Як правильно накласти еластичні бинти ?

Дата публикации: 03.10.2012
Дата обновления: 05.04.2023
Содержание:

Еластичні бинти періть в міру забруднення, бажано 2 рази за 7-10 днів носіння. Стираються бинти вручну. Для зручності можна скласти бинти в спеціальний мішечок для прання білизни. Щоб бинти служили якомога довше, віджимають їх без викручування; сушіть бинти в розправленому вигляді, розклавши на сухому рушнику в теплому місці.
Щоб ефект від використання був максимальним, треба зрозуміти, як правильно намотати еластичний бинт, як зав'язати еластичний бинт на кисть, голеностоп і інші частини тіла, так як саме від цього залежить ступінь компресії і досягнення необхідної фіксації.

СХЕМА бинтування ПРИ ВАРИКОЗНОЇ ХВОРОБИ

1. Підберіть бинт з асортименту необхідної Вам довжини, ширини і ступеня розтяжності.
2. Перед бинтуванням полежіть, піднявши ноги 5-10 хвилин, бинтуемая ногу залиште піднятою.
3. Бинт накладається на стопу від щиколотки до основи пальців, потім знизу вгору бинтують гомілку і стегно.
4. Кожен тур бинта накладається з перекриттям попереднього туру на 50-70%.
5. Найбільше натяг бинта - в області щиколотки, поступово зменшуйте його до верху ноги.
6. Обов'язково бинтування п'яти і формуванням витком бинта так званого "замку", що виключає зісковзування бинта при ходьбі.
7. Останній тур бинта повинен бути на 5-10 см вище ураженого венозного ділянки, кінець бинта закріплюється кліпсами або безпечної шпилькою.
При правильному накладення бинта кінчики пальців в спокої злегка синіють, а після початку руху колір нормалізується. Після накладення еластичного бинта пацієнту рекомендується тренувальна ходьба протягом 20-30 хвилин.
Щоб процес відновлення лучезапястного суглоба проходив швидко і правильно, треба уважно вивчити інструкцію, в якій зазначено, як намотувати бинти в разі пошкодження руки.

СХЕМА бинтування області лучезапястного суглоба

1. Обмотуємо повне коло, починаючи з внутрішньої сторони зап'ястя.
2. Робимо оборот по діагоналі вниз через зовнішню сторону руки між великим і вказівним пальцями, і через долоню назад до зап'ястя.
3. Обмотуємо бинт навколо зап'ястя і далі вниз через долоню, потім навколо зовнішньої сторони руки між великим і вказівним пальцями, і назад до долоні. Обмотуємо зап'ясті. Робимо також другий повний оборот "вісімкою".
4. Обмотуємо зап'ясті і починаємо робити кругові оберти вгору по руці, частково покриваючи (половину) попереднього шару. Закріпіть бинт над зап'ястям.
Бинти на зап'ястя використовуються професійними спортсменами для захисту суглоба від пошкодження в ході інтенсивних тренувань.

СХЕМА бинтування кисті рук ПРИ занять боксом

Як намотати еластичний бинт на руку можна прочитати в медичних довідниках, в яких описані наступні види пов'язок - спіральна (спадна і висхідна), повзуча, кругова,), колосовидная, черепашача.
Бинтувати руки найкраще самому, щоб відчувати, наскільки сильно стягнута кисть. Кисть слід бинтувати так, щоб бинт не тиснув, коли кисть випрямлена, і добре стягував, коли вона стискається в кулак. Існує багато різних способів бинтування рук. Кожен боксер вибирає для себе найбільш зручний, хоча в процесі занять може не раз поміняти його.

Як приклад наводиться один із способів бинтування рук:
1. Слід надіти "петлю" на великий палець руки, і почати обмотувати повне коло нижній частині долоні, потім перейти на зап'ясті.
2. Робити оборот по діагоналі, потім вгору через зовнішню сторону руки між великим і вказівним пальцями.
3. Потім необхідно зробити два повних оберти біля основи пальців руки.
4. Робити оборот бинта навколо зап'ястя вниз до основи великого пальця.
5. Робити оборот бинта навколо великого пальця.
6. Продовжити обмотувати через зовнішню сторону долоні до основи великого пальця.
7. обертається повний тур бинта по внутрішній стороні долоні між великим і вказівним пальцями по діагоналі.
8. Робити оборот бинта навколо великого пальця.
9. Робити оборот від основи великого пальця по нижній частині долоні.
10. Робити оборот по діагоналі, потім вгору через зовнішню сторону руки між великим і вказівним пальцями.
11. Потім необхідно зробити два повних оберти біля основи пальців руки.
12. Закріпити бинт.
При закріпленні бинта липкою стрічкою її не можна намотувати на пальці, які повинні бути захищені тільки бинтом. Забороняється змочувати бинти. Фіксація великого пальця руки еластичним бинтом проводиться шляхом накладання колосовидною пов'язки після того, як травматолог вправить палець і додасть йому анатомічно правильне положення. Бинт закріплюється на зап'ясті 2-3 оборотами і фіксується за допомогою кліпси.


Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Навіщо еластичний бинт після операції?
Навіщо еластичний бинт після операції?
Еластичні бинти - незамінна річ у період післяопераційної реабілітації. Чому ж лікарі наполегливо рекомендують їх використання та як правильно застосовувати перев'язувальний матеріал?
26.06.2019
Детальніше
Для чого потрібен еластичний бинт?
Для чого потрібен еластичний бинт?
Еластичні бинти часто застосовуються в терапії та реабілітації. У чому ж полягає дія цього перев'язувального матеріалу та в яких випадках без нього не обійтися?
26.06.2019
Детальніше
Які бувають еластичні бинти та їх застосування
Які бувають еластичні бинти та їх застосування
Еластичний бинт - незамінна в кожному будинку річ. Однак необхідно вибрати вид виробу та правильно його застосовувати. Дізнайтеся про прості правила, які допоможуть у виборі.
26.06.2019
Детальніше
Розгорнути