Як користуватися кисневим концентратором?

Дата публикации: 23.11.2020
Дата обновления: 02.04.2023
Кисень необхідний для нормального функціонування організму, а його дефіцит - гіпоксія призводить до серйозних порушень і в важких випадках до смерті. Навіть абсолютно здорова людина, провідний правильної спосіб життя, не застрахований від хвороб, що вражають дихальну і серцево-судинну систему, при яких потрібно кисень. Для її проведення використовується кисневий концентратор /cat_301.htm Він може застосовуватися в клінічних або домашніх умовах, а багато моделей також в літаках і на прогулянках. Перед покупкою приладу слід визначитися, які характеристики для Вас важливі і дізнатися, як правильно користуватися кисневим концентратором.
 
Принцип роботи
 
Завдання концентратора - виділення кисню з повітря. Для цього компресор нагнітає атмосферне повітря в циліндри з цеолітом. Він проходить через молекулярне сито, що затримує молекули азоту. В результаті на виході утворюється киснева суміш, з 95% концентрацією О2, в той час, як в звичайному повітрі вона не більше 21%. У генераторі один циліндр очищає суміш від азоту і в той же час другий - видає кисень у високій концентрації і викидає в атмосферу відокремлені гази. Їх зміст настільки незначне, що це не погіршує якість повітря в приміщенні. У приладах є зволожувач, щоб уникнути пересихання слизових і травмування дихальних шляхів. Апарати можуть працювати від мережі або акумулятора.
 
Критерії вибору концентратора кисню
 
Перш ніж дізнатися, як користуватися кисневим концентратором в домашніх умовах, потрібно визначитися з важливими характеристиками. При виборі слід враховувати наступне:
 
• Продуктивність. Стаціонарні концентратори, що застосовуються в клінічних умовах і реанімобілі, мають продуктивність 5-10 л / хв. Вони потрібні для надання екстреної допомоги і тривалої кисневої терапії. Концентратори універсальні - до 5 л / хв можуть використовуватися для будинку, профілактичних і лікувальних установ. Портативні компактні моделі з продуктивністю 1-3 л / хв підходять для поїздок і прогулянок;
• Насиченість потоку. Прилади з однаковою продуктивністю можуть мати даний показник 85-95%;
• Рівень шуму. Даний параметр важливий, якщо концентратор буде використовуватися постійно, в тому числі під час сну. Для будинку оптимальний рівень 35-45 дБ;
• Функціональність. Для комфорту експлуатації прилади можуть оснащуватися ЖК-дисплеєм, пультом дистанційного керування, мати функцію аніонів та ін. Дорогі моделі для професійного застосування мають можливість підключення до апаратів ШВЛ, кувезі, наркозних і інших апаратів;
• Тривалість безперервної роботи.
 
Правила експлуатації
 
До кожного приладу йде інструкція, але не зайвим буде коротко описати, як користуватися кисневим концентратором будинку. Слід дотримуватися таких правил:
 
1. Заповнити резервуар для зволоження повітря кип'яченої, фільтрованої або дистильованою водою;
2. Включити прилад;
3. Дочекатися поки концентрація О2 досягне потрібного рівня, про що просигналізує індикатор, це займає 5-10 хв;
3. Відрегулювати вихідний потік кисню відповідно до необхідного значенням;
4. Приєднати кінець кисневої трубки до виходу зволожувача;
5. Вставити в ніс канюлю або надіти маску і починати кисневу терапію.
 
Попередження: не користуватися апаратом в приміщеннях з підвищеною вологістю. Не можна ставити апарат поряд з нагрівальними приладами і під прямі сонячні промені, а також в приміщеннях з відкритим вогнем, де працює камін, запалені свічки або сигарети. Оптимальна температура +20 - + 22 ° C.
 


Коментарі до статті
Через дві хвилини роботи концентратора. На панелі загорчється call servise. Чому?
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Доброго дня. Зверніться будь ласка по цьому запитанню в сервісний центр виробника. Дякуємо за звернення.


Вам також може бути цікаво

Як вибрати кисневий концентратор для домашнього користування
Як вибрати кисневий концентратор для домашнього користування
Кисневий концентратор необхідний для запобігання гіпоксії при різних захворюваннях і використовується не тільки в лікарнях і клініках, але і в домашніх умовах.
04.01.2018
Детальніше
Як дихати кисневим концентратором?
Як дихати кисневим концентратором?
Прийнято вважати, що киснева терапія потрібна тільки важкохворим людям, але це далеко не так. В умовах загазованості мегаполісів багато на себе відчувають, хоч і не небезпечний для життя, але позначається на здоров'я, постійний дефіцит кисню - гіпоксію. Вона виражається в швидкій стомлюваності, регулярному поганому самопочутті, слабкості, головних болях і інших негативних проявах. Для профілактики, лікування захворювання дихальної і серцево-судинної системи використовується кисневий концентратор /cat_301.htm Перед придбанням рекомендується ознайомитися з його особливостями та правилами використання.
23.11.2020
Детальніше
Коли потрібні кисневі концентратори?
Коли потрібні кисневі концентратори?
Сучасний кисневий концентратор являє собою прилад виробляє кисень з атмосферного повітря. У підсумку на виході виходить чистий кисень, далі використовується в лікувальних цілях. Такий прилад може тривалий час працювати без перерви (приблизно 15 годин).
23.11.2020
Детальніше
Що таке кисневий концентратор?
Що таке кисневий концентратор?
Оксигенотерапія - терапія киснем застосовується для профілактики і лікування цілого ряду патологій органів дихання і серцево-судинної системи. Сучасні технічні новинки дозволяють здійснювати це в домашніх умовах. Найбільш високотехнологічним, ефективним в застосуванні і простим в експлуатації приладом є кисневий концентратор. Що це таке і які завдання він виконує - з цим варто розібратися докладніше.
23.11.2020
Детальніше
Розгорнути