Як дихати кисневим концентратором?

Дата публикации: 23.11.2020
Дата обновления: 01.04.2023
Прийнято вважати, що киснева терапія потрібна тільки важкохворим людям, але це далеко не так. В умовах загазованості мегаполісів багато на себе відчувають, хоч і не небезпечний для життя, але позначається на здоров'я, постійний дефіцит кисню - гіпоксію. Вона виражається в швидкій стомлюваності, регулярному поганому самопочутті, слабкості, головних болях і інших негативних проявах. Для профілактики, лікування захворювання дихальної і серцево-судинної системи використовується кисневий концентратор /cat_301.htm Перед придбанням рекомендується ознайомитися з його особливостями та правилами використання.
 
Що таке концентратор кисню
 
Моделі розрізняються конструкцією і технічними характеристиками, проте, як дихати кисневим концентратором - правила однакові для всіх типів, але спочатку слід зрозуміти, як працює апарат. Електричний пристрій, що дозволяє отримати повітряну суміш з високою концентрацією О2 називають кисневим концентратором. У звичайному повітрі показник кисню не перевищує 21%, в той час як прилад видає струмінь повітря з показником 90-95%. Такий ефект досягається за рахунок фільтрації атмосферного повітря на молекулярному рівні. Вона здійснюється за допомогою циліндрів з цеоліту кульками - «молекулярне сито», пропускає кисень і затримує азот. Прилади можуть працювати від мережі - стаціонарні моделі або від акумуляторів - портативні, які можна брати в дорогу і використовувати в будь-якій обстановці. Ті, хто вперше стикається з необхідністю оксигенотерапии задається питанням, як правильно дихати кисневим концентратором. Оскільки часто такий метод лікування застосовується до важких хворих і людям без свідомості, то він не вимагає особливих навичок і зусиль від людини. Для самостійного використання концентратора в домашніх умовах до конкретної моделі додається інструкція, але існують і загальні правила на яких варто зупинитися докладніше.
 
Як користуватися концентратором кисню
 
Основна відмінність між моделями концентратів в продуктивності. Для домашнього використання при захворюваннях середньої і високої тяжкості підходить концентратор, що виробляє 5 л / хв з концентрацією кисню не менше 80%. Наявність акумуляторів, здатних кілька годин працювати без підзарядки, дозволяє використовувати пристрій при відсутності електрики. При використанні потрібно дотримуватися наступних правил:
 
• Чи не встановлювати прилад поруч з джерелами відкритого вогню і обігрівачами, оскільки кисень - вибухонебезпечний;
• Ставити на відстані від навколишніх предметів і стін не менше 30 см для безперешкодного розсіювання відокремлюваних газів;
• Обов'язково використовувати зволожувач - ємність з водою, що йде в комплекті, інакше вдихання сухого кисню може викликати опік слизової;
• Для процедури можна використовувати носову канюлю, що зручніше, оскільки людина одночасно може приймати ліки, їсти, пити. Якщо є нежить або інші причини, що заважають вдихання через ніс, то використовується маска;
• Процедура відбувається в режимі звичайного дихання і не вимагає зусиль для вдихів і видихів.
 
Важливе питання - як часто можна дихати киснем застосовуючи кисневий концентратор
 
Залежно від діагнозу і перебігу хвороби лікар призначає курс кисневої терапії з щоденними сеансами по 30-60 хвилин або тривале застосування. Хоча протипоказання для неї немає, але тривале отримання кисню в концентрації вище 40% може викликати кисневу інтоксикацію. Вдихання його більше 3-5 годин може спровокувати пошкодження бронхів і утворення рідини в легенях. Постійна терапія відбувається тільки під наглядом або за приписом лікаря.
 


Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Як вибрати кисневий концентратор для домашнього користування
Як вибрати кисневий концентратор для домашнього користування
Кисневий концентратор необхідний для запобігання гіпоксії при різних захворюваннях і використовується не тільки в лікарнях і клініках, але і в домашніх умовах.
04.01.2018
Детальніше
Як користуватися кисневим концентратором?
Як користуватися кисневим концентратором?
Кисень необхідний для нормального функціонування організму, а його дефіцит - гіпоксія призводить до серйозних порушень і в важких випадках до смерті. Навіть абсолютно здорова людина, провідний правильної спосіб життя, не застрахований від хвороб, що вражають дихальну і серцево-судинну систему, при яких потрібно кисень. Для її проведення використовується кисневий концентратор /cat_301.htm Він може застосовуватися в клінічних або домашніх умовах, а багато моделей також в літаках і на прогулянках. Перед покупкою приладу слід визначитися, які характеристики для Вас важливі і дізнатися, як правильно користуватися кисневим концентратором.
23.11.2020
Детальніше
Коли потрібні кисневі концентратори?
Коли потрібні кисневі концентратори?
Сучасний кисневий концентратор являє собою прилад виробляє кисень з атмосферного повітря. У підсумку на виході виходить чистий кисень, далі використовується в лікувальних цілях. Такий прилад може тривалий час працювати без перерви (приблизно 15 годин).
23.11.2020
Детальніше
Що таке кисневий концентратор?
Що таке кисневий концентратор?
Оксигенотерапія - терапія киснем застосовується для профілактики і лікування цілого ряду патологій органів дихання і серцево-судинної системи. Сучасні технічні новинки дозволяють здійснювати це в домашніх умовах. Найбільш високотехнологічним, ефективним в застосуванні і простим в експлуатації приладом є кисневий концентратор. Що це таке і які завдання він виконує - з цим варто розібратися докладніше.
23.11.2020
Детальніше
Розгорнути