Що таке кисневий концентратор?

Дата публикации: 23.11.2020
Дата обновления: 01.04.2023
Содержание:
Оксигенотерапія – терапія киснем застосовується для профілактики та лікування цілого ряду патологій органів дихання та серцево-судинної системи. Сучасні технічні новинки дозволяють робити це в домашніх умовах. Найбільш високотехнологічним, ефективним у застосуванні та простим в експлуатації приладом є кисневий концентратор. Що це таке та які завдання він виконує – з цим варто розібратися докладніше.
У цій статті ви дізнаєтесь:
  1. Як працює концентратор кисню
  2. Які бувають кисневі концентратори
  3. Показання до застосування

Як працює концентратор кисню

Справа в тому, що у вдихуваному нами повітрі, крім кисню, концентрація якого становить не більше 21%, багато різних газів, що не найкращим чином позначаються на нашому здоров'ї. Це призводить до розвитку різноманітних захворювань. В цьому випадку, щоб нормалізувати роботу органів та систем організму, потрібно наситити його киснем. Тепер чи варто поговорити, що таке кисневий концентратор? Його завдання – виділення чистого О2 із суміші газів, що входять до складу атмосферного повітря. Це відбувається за рахунок проходження повітря через молекулярне сито, в результаті чого на виході користувач вдихає кисневу суміш з 95% концентрацією О2.

Які бувають кисневі концентратори

Що робить кисневий концентратор крім подачі висококонцентрованого О2 в дихальні шляхи людини – це кисневі коктейлі, які корисні всім без винятку. Моделі концентраторів можуть бути стаціонарними, що працюють від мережі та портативні – на акумуляторах, які можна використовувати в машині, літаку та в будь-яких умовах. Вибираючи модель, потрібно враховувати наступне:
  • Ціль застосування. Для профілактики та лікування захворювань середнього ступеня тяжкості достатньо приладу з продуктивністю 0,5-3 л/хв. Якщо потрібно брати прилад у подорож, то потрібна модель, здатна працювати як від мережі, так від батареї або електромережі автомобіля. Якщо потрібна багатогодинна або цілодобова терапія, то необхідний концентратор, що живиться від мережі та має продуктивність 5 л/хв і більше;
  • Концентрація кисню. Переважно прилад із насиченістю потоку 90-95%;
  • Рівень шуму. У портативних моделей він є нижчим. Оптимально – 35-45 дБ;
  • Габарити. Для домашнього використання підійдуть портативні моделі невеликого розміру та вагою до 10 кг, такі як Caire AirSep Eclipse 3.

Показання до застосування

Список того, що лікує кисневий концентратор, досить широкий. Насамперед це: бронхіальна астма, ХОЗЛ, легенева гіпертензія, дихальна та серцева недостатність. Кисневотерапія потрібна не лише хворим людям. Застосування концентратора як профілактики легеневих та інших захворювань особливо актуально в умовах мегаполісів та індустріальних міст, де рівень кисню в повітрі нижчий за норму. Подбати про своє здоров'я можна, періодично використовуючи кисневий концентратор. Особливо оксигенотерапія показана:
  1. Вагітним жінкам. Терапія киснем дозволяє покращити самопочуття, позбутися слабкості, запаморочення та попередити гіпоксію плода;
  2. Спортсменам та людям, які ведуть активний спосіб життя. Щоб завжди почуватися енергійним, бадьорим і сильним, важливо, щоб усі системи організму працювали як злагоджений механізм, а це неможливо при нестачі кисню;
  3. Дітям. Коли йде період активного зростання, організм потребує достатнього рівня кисню, яке дефіцит призводить до зниження імунітету, фізичної та розумової активності, частим респіраторним і вірусним захворюванням. Для дітей та підлітків достатньо вживання кисневих коктейлів;
  4. Курцям. Оскільки легені таких людей вимагають очищення, то важливо наповнювати їх чистим киснем;
  5. Літнім людям. У похилому віці всі процеси в організмі уповільнюються тому, щоб покращити стан судин, нормалізувати кровообіг, метаболізм і налагодити роботу внутрішніх органів, потрібне гарне харчування тканин киснем.
Перед використанням кисневого концентратора слід проконсультуватися з лікарем, щоб він індивідуально визначив тривалість сеансів та курсу оксигенотерапії.


Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Як вибрати кисневий концентратор для домашнього користування
Як вибрати кисневий концентратор для домашнього користування
Кисневий концентратор необхідний для запобігання гіпоксії при різних захворюваннях і використовується не тільки в лікарнях і клініках, але і в домашніх умовах.
04.01.2018
Детальніше
Як дихати кисневим концентратором?
Як дихати кисневим концентратором?
Прийнято вважати, що киснева терапія потрібна тільки важкохворим людям, але це далеко не так. В умовах загазованості мегаполісів багато на себе відчувають, хоч і не небезпечний для життя, але позначається на здоров'я, постійний дефіцит кисню - гіпоксію. Вона виражається в швидкій стомлюваності, регулярному поганому самопочутті, слабкості, головних болях і інших негативних проявах. Для профілактики, лікування захворювання дихальної і серцево-судинної системи використовується кисневий концентратор /cat_301.htm Перед придбанням рекомендується ознайомитися з його особливостями та правилами використання.
23.11.2020
Детальніше
Як користуватися кисневим концентратором?
Як користуватися кисневим концентратором?
Кисень необхідний для нормального функціонування організму, а його дефіцит - гіпоксія призводить до серйозних порушень і в важких випадках до смерті. Навіть абсолютно здорова людина, провідний правильної спосіб життя, не застрахований від хвороб, що вражають дихальну і серцево-судинну систему, при яких потрібно кисень. Для її проведення використовується кисневий концентратор /cat_301.htm Він може застосовуватися в клінічних або домашніх умовах, а багато моделей також в літаках і на прогулянках. Перед покупкою приладу слід визначитися, які характеристики для Вас важливі і дізнатися, як правильно користуватися кисневим концентратором.
23.11.2020
Детальніше
Коли потрібні кисневі концентратори?
Коли потрібні кисневі концентратори?
Сучасний кисневий концентратор являє собою прилад виробляє кисень з атмосферного повітря. У підсумку на виході виходить чистий кисень, далі використовується в лікувальних цілях. Такий прилад може тривалий час працювати без перерви (приблизно 15 годин).
23.11.2020
Детальніше
Розгорнути