Навіщо еластичний бинт після операції?

Дата публикации: 26.06.2019
Дата обновления: 05.04.2023
Содержание:
Часто в списку необхідних речей до операції видніється еластичний бинт. Багато ігнорують пов о, мовляв, навіщо потрібен еластичний бинт при операції і від чого він може врятувати? Таке ігнорування до добра не приведе, адже применени е еластичних бинтів не раз рятувало людське життя в післяопераційний період. Дипломовані лікарі не з власної примхи рекомендують перев'язувати ноги еластичними бинтами до і після оперативного втручання. Туга компресійна пов'язка істотно знижує ризик розвитку тромбоемболії.
Завдяки цій статті ви дізнаєтеся:
1. Причини тромбоемболії легеневої артерії. (# yak1)
2. Час експлуатації. (# yak2)
3. Як правильно бинтувати ноги? (# yak3)
4. Терминация використання (# yak4)
5. Де купити? (# yak5)

Причини тромбоемболії легеневої артерії

Причиною розвитку тромбоемболії легеневої артерії є наявність тромбів в кров'яному руслі, які перекривають просвіт судини (легеневої артерії) і унеможливлюють подальше пересування крові. Якщо тромб повністю закупорити просвіт легеневої артерії, то результат буде плачевним. Для профілактики розвитку тромбоемболії лікарі настійно рекомендують використовувати еластичні бинти до і після операції. Еластичні бинти для операції на ноги прим еняют з розрахунком того, що помірна компресія зменшує просвіт венозних судин. Даний ефект зводить нанівець ризик виникнення застою крові в нижніх кінцівках. Бинтування ніг надає терапевтичну дію в разі варикозного розширення вен і лімфатичних набряків. Також, для операцій, на розгляд доктора, можна використовувати компресійний трикотаж.

Аутоадгезійній еластичний бинт 3M Кобан (Coban) 7,5 см x 4,5 м, арт. 1583B

час експлуатації

Одним з найбільш часто зустрічаються питань щодо застосування бинтів з високим рівн ем еластичності є, скільки носити еластичні бинти після операції? Однозначної відповіді на питання немає, оскільки кожна клінічна ситуація індивідуальна. Перед операцією рекомендується перебинтувати ноги на годину. У післяопераційний період нижні кінцівки бинтують на 3-5 доби.

Як правильно бинтувати ноги?

Щоб правильно забинтувати ноги слід дотримуватися порад:
  • Бинтувати нижню кінцівку повністю в напрямку від пальців до пахової області;
  • Ніяких просвітів між шарами, кожен наступний шар повинен прикривати половину попереднього;
  • Правильно розподіляйте компресію - біля гомілковостопного суглоба максимальний тиск, а далі - чим вище, тим менше;
  • Чи не накладайте пов'язку на фаланги пальців ноги, адже це індикатор правильності виконання маніпуляції. Якщо пальці побіліли або навіть посиніли, то щось пішло не так і пов'язку необхідно в терміновому порядку переробити;
  • Бинтувати ноги краще лежачи.

Терминация використання

Коли знімати еластичний бинт після операції? У першу добу після операції носити пов'язку потрібно цілодобово. Надалі молодший медичний персонал повинен щодня оновлювати пов'язку в ранковий час доби. Якщо еластична пов'язка сповзла чи приносить больові відчуття - в обов'язковому порядку повідомте про це медсестру.
Де купити?
 
Купити еластичний бинт є можливість в аптеці, або в мережі салонів медичної продукції Med-Magazin.ua. На сайті представлений великий вибір виробів даної категорії. Цінова політика досить демократична. Цінові показники не перевищують позначку в 140 грн.

Чи можна залишати на ніч еластичний бинт?

Якщо немає особливих призначень лікаря, то еластичний бинт не залишають на ніч.

Навіщо бинтують нижні кінцівки?

Крім застосування бинтів при травмах їх також використовують при варикозному розширенні вен. Давить дозволяє знизити застій крові в поверхневих венах, попередити утворення тромбів і тромбоемболії. Такі пов'язки часто призначають людям перед операціями і лежачим хворим.

Який еластичний бинт краще після операції?

Зручніше використовувати в післяопераційний період самофіксуються еластичні бинти, виготовлені з нетканого матеріалу і еластичного волокна. Здатність до самофіксаціі дозволяє верствам бинта прикріплятися один до одного, але не до інших матеріалів або шкірі. Оптимальна ширина 8-12 см. Рекомендуємо аутоадгезійній еластичний бинт 3M Кобан (Coban) 10 см x 4,6 м або бинт еластичний медичний середньої розтяжності 12 см x 5 м Med textile

Яка довжина еластичного бинта для ніг після операції?

Рекомендована довжина від 3 до 5 м.


Коментарі до статті
Операція із заміни колінного суглоба на ніч можна знімати еластичний бинт?
Добридень, Ольго! Еластичний бинт не рекомендується знімати вночі. Дякую за питання!
Добрий вечір, сина було оперовано, діагноз епітеліальні куприкові ходи, видалення кісти куприка, сину 18років, про бинтування кінцівок лікарі не казали. Чи потрібно йому бинтувати?
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Доброго дня. Якщо лікуючий лікар не призначив значить не потрібно, притримуйтесь рекомендацій. Але при проблемах за спиною, тим більше після операцій варто користуватись ортопедичним матрасом для розгрузки спини /item_n11432.htm; /item_n11453.htm;
Здрастуйте. У мене перелом чашечки коліна. Зробили операцію, наклали пластину, кілька скоб. Нога в лангетці. На третю добу виписали. Вдома ходжу на милицях. , через 1,5 міс. сказали зняти гіпс. Що буде з коліном, воно буде відразу згинатися або це тривале відновлення? В операційній зрозуміла, яка складна і потрібна у вас робота. вам вдячна.
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Добридень. Точно сказати можна, що після зняття лонгети обов'язкова терапія, що відновлює. Чим швидше почнете працювати з фізіотерапевтом, тим швидше відставте суглоб. Розробляти треба щоб був потім контрактури (обмеження рухів у суглобі через тривалої фіксації). Еластичний бинт це далеко не найкращий варіант, неможливо щоразу однаково правильно його намотувати. Краще придбати наколений бандаж (справді найкращий варіант). Вам потрібно буде спочатку напівжорсткий, обов'язково із фіксацією наколінника: /item_n6774.htm; /item_n16996.htm; /item_n13107.htm; /item_n7302.htm; Але це не означає, що можна буде просто відразу в ньому ходити без фізіотерапії. Потрібно буде після занять з фізіотерапевтом по трохи з наколінником, під його контролем намагатися ходити без милиць. Потім потрібно буде перейти на еластичний: /item_n7479.htm; /item_n7481.htm; Ну і якщо максимально відповідально, то потім ще кілька місяців можна використовувати тейпи на коліно та лікувальний масаж: /item_n10696.htm; /item_n13004.htm; /item_n14508.htm; Тейпи не потрібно відразу самостійно наклеювати, для кожної області існує своя техніка, знову потрібно фізіотерапевта або ортопеда, поки самі не навчитеся. Якщо дотримуватися цих рекомендацій, повністю відновіть колінний суглоб протягом 4-6 місяців. І ні, на іншу ногу не потрібно жодного наколінника чи бинта.
Вітаю! У сина був складний перелом стегнової кістки, шийки стегна та тазу. Півтора місяці він лежав. Після контрольного огляду синові дозволили сидіти, вставати і навіть трохи ходити. Скажіть будь ласка. Як довго потрібно бинтувати ноги? Чи потрібно бинтувати здорову ногу? З нетерпінням чекаю на Ваші відповіді. Усього Вам доброго. Бережіть себе. З повагою, Тетяна
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Доброго дня, Тетяно. Післяопераційний період реабілітації після такого складного перелому та тривалого лікування до повноцінного відновлення функції кінцівки триває 4-6 місяців. Обов'язковою є робота з професійним фізіотерапевтом для відновлення роботи м'язів та попередження таких ускладнень як контрактура в суглобах, що були знерухомлені. Так само дуже важливий момент, після операції на стегні з травмою шийки або головки кульшового суглоба, тазу та дифізу кістки, як і при заміні суглоба часто буває укорочення ноги через деформацію, різна довжина ніг без корекції дуже погано позначається функції опорно-рухового апарату в цілому і може спричинити ускладнення. Потрібна корекція за допомогою підп'ятника в ідеалі на індивідуальних ортопедичних устілках. Накладати компресійні пов'язки на ноги потрібно до того моменту, поки не перестане набрякати. Якщо на здоровій нозі немає набряку, то бинтувати не потрібно. Також поки є набряк потрібно тримати ногу вище горизонтального положення тіла, в ідеалі на 30 градусів у лежачому положенні. Дякую за питання та довіру, всього хорошого.
Не правильно бинтуєте! Потрібно щоб утворилася «п'ятка» як у шкарпетці.


Вам також може бути цікаво

Як правильно накласти еластичні бинти ?
Як правильно накласти еластичні бинти ?
Правила накладання еластичних бинтів .
03.10.2012
Детальніше
Для чого потрібен еластичний бинт?
Для чого потрібен еластичний бинт?
Еластичні бинти часто застосовуються в терапії та реабілітації. У чому ж полягає дія цього перев'язувального матеріалу та в яких випадках без нього не обійтися?
26.06.2019
Детальніше
Які бувають еластичні бинти та їх застосування
Які бувають еластичні бинти та їх застосування
Еластичний бинт - незамінна в кожному будинку річ. Однак необхідно вибрати вид виробу та правильно його застосовувати. Дізнайтеся про прості правила, які допоможуть у виборі.
26.06.2019
Детальніше
Розгорнути