Для чого потрібен еластичний бинт?

Дата публикации: 26.06.2019
Дата обновления: 06.04.2023
Содержание:
Що таке еластичний бинт? Еластичний медичний бинт - матеріал, який використовується для тугий підтримуючої або компресійної пов'язки. Дана пов'язка здатна захистити від травматизації, а також використовується в період реабілітації після отриманих травм різного генезу. Терапевтична дія перев'язувального матеріалу з високою еластичністю засноване на забезпеченні часткової іммобілізації пошкодженої ділянки тіла.
Найчастіше, ела стичної бинти застосовують для збереження суглобів під час активної фізичної роботи.
У цій статті ви дізнаєтеся:
1. Функціональні можливості. (# yak1)
2. Терапевтичний ефект. (# yak2)
3. Часті питання. (# yak3)
4. Де придбати еластичний бинт? (# yak4)

Функціональні можливості

Тугі компресійні пов'язки є доступною альтернативою дорогому компрессионному
білизни. Ціна на продукцію даного виду доступна для кожного, а застосування не принесе дискомфорт в повсякденне життя.
Коли потрібен еластичний бинт? Сфер застосування бинта з високою еластичністю досить багато. Це обумовлено функціональними можливостями вироби:
  • Утримує суглоб в фізіологічному положенні;
  • Частково імобілізує область зчленування, щоб забезпечити спокій і зменшити больові відчуття;
  • Сприяє перерозподілу навантаження на інші частини тіла;
  • Знижує рівень набряклості;

    Аутоадгезійній еластичний бинт 3M Кобан (Coban) 10 см x 4,6 м, арт. 1 584

  • Надає мікромасажна дію на підлеглі тканини, що покращує циркуляцію крові і лімфи.

терапевтичний ефект

Часто можна зустріти людей з тугою пов'язкою на колінному або гомілковостопному суглобі. Виникає питання: навіщо бинтують ноги еластичним бинтом? Стрічка з високим рівнем еластичності підтримує суглоб в коректному фізіологічному положенні, що значно знижує ризик виникнення розтягувань і вивихів під час фізичної активності. Структура медичного виробу даного виду дозволяє використовувати еластичний бинт багаторазово.
Існує великий ряд клінічних ситуацій, для чого потрібні еластичні бинти. Застосування еластичного бинта повсюдно:
  • При варикозних розширеннях вен - створює помірну компресію на поверхневі і глибокі вени нижньої кінцівки;
  • Для терапії та профілактики розтягнень зв'язок, м'язів і сухожиль;
  • Для збереження цілісності суглобів;
  • У післяопераційний період реабілітації;
  • Для лікування дегенеративно-дистрофічних процесів в області суглоба;
  • ак профілактичний захід тромбоутворення.

Часто задавані питання

  1. Навіщо еластичний бинт і чи може він допомогти при набряклості ніг? Так, бинт перешкоджає появі набряків і гематом, що дуже полегшує життя людям, які буквально «весь день на ногах».
  2. Чи не впливає компресія на циркуляцію крові в кінцівках? Щільно прилегла пов'язка не перешкоджає кровообігу і лімфотоку. Крім того, помірний тиск покращує венозний відтік від кінцівок.
  3. Чи можна замінити еластичний бинт звичайним? Однозначно - ні. Конструкція еластичного бинта уможливлює розтягнення матеріалу, чого зовсім неможливо досягти, застосовуючи звичайний бинт.
Де придбати еластичний бинт?
 
Купити еластичний бинт можна в будь-якій аптеці, або в мережі салонів ортопедичної техніки Med-Magazin.ua. На сайті представлений широкий вибір продукції даного сегмента. Ціна еластичного бинта коливається в діапазоні від 15 до 131 грн.


Коментарі до статті
Після операції пройшло вже майже 2,5 року перелом гомілкостопа і перелом біля колінного суглоба поставили залізо на місця перелому. Може щось підкажіть
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Добридень. Не завжди, але часто виникає необхідність видалення металоконструкцій, з допомогою яких було проведено металоостеосинтез. При виникненні такого дискомфорту потрібно піти до лікаря, який оперував і проконсультуватися, чи потрібно видаляти пластину (наприклад). Після операції рекомендується знову проходити курс реабілітації і обмежити на деякий час навантаження на суглоби кінцівки, що оперується. Тому щоб не було жодних наслідків у плані погіршення функції кінцівки, добре буде користуватися колінним фіксатором /item_n7302.htm; /item_n4850.htm;
Доброго дня! Така ситуація. Працюю на заводі з виготовлення сітки-рябиці. Працював круглогубцями, загинаючи кінці сітки (кругові оберти рукою). Через пару днів почали боліти руки (від плеча, де починається рука, і аж до пальців) і терпнути долоні і пальці. Біль не проходить більше двох тижнів. Ліва рука вже майже відійшла, а от права - як було, так і залишилося. Пив і німесил, нурофен суспензію, мастив різними гелями - не допомагає на всі 100%. Справа в тому, що я у Польщі і не має можливості звернутися в лікарню. Чи можна використовувати еластичний бинт на цілу руку? Зміни в мене по 12 годин. Дякую!
Доброго дня. Це схоже конкретно на неврологічну проблему, травми чи запалення окремих частин кінцівки Ви не відмічаєте, отже і немає сенсу у використанні перелічених Вами препаратів та еластичній фіксації кінцівки за допомогою еластичного бинта. Парастезії (поколювання, затерпання, відчуття холоду) прямо вказує на неврологію. Для початку потрібно виключити чи на скільки це можливо зменшити фізичне навантаження на кінцівки в яких дискомфорт. Рекомендується в найближчий час звернутися до лікаря невропатолога та пройти повну діагностику. Зважаючи на тяжку фізичну роботу могла бути травма хребта через перенавантаження. Це може бути причиною виникнення грижі міжхребцевого диску в грудному відділі хребта, яка в свою чергу, спричиняє описані Вами симптоми. Дякуємо за звернення.
Як часто можна робити пов'язку і як довго можна її носити, не знімаючи?
Доброго дня, Едуарде. Час носіння еластичного бинта залежить від мети, з якою його наклали. Наприклад, фіксуючу пов'язку на коліно, гомілковостоп або ліктьовий суглоб накладають на 5-6 годин. А ось на ніч їх знімають.


Вам також може бути цікаво

Навіщо еластичний бинт після операції?
Навіщо еластичний бинт після операції?
Еластичні бинти - незамінна річ у період післяопераційної реабілітації. Чому ж лікарі наполегливо рекомендують їх використання та як правильно застосовувати перев'язувальний матеріал?
26.06.2019
Детальніше
Як правильно накласти еластичні бинти ?
Як правильно накласти еластичні бинти ?
Правила накладання еластичних бинтів .
03.10.2012
Детальніше
Які бувають еластичні бинти та їх застосування
Які бувають еластичні бинти та їх застосування
Еластичний бинт - незамінна в кожному будинку річ. Однак необхідно вибрати вид виробу та правильно його застосовувати. Дізнайтеся про прості правила, які допоможуть у виборі.
26.06.2019
Детальніше
Розгорнути