Контроль рівня цукру в крові на дому

Дата публикации: 20.12.2017
Дата обновления: 06.04.2023
Содержание:
Цукровий діабет - це порушення роботи одного з ділянок ендокринної системи, яке характеризується підвищенням рівня глюкози в крові. Протягом цього захворювання характеризується порушеннями в багатьох системах і органах - погіршується зір, страждає серцево-судинна система, порушується здатність організму до регенерації. Ці та інші порушення призводять до часткової втрати працездатності, а іноді і до інвалідності.
Щоб пацієнт, що страждає на цукровий діабет, міг продовжувати звичний повноцінний спосіб життя і з метою недопущення розвитку множинних порушень, він повинен тримати під постійним контролем рівень цукру в крові. Це допоможе підтримувати стабільний рівень глюкози, і в разі перевищення її оптимального кількісного вмісту, вчасно вжити заходів для стабілізації стану.
Як дізнатися рівень цукру в крові в домашніх умовах, описано в цій статті:
 

призначення глюкометра Глюкометр Accu-Chek

Для проведення самоконтролю кожен пацієнт, що страждає на цукровий діабет, незалежно від ступеня захворювання, повинен мати апарат, що вимірює рівень глюкози - глюкометр. Для тих, кому вже поставлено діагноз, а також для пацієнтів, які не належать до категорії хворих на діабет, але схильні до періодичних стрибків рівня цукру, рекомендується придбати такий прилад для того, щоб в будь-який час мати можливість провести вимір. Маючи під рукою прилад, хворий зможе спостерігати за змінами в динаміці, визначаючи які процеси або продукти привели до підвищення або зниження рівня цукру, і відповідно до цього змінювати раціон і режим харчування.
Наявність глюкометра значно скоротить кількість відвідувань спеціальних клінічних лабораторій, так як проміжні перевірки хворий зможе проводити самостійно в будь-який час і в будь-якому місці, а потім порівнювати результати з клінічними дослідженнями.

Принцип роботи глюкометра

Принцип роботи глюкометра для домашнього використання заснований на фотометричних або електрохімічних процесах, для реєстрації яких використовується прилад і тест-смужки для глюкометра :
- Фотометричний метод заснований на вимірюванні оптичної системою приладу інтенсивності фарбування реагенту при контакті з глюкозою крові і переведення отриманих результатів в цифрове значення;
- Електрохімічний метод заснований на появі електричного струму невеликої сили при контакті реагенту тест-смужки і глюкози крові. Сила струму реєструється приладом, аналізується і перекладається в цифрові показники, які відображаються на дисплеї. Сила струму, що генерується в ході реакції, залежить від кількості глюкози в крові.
Другий метод більш точний, саме він використовується в сучасних глюкометра.
Для вимірювання використовується цільна свіжа капілярна кров з пальця, долоні, передпліччя, плеча, гомілки і стегна. Прилад може використовуватися в умовах стаціонару, при цьому професіонали можуть робити забір крові з капілярів і вен. Кров в капілярах подушечок пальців швидше відображає зміни, які можуть бути пов'язані з прийомом їжі або фізичними навантаженнями. Тому при вимірюванні в процесі прийому їжі, відразу після нього або після фізичних вправ слід брати кров тільки з пальця.

Тест-полоски Accu-Chek спосіб вимірювання

Перед забором крові необхідно вимити і висушити руки і обробити місце проколу 70% спиртом. Перед проколом необхідно помасажувати область, де буде проводитися забір крові. Прокол проводиться за допомогою спеціального ланцета, кров наноситься на тест-смужку, вставлену в прилад. Тест-смужки глюкометра вставляються в спеціальний отвір передньою стороною вгору. Смужка повинна увійти повністю (до упору), так як при неповному встановленні і відсутності контакту, можуть бути отримані помилкові результати. Сигналом про те, що вона введена правильно, може служити клацання або світіння дисплея. На смужку наноситься крапля крові, яка всмоктується через забірний отвір автоматично. Не слід притискати смужку до пальця або змащувати краплю крові, так як це спотворить результат. Сучасні глюкометри подають звуковий сигнал при недостатньому або надмірному кількості крові. Деякі прилади дозволяють додавати кров, якщо при першому паркані її виявилося недостатньо. Після нанесення крові на тест-смужку і втягуванні її в прилад, все решта дії пристрій проведе самостійно і видасть на дисплеї результат. Використовуються дві одиниці вимірювань - вагові (мг / дл) і молярні (ммоль / л). При налаштуванні приладу встановлюють одиниці виміру, час і дату вимірювання, які зберігаються в пам'яті приладу.
Щоб розуміти, як вибрати глюкометр, треба знати особливості кожного апарату - розмір пам'яті, габарити, а також які витратні матеріали для нього використовуються - тест-смужки, ланцети.
пам'ять
Сучасні глюкометри мають пам'ять на певну кількість вимірювань (залежить від марки приладу). Увійшовши в пам'ять приладу, можна переглянути середні результати вимірювань за 7, 14, 21, 28, 60 і 90 днів. Після входу в систему пам'яті приладу, можна вибрати час, за яке необхідно переглянути середній результат. Ця функція дозволяє спостерігати за станом хворого в динаміці, оцінювати ефективність використання тих чи інших препаратів, а також оптимізувати процес лікування. Підключивши прилад через USB-шнур до персонального комп'ютера, можна перенести на нього дані вимірювань, на підставі яких потім можна будувати графіки для оцінки розвитку хвороби. Цю інформацію можна передати лікуючого ендокринолога, який відповідно до динаміки захворювання може змінювати схему лікування, дозування препарату або призначати інший препарат.
Витратні матеріали Ланцеты Акку-Чек
Кожен глюкометр повинен використовуватися тільки з відповідними тест-смужками. Невідповідні тест-смужки можуть просто не підійти до приладу або видавати спотворені результати. При покупці слід враховувати не тільки марку глюкометра, але і його модель. Це пов'язано з тим, що у одного виробника може бути кілька моделей глюкометрів і для кожного з них свої тест-смужки.
Ланцети для проколювання повинні відповідати використовуваному пристрою. У кожній марці глюкометра також як і тест-смужки є ланцети, відповідні марці і моделі пристрою.
Де купити
Глюкометри різних виробників можна вибрати і придбати на сайті med-magazin мережі « Ваше здоров'я », де також можна в міру необхідності купувати витратний матеріал.
Залежно від кількості вимірювань, які проводяться протягом дня, вибирається упаковка тест-смужок. Якщо вимірювання проводяться часто, то має сенс купувати упаковки по 50 штук, при періодичних вимірах краще вибрати упаковку на 25 смужок. Це пов'язано з тим, що тест-смужки після розтину мають певний термін, протягом якого їх необхідно використовувати.
Точність і якість приладу можна визначити шляхом проведення 3-х тестів, порівнявши результати. Відхилення не повинно перевищувати 5%. При порівнянні тестування з результатами клінічного дослідження розбіжності повинні бути не більше 10%.


Коментарі до статті
Вітаю. Розійшлися у думках. Рекомендовано при ГСД вимірювання глюкози у крові через 1 годину після їди. Питання: за годину від початку їжі? Або через годину після закінчення їжі? Дякую.
Доброго дня Надія. За годину після закінчення їжі
Добридень. Підкажіть, будь ласка, поміряли цим глюкометром кров. Перший раз. Дитина за 2 год. до цього поїла кіндер (солодкий). Показав 9.0. Скажіть, чи варто бити на сполох? Підкажіть, будь ласка, для максимально точного результату, коли краще виміряти рівень цукру? Який час доби? І чи є похибка? Дякую.
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Добридень. Мірити цукор потрібно на голодний шлунок уранці, рівень не повинен перевищувати 5 ммоль/л. залежно від причини з якої дитині призначили користуватися глюкометром, кожен індивідуальний випадок, з цього приводу порадьтеся будь ласка з ендокринологом.
Я чула, що результат, який показує глюкометр потрібно зменшувати на 20%. Це так чи ні?
Добридень. Залежно від часу доби та режиму, марки. Уважно вивчіть інструкцію. Дякую за звернення.
Добридень, Ольго! Ви вимір робили на різних пальцях із яким інтервалом? Якщо вимір був один час, і різниця 0,1-0,2 ммоль\л, така похибка допускається.
чому різний результат на різних пальцях
Добрий день! Що таке контрольний розчин для глюкометра?
Контрольний розчин являє собою рідину, яка містить певну кількість глюкози. Розчин використовується замість краплі крові, а отриманий результат повинен відповідати даним, зазначеним на флаконі з тест-смужками. Якщо результат відрізняється, це вказує на проблему з глюкометром або тест-смужками.
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Якперевірити чи правильно показує глюкометр за допомогою розчину (глюкози) який іде в комплекті з глюкометром? От одна бутилочка ,написано ---від 2 до 6 мм,якщо капнути нею на смужку,який результат повинно показати,щоб узнати чи вірно показує глюкометр.Будь ласка поясніть.Глюкометр у менеЛонгевіта фамілу.


Вам також може бути цікаво

Як вибрати глюкометр
Як вибрати глюкометр
Ви повинні взяти до уваги деякі характеристики при виборі глюкометра , про які ми докладно Вам розповімо в нашій статті .
13.11.2011
Детальніше
Інструкція з користування глюкометрів
Інструкція з користування глюкометрів
Отже , як користуватися глюкометром ?
23.04.2013
Детальніше
Чи потрібно здавати кров натщесерце?
Чи потрібно здавати кров натщесерце?
Здача аналізу крові для більшості з нас, хоч і невеликий, але все ж стрес. Крім того, що сама процедура неприємна, але ми ще повинні йти на додаткові жертви у вигляді відмови від ранкової кави і сніданку. Але чи для всіх аналізів це так важливо і що буде, якщо здати кров не натщесерце? Про це потрібно поговорити окремо.
03.03.2020
Детальніше
види глюкометр
види глюкометр
Класифікація за принципом дії - глюкометри діляться на фотометричні та електрохімічні .
13.11.2011
Детальніше
Розгорнути