Для чого потрібні вітаміни

Дата публикации: 23.06.2014
Дата обновления: 31.03.2023
Содержание:
Вітаміни беруть участь в біохімічних процесах організму і є каталізаторами обмінних процесів. Оскільки вітаміни організмом не виробляються , вони обов'язково повинні надходити або з їжею, або у вигляді вітамінних препаратів. Особливо гостро брак вітамінів , мінеральних мікро- , макроелементів відчувається в зимовий час , оскільки мало свіжих овочів і фруктів. Тому лікарі рекомендують приймати різні вітамінні препарати.

Які бувають вітамінні препарати ?

Вітамінні препарати діляться на дві групи:
- Однокомпонентні ;
- Полівітамінні .
До однокомпонентним відносяться ті препарати , які містять один вітамін , а до полівітамінним - містять цілий комплекс вітамінів. Часто полівітамінні препарати ще збагачені мікро- , макроелементами такими , як магній , кальцій і пр.

Основні функції вітамінів

Провітамін А (бета -каротин ):
Необхідний для хорошого зору та здоров'я шкіри , може перетворюватися в організмі у вітамін А , що важливо для профілактики раку та імунної системи.
Вітамін В1 ( тіамін ):
Потрібно для вуглеводного обміну речовин , нервової системи , забезпечує бадьорість і концентрацію уваги.
Вітамін В2 ( рибофлавін ):
Обов'язковий для зору , захисту , лікування шкіри і утворення червоних кров'яних тілець.
Вітамін В3 ( ніацин ):
Необхідний для нервової системи , шкіри , є частиною багатьох ферментів , сприяє виведенню отрут , додає бадьорості .
Вітамін В5 ( пантотенова кислота ):
Бере участь у процесах виведення отрут , підтримує побудову тканин організму.
Вітамін В6 ( піридоксин ):
Потрібно для побудови гемоглобіну , важливий для нервової системи та білкового обміну речовин.
Вітамін В12 ( кобаламін ):
Необхідний для всіх процесів росту , кровотворення і для накопичення енергії в мускулах .
Вітамін Е :
Це один з основних вітамінів - антиоксидантів , захищає мембрану клітини , також необхідний для жирового обміну речовин.
Вітамін С ( аскорбінова кислота ):
Також є антиоксидантом , важливий для кровотворення , імунної системи , допомагає підтримувати кістки , зуби і шкіру в хорошій формі.
Вітамін Д :
Необхідний для фосфорного і кальцієвого обміну речовин , фортеці зубів і кісток.
Вітамін К:
Сприяє хорошому згортанню крові , але його недолік зустрічається рідко.
Вітамін Н ( біотин ):
Потрібно для переробки жирів , вуглеводів , краси шкіри , нігтів і волосся.
Фолієва кислота :
Дуже важлива для червоних і білих кров'яних тілець , побудови і ділення нових клітин. При нестачі фолієвої кислоти в період вагітності можливі викидні і патології плоду.
Мінеральні речовини і мікроелементи
Неорганічні речовини необхідно постійно заповнювати , тому що вони виводяться з організму під час потовиділення і т.д. Недолік навіть одного з мінеральних речовин , підчас , призводить до серйозних порушень здоров'я.
Калій :
Регулює водний баланс , відіграє значиму роль у поповненні запасів глікогену , важливий для нервової системи , функцій нирок і серця.
Магній :
Необхідний при фізичних навантаженнях , важливий для вироблення енергії , активізує всі ферменти , особливо зростає потреба в ньому при стресах , є гарною профілактикою судом.
Кальцій :
Необхідний для згортання крові , роботи м'язів , міцності кісток , забезпечує регулярне серцебиття , а також нормальну передачу імпульсів в мускулах і нервових клітинах. Його недолік , чреватий остеопорозом.
Залізо :
Це складова частина гемоглобіну і дихальних ферментів. Важливо для вагітних жінок і спортсменів.
Цинк :
Важливий для підтримки працездатності , зміцнює імунну систему , зменшує схильність до стресів .
Мідь:
Використовується в дихального ланцюга для виведення отрут , регулює засвоєння заліза в червоних кров'яних тільцях , потрібно для побудови певних ферментів .
Марганець :
Частина різних ферментів , а його нестача призводить до неправильного розвитку кісток , уповільнює процес засвоєння кальцію в зубах і кістках .
 
Хром :
Потрібно для білкового та жирового обміну речовин , він знижує вміст жиру і підтримує побудову м'язів.
Селен :
Захищає від клітинних отрут , зміцнює імунну систему , захищає від закупорювання артерій , уповільнює процеси старіння , а його недолік може привести до онкології.
Йод :
Безпосередньо бере участь у виробленні гормону щитовидної залози , важливий для підтримки працездатності , розумового і фізичного розвитку.
Фосфор :
Складова частина тканин зубів і кісток , бере участь у виробленні , транспортуванні енергії в організмі.
 


Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Як перевірити свій імунітет?
Як перевірити свій імунітет?
Організм людини - це складна система зі своїми захисними функціями. Імунна система організму захищає тіло від захворювань і чужорідних об'єктів у вигляді вірусів, бактерій, чужорідних тіл. Імунітет захищає від зовнішніх і внутрішніх факторів (пухлини). Як перевірити стан імунітету, про це запитує себе кожна людина в холодну пору року або на початковій стадії застуди.
24.04.2020
Детальніше
Як правильно приймати вітамін D3?
Як правильно приймати вітамін D3?
Вітамін D3 -холікальциферол - основна біологічно активна речовина, яка входить до складу вітаміну D. Його особливість полягає в тому, що він не тільки міститься в деяких харчових продуктах, але і виробляється в шкірі людини під дією ультрафіолету сонячного світла. Коли мова йде про вітамін D, частіше за все мається на увазі вітамін D3. Ця речовина має величезне значення в життєдіяльності організму людини. Недарма вчені називають його найголовнішим вітаміном.
23.04.2020
Детальніше
Що таке вітаміни та їх види
Що таке вітаміни та їх види
Вітаміни являють собою сполуки, які не синтезуються , тому повинні надходити в організм разом з харчовими продуктами або у вигляді біоактивних добавок.
18.06.2014
Детальніше
Яке обрати засіб для полоскання горла?
Яке обрати засіб для полоскання горла?
Запалення горла знайоме кожному. Горло - ворота в організм людини, і воно через свої анатомічні особливості найчастіше схильне до запалень та інфекцій, бо на нього легко потрапляють бактерії і віруси з навколишнього середовища. Найбільш частими хворобами горла є ларингіт, фарингіт, паратонзилярний абсцес (запалення мигдалин).
23.04.2020
Детальніше
Розгорнути