні устілки. Потрібно під'їжджати до магазину, заздалегідь записавшись. Технік-ортопед є за адресами: Київ, вул. Є. Теліги 3 (м. Шулявська, м. Дорогожичі) (044) 456-01-26, (099) 208-70-04, (097) 847-70-76 м. Лук'янівська вул. Білоруська 10/18 +38 (098) 738-26-98, +38 (044) 592-16-53 м. Дарниця вул. Петра Запорожця 26а +38 (068) 178 61 22 Дякуємо за звернення.
Чи не змогли б ви мені допомогти вибрати?
Добридень! Для детальної консультації передзвоніть до колу центру за телефоном 0-800-757-307
Добридень. Для підбору ортопедичних устілок Ви можете звернутися до нас на гарячу лінію: 0 800 757-307 044 369-3899 098 734-1177 099 126-8484 073 178-3215 Дякуємо за звернення.
Як правильно підібрати устілки під розмір взуття?
Добридень! Ви можете дістати устілку з вашого старого взуття та виміряти його в сантиметрах.
Доброго дня, Андрію. Спочатку Вам потрібно виміряти довжину своєї стопи в сантиметрах. Для цього встаньте на аркуш паперу та обведіть по контуру свою ступню. Вимірюйте довжину обведеного контуру по точках, що найбільш виступають, вгорі і внизу. Це буде Ваша довжина стопи. Бажано також виміряти довжину «рідного» устілки взуття, в якому передбачається використовувати ортопедичні вироби. Тому вибираючи ортопедичні устілки, потрібно орієнтуватися саме на Ваш «рідний» розмір устілок.
Вітаю! У мене подагра! Які устілки правильно вибрати? Дякую!
Добридень! Рекомендується індивідуальне виготовлення устілок!
Добридень! При подагрі потрібні устілки, які забезпечать ногам ефект, що амортизує і підтримує. Підібрати їх можна завдяки лікарю або в одному з наших магазинів, скориставшись консультацією продавців. Також великий асортимент ортопедичних устілок представлений на сайті. Більшість з них має широкий спектр дії, який включає профілактику і лікування подагри.
Популярні товари


Вам також може бути цікаво

Що таке ортопедичні устілки?
Що таке ортопедичні устілки?
Наші стопи - це перша ділянка, на який виявляються великі навантаження.
27.09.2016
Детальніше
ТОП-5 виробників ортопедичних устілок
ТОП-5 виробників ортопедичних устілок
Провідну роль в лікуванні плоскостопості грає «правильна» комфортне взуття і носіння ортопедичних устілок.
27.09.2016
Детальніше
Що вибрати: ортопедичне взуття або ортопедичні устілки?
Що вибрати: ортопедичне взуття або ортопедичні устілки?
Оскільки взуття, пропонована в магазинах, не завжди зручна і має правильну конструкцію, лікарі рекомендують носити профілактичні ортопедичні устілки, навіть тим, хто не зіткнувся з проблемою плоскостопості.
27.09.2016
Детальніше
Як уникнути плоскостопості
Як уникнути плоскостопості
Плоскостопість - це патологія стопи, відмінною рисою якої є опущення її склепінь. Така деформація може розвиватися в різному віці.
16.04.2019
Детальніше
Розгорнути