Як користуватися пульсоксиметром?

Дата публикации: 26.10.2020
Дата обновления: 31.03.2023
Содержание:
Дуже зручно, що в наші дні є прилади, за допомогою яких можна визначити в два рахунки і рівень крові кисню, і частоту конкретного пульсу. Прилад такий називається пульсоксиметр , і саме він допоможе в домашніх умовах діагностувати таку недугу, як гіпоксія. Адже саме він особливо небезпечний для всіх, хто захворів на коронірус або інші серйозні хвороби. Не всі власники пристрою точно знають, як правильно користуватися пульсоксиметром.
У цій статті ви дізнаєтесь:
  1. Що вказує пульсоксиметр?
  2. Детально про застосування
  3. Додаткові поради

Що вказує пульсоксиметр?

Насамперед – рівень кисню у крові (сатурацію) користувача. У другу – частоту пульсу. Вимірювання цих показників на регулярній основі, в домашніх умовах – вірний спосіб не лише запобігти гіпоксії, а й буквально врятувати життя! Дані, отримані пристроєм, зіставляються з еталонними конкретного віку. І далі виходить висновок про стан користувача. Якщо кров насичена киснем недостатньо, страждають і серце, і внутрішні системи, органи. Занижена сатурація – симптом не лише гіпоксії, а й туберкульозу, саркоїдози, різноманітних проблем з легенями. Інструкція з користування пульсоксиметром не завжди пояснює правила застосування. Пульсоксиметр складається з мікропроцесора (він обробляє дані), датчика та світлодіодів. Датчик визначає насиченість киснем, а світлодіоди дають світло, яке проникає через тканини. У процесі діагностики світло пульсує, і кількість пульсацій дозволяє визначити сатурацію. Дані отримують дуже швидко - вже через 25-50 секунд.

Детально про застосування пульсоксиметра

Як користуватись пульсоксиметром на палець? Ось покрокове керівництво:
  1. Ретельно очистіть поверхню пристрою ватним диском зі спиртом, потім протріть сухим диском.
  2. Перевірте заряд батареї.
  3. Розмістіть його подалі від електронних домашніх приладів та мобільних телефонів, інфрачервоних обігрівачів, яскравих ламп та променів сонця.
  4. Руки мають бути чисті, сухі, теплі, без крему.
  5. Вставте палець у прилад якомога глибше, пальці не повинні бути холодними. Якщо вказівний палець дуже тонкий, вставте великий. Правильне положення пальця – щільне, між вкладками з гуми всередині.
  6. Затисніть палець.
  7. Не трясіть рукою і не ворушіться, натисніть кнопку приладу.
  8. Тепер на моніторі відображається результат вимірювання. Якщо символи некоректні, і їх неможливо інтерпретувати, вийміть палець і знову вставте його.
Нормальний показник для дорослого – пульс 60-90 уд/хв. І сатурація 95-98%. Якщо показник становить 94 відсотки і нижче, потрібно зробити замір повторно та викликати лікаря.

Додаткові поради

  • Коректно пристрій працює зазвичай до 3-х років;
  • Оптимальна вага користувача для стандартного приладу – від 15 до 110 кг;
  • Результат буде некоректним, якщо у користувача нігті покриті лаком та занадто довгі;
  • Тестування не можна проводити при різкій зміні температурних умов, як у приладу, так і його користувача;
  • Не можна дивитися безпосередньо в зонд пристрою в процесі його роботи, так як інфрачервоне світло небезпечне для зору;
  • Тримати прилад потрібно далеко від вологості, променів сонця, пилу;
  • Ремонтувати його самотужки не можна;
  • Якщо прилад не застосовується довше за місяць, бажано вилучити з нього батарейки.
Тепер ви точно знаєте, як користуватись пульсоксиметром у домашніх умовах. Виконуйте описані вище правила та рекомендації, і тоді ви гарантовано отримаєте точний результат.


Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Як вибрати пульсоксиметр?
Як вибрати пульсоксиметр?
Пульсоксиметр - це прилад контрольно-діагностичної спрямованості, який використовується для визначення пульсу і рівня сатурації крові (насиченості киснем). Необхідність постійного контролю за цим показником пояснюється тим, що гіпоксією (низьким процентним вмістом кисню в крові) супроводжуються різні патології серцево-судинної і нервової систем.
19.03.2020
Детальніше
Як працює пульсоксиметр?
Як працює пульсоксиметр?
Існують різні патологічні стани, для яких характерна гіпоксія (низький процентний вміст кисню в крові). В цьому випадку необхідно постійно контролювати рівень сатурації киснем, що здійснюється за допомогою спеціального приладу - пульсоксиметра.
19.03.2020
Детальніше
Рейтинг пульсоксиметрів. ТОП-5 кращих
Рейтинг пульсоксиметрів. ТОП-5 кращих
Пульсоксиметр - вкрай корисний прилад для всіх людей, які бажають чітко контролювати свій стан, особливо під час хвороби. Розумний прилад швидко дає інформацію про пульс і рівень в крові пацієнта кисню. Застосовувати його можна навіть удома, без проблем і особливих навичок. Але як вибрати і купити пульсоксиметр надійний, і якісний? Допоможе рейтинг медичних пульсоксиметрів.
Фахівці в медичній сфері вивчили особливості основних, найбільш популярних моделей. І описали їх переваги та важливі нюанси. На основі виконаної серйозної роботи і був складений представлений нижче рейтинг бюджетних пульсоксиметрів.
26.10.2020
Детальніше
Що показує пульсоксиметр?
Що показує пульсоксиметр?
Для пацієнтів, які страждають на серцево-судинні захворювання, деякі патології нервової та дихальної систем, фахівці рекомендують придбати простий і зручний прилад - пульсоксиметр.
19.03.2020
Детальніше
Розгорнути