Як працює пульсоксиметр?

Дата публикации: 19.03.2020
Дата обновления: 04.04.2023
Содержание:
Існують різні патологічні стани, для яких характерна гіпоксія (низька процентний вміст кисню в крові). В цьому випадку необхідно постійно контролювати рівень сатурації киснем, що здійснюється за допомогою спеціального приладу - пульсоксиметр.
Пульсоксиметр - це прилад для діагностики і контролю, який може використовуватися періодично одноразово і на постійній основі для моніторингової пульсоксиметрии.

Як працює прилад

Принцип роботи пульсоксиметра заснований на двох процесах:
  1. Залежно від ступеня насиченості гемоглобіну киснем змінює його здатність поглинати світло 2-х світлових хвиль різної довжини;
  2. При кожному скороченні серцевого м'яза змінюється обсяг артеріального русла, що є причиною пульсацій світлового сигналу при його проходженні через тканини.
Периферичний датчик пульсоксиметра має джерело світлових хвиль різної довжини - «червоний», що виробляє хвилю 660 нм і «інфрачервоний» - 940 нм. Кожна молекула Hb (гемоглобіну) здатна приєднати не більше 4-х молекул кисню, а від ступеня насиченості киснем залежить поглинає здатність.
 
Світло, який продукується світлодіодами, проходить через тканини і кров, і вловлюється розташованим на протилежній стороні датчика, яка містить світлочутливі елементи. Ступінь поглинання хвиль світла залежить від того, наскільки кров насичена киснем. Крім цього, колір світла змінюється при проходженні крізь кров і тканини. За цими двома параметрами визначається насичення крові киснем.
Пульс пацієнта визначається за кількістю пульсацій світлового сигналу.
 
Такий принцип дії дозволяє проводити неінвазивний дослідження - без введення в організм, отже, приладом може користуватися самостійно кожна людина, він не вимагає обов'язкової присутності професіонала і особливих знань і практичних навичок.

Для чого використовується

Щоб правильно провести дослідження, треба знати, які значення сатурації відповідають нормі, а які є показниками розвитку патології:
  • 95-100% - норма;
  • 90-93% - свідчать про необхідність постійного моніторингу протягом декількох днів;
  • 90% і нижче - кисневе голодування.
Існує кілька різновидів приладів за місцем вимірювання:
 
  • На палець. Як працює напалечний пульсоксиметр описано в інструкції, його використання не вимагає особливих умінь. Має прямокутну форму зі спеціальним роз'ємом посередині, куди просовують палець, фіксують його і починають вимір. Під час процедури рука повинна бути розслаблена, напружений стан м'язів є причиною похибок у вимірюванні. Вся процедура займає кілька хвилин, показання демонструються на моніторі
  • На зап'ясті. Працює так само, як і прилад на палець, відмінність полягає в тому, що цей прилад фіксується на зап'ясті, а на пальці кріпиться пластиковий наконечник.
 
Крім стаціонарних приладів, які використовуються професіоналами, існують портативні пристрої, призначені для побутового використання.
 
Будь-який користувач може придбати і використовувати такий пристрій. Як працює портативний пульсоксиметр описано в інструкції користувача. Принцип роботи не відрізняється від професійних пристроїв, призначені мініпульсоксіметри для вимірювань, як у дорослих, так і у дітей, в тому числі у новонароджених.

Як вибрати

Як працює пульсоксиметр може підказати консультант магазину медтоварів. При виборі слід керуватися наступними критеріями:
  • Швидкість включення в режим вимірювання;
  • Похибка вимірювань;
  • Розмір приладу і екрану;
  • Наявність функції визначення перфузії.

Чому використовується прилад

Важливість приладу пояснюється тим, що низький рівень сатурації може бути причиною таких станів:
  • Головні болі, в тому числі і мігрені;
  • Патології серця і судин;
  • Залозодефіцитна анемія;
  • Швидко наступає втома, апатія, млявість, відсутність життєвих сил;
  • Зниження концентрації уваги;
  • Збої дихання, бронхіт, пневмонія, бронхопневмонія.


Коментарі до статті
Був цікавим принцип роботи приладу.
Здрастуйте, забрала маму після ендопротезування коліна з лікарні із сильним бронхіальним кашлем (за тиждень до виписки тест на ковід та КТ виявили проблем). Температура тримається понад десять днів (від 37.2 до 39). Сімейний лікар прописав антибіотик, ситуація стабілізувалася, але сатурація 81-83%, пульс 92. Кашель бронхіальний сильний, посилюється, як тільки мама лягає на спину. Сидячи - кашлю майже немає, дихання уривчасте, але почувається добре. Як тільки намагається заговорити чи лягти – кашель посилюється. Як покращити показники сатурації? Наскільки це критично? госпіталізація зараз скрутна, оскільки тільки зняті шви з прооперованого коліна
Добридень. У людей похилого віку є схильність до появи кашлю після довгого постільного режиму, наприклад, після операції. Але, судячи з симптомів, велика ймовірність наявності пневмонії, яку лікують антибіотиками. Враховуючи, що в нормі сатурація має бути не нижче 95%, якщо опускається нижче 93%, то потрібна додаткова подача кисню. У цій ситуації обов'язкова госпіталізація з подачею кисню до нормалізації сатурації не нижче 93%. Дякую за звернення.


Вам також може бути цікаво

Як вибрати пульсоксиметр?
Як вибрати пульсоксиметр?
Пульсоксиметр - це прилад контрольно-діагностичної спрямованості, який використовується для визначення пульсу і рівня сатурації крові (насиченості киснем). Необхідність постійного контролю за цим показником пояснюється тим, що гіпоксією (низьким процентним вмістом кисню в крові) супроводжуються різні патології серцево-судинної і нервової систем.
19.03.2020
Детальніше
Рейтинг пульсоксиметрів. ТОП-5 кращих
Рейтинг пульсоксиметрів. ТОП-5 кращих
Пульсоксиметр - вкрай корисний прилад для всіх людей, які бажають чітко контролювати свій стан, особливо під час хвороби. Розумний прилад швидко дає інформацію про пульс і рівень в крові пацієнта кисню. Застосовувати його можна навіть удома, без проблем і особливих навичок. Але як вибрати і купити пульсоксиметр надійний, і якісний? Допоможе рейтинг медичних пульсоксиметрів.
Фахівці в медичній сфері вивчили особливості основних, найбільш популярних моделей. І описали їх переваги та важливі нюанси. На основі виконаної серйозної роботи і був складений представлений нижче рейтинг бюджетних пульсоксиметрів.
26.10.2020
Детальніше
Що показує пульсоксиметр?
Що показує пульсоксиметр?
Для пацієнтів, які страждають на серцево-судинні захворювання, деякі патології нервової та дихальної систем, фахівці рекомендують придбати простий і зручний прилад - пульсоксиметр.
19.03.2020
Детальніше
Як користуватися пульсоксиметром?
Як користуватися пульсоксиметром?
Дуже зручно, що в наші дні є прилади, за допомогою яких можна визначити за дві секунди і рівень в крові кисню, і частоту конкретного пульсу. Прилад такий називається пульсоксиметр, і саме він допоможе в домашніх умовах діагностувати така недуга, як гіпоксія. А адже саме він особливо небезпечний для всіх, хворих короновірусом або іншими серйозними хворобами.
26.10.2020
Детальніше
Розгорнути