Що показує пульсоксиметр?

Дата публикации: 19.03.2020
Дата обновления: 03.04.2023
Содержание:
Для пацієнтів, які страждають на серцево-судинні захворювання, деякі патології нервової та дихальної систем, фахівці рекомендують придбати простий і зручний прилад - пульсоксиметр.
 
Щоб розуміти важливість цього приладу, треба розібратися, що він показує. Наприклад, для тих, кого більше цікавить артеріальний тиск, потрібен зовсім інший прилад. Отже, перед придбанням проконсультуйтеся з фахівцем, який підкаже, як працює прилад, за якими критеріями його вибирати і як використовувати.

Що таке пульсоксиметр

Пульсоксиметр - це прилад для щоденного контролю і своєчасної діагностики захворювань серця і судин, який дозволяє визначити рівень сатурації капілярної крові, тобто насиченість гемоглобіну крові киснем (у%). При порушенні цього показника виникає гіпоксія - хронічна дихальна недостатність.
 
На моніторі приладу відображається два показника:
  • % Вміст кисню в крові SpО. Це значення в нормі знаходиться в межах 95-99%. Постійного контролю вимагає стан, що характеризується показаннями - 93-95%, при падінні змісту нижче 93% потрібна консультація лікаря.
  • пульс - це ударна хвиля, що формується в момент систолічного скорочення і викиду крові з серця;
  • перфузію - проходження рідини через органи і тканини.

Навіщо потрібен пульсоксиметр

Пацієнтам, які страждають на серцево-судинні захворювання, треба знати, що показує пульсоксиметр при серцевому нападі. Незважаючи на те, що пульсоксиметр не є основним приладом для визначення порушень серцевого деятельності, його свідчення завжди підкажуть, коли треба звернутися до лікаря.
 
По-перше, уповільнення або почастішання пульсу свідчить про можливі патології серцевого м'яза. Під час серцевого нападу пульс, як правило, частішає, хоча може бути і зворотнє - все залежить від порушення.
 
По-друге, глянувши на екран монітора, пацієнт побачить ступінь насичення капілярної крові киснем. Зниження цього показника менше 90% призведе до кисневого голодування тканин і органів, що загрожує порушенням їх функціонування. Кисневе голодування призводить до задишки, синюшності тканин, мігрені, швидкої втоми і сонливості та інших негативних станів.

Який прилад вибрати

Для домашнього використання рекомендується придбати напалечний пульсоксиметр, який виглядає у формі пластинки з отвором, куди просовується палець. Цей мініприбор зручно використовувати в дорозі, вдома і навіть під час тренування. Важливим є те, що він дозволяє проводити тимчасовий (постійний) моніторинг величини пульсу. Таке дослідження може знадобитися пацієнтам з порушеннями роботи серцево-судинної системи, непостійністю ритму або патологіями дихальної системи, які продовжують займатися спортом.
 
Таких пацієнтів цікавить питання, що показує напалечний пульсоксиметр , це можна дізнатися у консультанта медмагазіна. Напалечний прилад забезпечує всі вимірювання в повному обсязі - сатурація крові і пульс, чого достатньо для побутового використання. Стаціонарні пульсоксиметри, що використовуються в лікувально-профілактичних установах - це зазвичай пристрої великі за розміром з кольоровими, великими екранами, з різними додатковими функціями, використовувати які зможе тільки спеціально підготовлений персонал.
 
Щоб правильно вибрати пристрій, треба керуватися наступними критеріями:
  • Функціонал пристрою;
  • Розмір, контрастність екрану і цифр на ньому;
  • Тип прилад - напалечний, зап'ястний;
  • Розмір, існують кишенькові мініізмерітелі;
  • Тривалість роботи від одноразової зарядки і можливість роботи від індивідуальних елементів живлення.


Коментарі до статті
Добрий вечір ! Що означають зубці, що змінюються по висоті внизу екрана пульсоксиметра?
Добрий день!
Зазвичай, кожен зубець відповідає одному серцевому циклу або удару серця. При регулярному серцевому ритмі зубці на екрані будуть рівномірно розташовані. Однак, якщо ви бачите, що зубці змінюються по висоті або нерівномірно розташовані, це може вказувати на нерегулярний серцевий ритм, наприклад, аритмію.

У разі виявлення нерегулярностей у серцевому ритмі, особливо якщо це відбувається регулярно або супроводжується симптомами, такими як запаморочення, запаморочення чи підвищена втомлюваність, рекомендується звернутися до лікаря для подальшого обстеження та лікування.
Що означае PI%7.3 pulse oximetre.
Добридень! Індекс перфузії (PI) - це інтенсивність об'ємного периферичного кровотоку, тобто PI - сила пульсу в місці вимірювання. Індекс PI може змінюватись від 0,3 до 20%. Цей показник індивідуальний кожної людини, але нормою вважається значення не більше 4-7%. Якщо показник менший за 4%, то результати вимірювання сатурації можуть спотворюватися, також це свідчить про те, що у вас просто замерзли пальці або є хвороби судин.
Що таке на моніторі р 1 у відсоток?
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Добридень. З цього питання рекомендуємо Вам звернутися до сервісного центру виробника.


Вам також може бути цікаво

Як вибрати пульсоксиметр?
Як вибрати пульсоксиметр?
Пульсоксиметр - це прилад контрольно-діагностичної спрямованості, який використовується для визначення пульсу і рівня сатурації крові (насиченості киснем). Необхідність постійного контролю за цим показником пояснюється тим, що гіпоксією (низьким процентним вмістом кисню в крові) супроводжуються різні патології серцево-судинної і нервової систем.
19.03.2020
Детальніше
Як працює пульсоксиметр?
Як працює пульсоксиметр?
Існують різні патологічні стани, для яких характерна гіпоксія (низький процентний вміст кисню в крові). В цьому випадку необхідно постійно контролювати рівень сатурації киснем, що здійснюється за допомогою спеціального приладу - пульсоксиметра.
19.03.2020
Детальніше
Рейтинг пульсоксиметрів. ТОП-5 кращих
Рейтинг пульсоксиметрів. ТОП-5 кращих
Пульсоксиметр - вкрай корисний прилад для всіх людей, які бажають чітко контролювати свій стан, особливо під час хвороби. Розумний прилад швидко дає інформацію про пульс і рівень в крові пацієнта кисню. Застосовувати його можна навіть удома, без проблем і особливих навичок. Але як вибрати і купити пульсоксиметр надійний, і якісний? Допоможе рейтинг медичних пульсоксиметрів.
Фахівці в медичній сфері вивчили особливості основних, найбільш популярних моделей. І описали їх переваги та важливі нюанси. На основі виконаної серйозної роботи і був складений представлений нижче рейтинг бюджетних пульсоксиметрів.
26.10.2020
Детальніше
Як користуватися пульсоксиметром?
Як користуватися пульсоксиметром?
Дуже зручно, що в наші дні є прилади, за допомогою яких можна визначити за дві секунди і рівень в крові кисню, і частоту конкретного пульсу. Прилад такий називається пульсоксиметр, і саме він допоможе в домашніх умовах діагностувати така недуга, як гіпоксія. А адже саме він особливо небезпечний для всіх, хворих короновірусом або іншими серйозними хворобами.
26.10.2020
Детальніше
Розгорнути