Чи потрібно здавати кров натщесерце?

Дата публикации: 03.03.2020
Дата обновления: 06.04.2023
Содержание:

Здача аналізу крові для більшості з нас, хоч і невеликий, але все ж стрес. Крім того, що сама процедура неприємна, але ми ще повинні йти на додаткові жертви у вигляді відмови від ранкової кави і сніданку. Але чи для всіх аналізів це так важливо і що буде, якщо здати кров не натщесерце? Про це потрібно поговорити окремо.

У цій статті ви дізнаєтеся:

1. Чому аналізи здають вранці

2. Чим може нашкодити їжа перед здачею крові

3. За скільки годин перед аналізом не можна приймати їжу

Чому аналізи здають вранці

Спочатку варто розібратися, на чому грунтується правило здавати аналізи вранці. Це викликано тим, що співвідношення компонентів крові і активність деяких гормонів протягом дня змінюється. Відповідно, результати аналізів, які зроблені в ранкові та вечірні години, будуть відрізнятися. Щоб не було плутанини, виникла домовленість між державними лабораторіями про прийом аналізів вранці.

Ще одна причина полягає в тому, що на точності результату відбивається час зберігання аналізу. Для прикладу, результат буде недостовірним, якщо потрібно виявити фактори згортання крові, а зразок при цьому зберігається більше 4-6 годин. Прийнято також, що аналізи приймають до 10 ранку, таким чином, максимум о 12 годині дня вони надходять в лабораторію, а значить, кров напевно не зіпсується.

Невелика підказка, здача крові вранці - не є обов'язковим правилом, але чи можна їсти перед аналізом крові? Буває, що людина страждає деякими захворюваннями шлунка, при яких, якщо після пробудження вона одразу не поснідає, то починаються болі і інші негативні прояви. В цьому випадку слід прийняти їжу і через кілька годин відвідати приватну лабораторію, яка працює весь день. Слід лише враховувати, що якщо потрібно буде повторити аналіз, то прийти в лабораторію важливо в той же час, як і в перший раз.

Чим може нашкодити їжа перед здачею крові

Більшість людей дивуються, чому кров потрібно здавати натщесерце, адже, як відомо, стан голоду для організму не зовсім нормальний, а значить, результат буде отримано не в звичному для нього стані. Така вимога пояснюється тим, що, якщо людина поїла і речовини засвоїлись, то розпочався біохімічний процес, який призводить до зміни істинних показників. Особливо це стосується глюкози, оскільки після прийому їжі різко підвищується її рівень, що заважає діагностиці діабету. Їжа безпосередньо впливає на рівень інсуліну, тестостерону, гормонів щитовидної залози і деяких інших. На точності результату відображаються жири, які організм отримує з багатьох продуктів. На їх фоні кров мутніє - виникає ліпемія, яка зберігається протягом 3-6 годин. Важливий елемент - залізо, його ми отримуємо тільки з їжі. Поснідавши перед аналізом, він може показати, що залізо в нормі, хоча насправді людина страждає на анемію.

Перерахуємо, які аналізи здають натщесерце:

  • Загальний клінічний: гемоглобін, еритроцити, лейкоцити, тромбоцити, ШОЕ і ін .;
  • Біохімічний: вуглеводи, білки, ліпіди, вітаміни, білірубін, азотисті сполуки;
  • Серологічний: виявлення інфекцій вірусів, мікробів, порушень роботи імунної системи (сифіліс, гепатит, ВІЛ);
  • На глюкозу;
  • На гормони;
  • На онкомаркери.

Для організму будь-які напої - це їжа. Оскільки вони відображаються на біохімічних реакціях в організмі, значить від їх прийому слід утриматися. Чи можна пити воду перед здачею крові? Можна і потрібно, тільки не мінеральну столову або газовану, а звичайну. Вона потрібна, оскільки зневоднення провокує згущення крові з підвищенням гемоглобіну і збільшенням еритроцитів, а це провокує появу некоректного результату аналізу.

За скільки годин перед аналізом не можна приймати їжу

Ми вже розібралися, чому кров здають натщесерце, але ось, скільки саме годин слід не їсти? Поняття «строго натщесерце» передбачає останній прийом їжі за 12 годин до здачі. Ця вимога стосується здачі крові на гормони, вуглеводний обмін, визначення параметрів ліпідного профілю, тестів на згортання крові і анемію. «Натщесерце» - означає, що після останнього прийому їжі пройшло не менше 8 годин. Це мінімальний час, який організм повинен бути голодним для здачі серологічних тестів. Загальний аналіз крові можна здавати через годину і більше після легкого сніданку (яблуко, несолодка каша, чай).



Коментарі до статті
Питання наступне. Чому в західній медецині такого правила неіснує? Дружина здає всі налізи тоді коли назначили прийом. І це стосується всіх аналізів. Західні лікарі дивуються і навіть перебувають в стані шоку коли дружина запитує а чого це відбувається не з ранку і не на тощак?
Добрий день ! Загальні правила при підготовці до дослідження: Здавати кров необхідно в ранковий час, натщесерце (від 8 до 14 годин без прийому їжі, воду дозволяється пити в звичайному режимі), за 24 годин до проведення аналізу слід уникати харчових перевантажень.
чи потрібно пити воду перед здаванням крові натще?
Добрий день !Загальні правила при підготовці до дослідження: Здавати кров необхідно в ранковий час, натщесерце (від 8 до 14 годин без прийому їжі, воду дозволяється пити в звичайному режимі), за 24 годин до проведення аналізу слід уникати харчових перевантажень.
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
У статті написано, що можна і потрібно
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Добридень. Ні. На тощак означає взагалі нічого не вживати.


Вам також може бути цікаво

Як вибрати глюкометр
Як вибрати глюкометр
Ви повинні взяти до уваги деякі характеристики при виборі глюкометра , про які ми докладно Вам розповімо в нашій статті .
13.11.2011
Детальніше
Інструкція з користування глюкометрів
Інструкція з користування глюкометрів
Отже , як користуватися глюкометром ?
23.04.2013
Детальніше
Контроль рівня цукру в крові на дому
Контроль рівня цукру в крові на дому
Цукровий діабет - це порушення роботи одного з ділянок ендокринної системи, яке характеризується підвищенням рівня глюкози в крові. Протягом цього захворювання характеризується порушеннями в багатьох системах і органах - погіршується зір, страждає серцево-судинна система, порушується здатність організму до регенерації.
20.12.2017
Детальніше
види глюкометр
види глюкометр
Класифікація за принципом дії - глюкометри діляться на фотометричні та електрохімічні .
13.11.2011
Детальніше
Розгорнути