Вибираємо правильне пристрій для впевненого пересування

Дата публикации: 18.09.2018
Дата обновления: 06.04.2023
Содержание:

Рух це життя. Люди дуже рідко замислюються про це, коли вони можуть вільно пересуватися самостійно. Розуміння, наскільки істинно це вираз, з'являється тільки тоді, коли в силу певних трагічних обставин людина втрачає можливість самостійно рухатися.
Часткова нерухомість або певні труднощі при самостійному пересуванні можуть бути результатом хвороб, травм або серйозних операцій. Для прискорення реабілітаційного процесу, поліпшення емоційного стану людини і надання йому певної свободи від сторонньої допомоги існує безліч пристосувань і пристроїв, вибір яких залежить від ступеня порушень рухової функції. Щоб допомогти споживачеві правильно вибрати засіб допомоги для пересування, в цій статті розглянуті наступні питання:
1. Види тростин для ходьби;
2. Що таке ходунки і коли вони використовуються;
3. Види ходунків;
4. Крісло-каталка і її призначення;
5. Критерії вибору крісла-каталки;
6. Де купити.

Види тростин для ходьби

Палиця для ходьби - це найпростіше опорне пристосування, яке використовується на останніх стадіях реабілітації або на постійній основі при незначних порушеннях опорно-рухового апарату. Спираючись на ціпок, людина переносить на неї частину навантаження, зменшуючи тиск на нижні кінцівки і хребет.
Характеристики тростин: трость
- Кількість опор. Залежно від кількості опорних точок, тростину буває одно- і чотирьох-опорної.
Одноопорного тростина - це звична палиця для ходьби , яка складається з вертикальної стійки з ручкою. Така тростину може бути не тільки пристроєм для полегшення ходьби, вона може доповнити будь-який костюм - від стильного до вишуканого елегантного. 4-х опорна тростину має чотири точки опори, відповідно, вона більш стійка, ніж тростину з однієї опорною точкою. Така тростину рекомендується для пацієнтів, які не готові перейти до ходункам, а одноопорного тростини недостатньо;
- Закінчення тростини захищено спеціальними прогумованими ковпачками (накостильнікамі), які змінюються в міру зносу.
- Ручка тростини може бути рівною або анатомічної. Анатомічна ручка має вигини, завдяки яким вона органічно лягає в руку, не вислизає, не вимагає особливої напруги кисті. Тростини з анатомічної ручкою рекомендуються для користувачів з ослабленими кистями;
- Форма шафта - прямий або вигнутий. Вигнутий шафт зустрічається рідше, хоча він забезпечує більш стабільну опору;
- Тростини бувають стаціонарні або телескопічні. Телескопічні тростини регулюються по висоті в декількох рівнях, дерев'яну тростину можна вкоротити, тільки знявши накостильнік і спилявши зайву частину. Телескопічні тростини можуть бути складними;
- Тростини бувають дерев'яні або металеві. Ціна дерев'яної палиці залежить від цінності породи, з якої вона виготовлена. Металеві тростини найчастіше виготовлені їх алюмінієвого сплаву легкого і ізноустойчівого, вона прослужить користувачеві тривалий час.

Що таке ходунки і коли вони використовуються

Ходунки - це ортопедичне пристосування для надійної опори під час руху. Вони використовуються в процесі реабілітації або при віковому ослабленні опорно-рухового апарату, коли він перестає виконувати свої функції, а також тоді, коли опори на тростину недостатньо. При ходьбі людина спирається на ходунки, переносячи на них частину ваги тіла і полегшуючи навантаження на ноги і хребет. Складаються з металевої рами на 4-х опорах, які можуть закінчуватися протівоскользящімі наконечниками або колесами.

види ходунків

• Стаціонарні моделі, рама яких при кожному кроці переставляється повністю, хворий знаходиться всередині цієї рами. Рекомендується використовувати в початкових стадіях реабілітації, а також для літніх пацієнтів. Передні стійки можуть бути встановлені на колеса, що значно полегшує пересування конструкції;
• Крокуючі моделі, в яких при кожному кроці переставляється одна бічна частина. Вони рекомендуються для пацієнтів, які впевнено стоять на ногах, без порушення координації рухів;
• Комбіновані моделі, які можна використовувати протягом усього процесу реабілітації - спочатку в стаціонарному вигляді, в етапі завершення - крокуючі ходунки;
• Роллатори - це найбільш просунута модель, яка рекомендується активним пацієнтам. Вона встановлена на коліщатка, є кошик для покупок і відкидний стільчик для відпочинку. Ці ходунки використовуються тільки в тому випадку, коли у людини не порушена координація рухів, і він міцно стоїть на ногах. Зручні для тривалих прогулянок, походів по магазинах.

коляска Крісло-каталка і її призначення

Крісло-каталка - це найбільш простий вигляд інвалідних колясок, що використовується для перевезення пацієнта за допомогою обслуговуючого персоналу. Такі коляски використовуються для пацієнтів, які не можуть самостійно управляти засобом пересування, наприклад паралізовані хворі або пацієнти клінік і лікарень.
Особливості конструкції:
- Ручки коляски розташовані зверху спинки і повернені назад, щоб за них міг взятися людина, що штовхає коляску перед собою;
- Підніжки можуть бути відкидні, знімні, литі. Відкидні підніжки найбільш зручні, їх можна відвернути для того, щоб перемістити хворого з крісла на стілець або навпаки. У поліпшених моделях підніжки регулюються по висоті;
- Підлокітники стаціонарні або відкидні, які можна відкинути для пересаджування хворого;
- Задні колеса оснащені стоянкового гальма для фіксування коляски в нерухомому стані;
- Колеса коляски можуть бути литі з гумовими шинами, пневматичні, різні за величиною (передні і задні). Якщо коляску використовуватимуть на вулиці, то кращим вибором будуть коляски з великими задніми колесами пневматичного типу;
- Спинка може бути з підголовником і без нього. Якщо коляску використовується для тривалих прогулянок, кращим варіантом буде спинка з підголовником, щоб хворий міг обпертися і відпочити.

Критерії вибору крісла-каталки

Інвалідний крісло-каталка може використовуватися в домашніх умовах для постійного пересування хворого або в лікарнях і клініках, де в кріслі перевозять хворих по території ЛПУ. У другому випадку можна обійтися найпростішою моделлю - з невеликими литими колесами, без підголівника, зі стаціонарними підлокітниками і підніжками. Якщо коляску використовуватимуть на постійній основі для однієї людини, варто вибрати поліпшену модель - з відкидними і регульованими по висоті підніжками і підлокітниками, з м'яким підголовником, зі стоянковим гальмом. Колеса такої коляски повинні підходити для прогулянок по вулиці, кращим варіантом буде коляска з різними за розміром задніми і передніми колесами. Задні колеса можуть бути пневматичними для поліпшення амортизаційних властивостей.
У деяких моделях передбачена можливість приєднання санітарної ємності.
При виборі крісла для одного конкретного пацієнта необхідно врахувати його параметри - зріст, вага тіла, ступінь знерухомлених, захворювання.

Де купити

<p style="text-align:" justify;"=""> Будь-які пристрої для полегшення пересування, оптимізації реабілітаційного процесу, спрощення роботи обслуговуючого персоналу - від тростин до багатофункціональних інвалідних колясок, можна вибрати і придбати на сайті med-magazin.ua.



Коментарі до статті
Популярні товари
Супер ціна
Хіт продаж
Рекомендуємо
-12%
Ходунки складні алюмінієві Dr.Life 12850


Вам також може бути цікаво

Досвід догляду за лежачими хворими
Досвід догляду за лежачими хворими
Стаття складається з відгуків і порад людей , які доглядали за лежачими хворими , а також рекомендацій медичних фахівців / лікарів реабілітологів .
11.11.2014
Детальніше
Де можна отримати протези безкоштовно?
Ампутація кінцівок – це величезна проблема, яка не тільки ускладнює життя людини, а може стати причиною важкого психологічного стану, коли вона не уявляє, як жити далі. Вирішити цю тяжку проблему і допомогти людині продовжувати повноцінно жити допоможе протезування. Так як якісні сучасні протези кінцівок - це дорогі пристрої, часто виникає питання, як отримати безкоштовно протези для інвалідів.
21.07.2022
Детальніше
Стійке положення: параметри вибору милиць і палиць
Стійке положення: параметри вибору милиць і палиць
Залежно від ступеня порушень можна використовувати різні опорні пристосування - тростини, милиці, ходунки.
24.01.2018
Детальніше
Не обмежуйте свої можливості: потрібні товари для інвалідів
Не обмежуйте свої можливості: потрібні товари для інвалідів
Сучасні виробники медичної техніки та товарів для реабілітації пропонують найрізноманітніші пристосування, механізми і пристрої, які полегшать пересування, прискорять реабілітацію і дозволять користувачеві вести повноцінне активне життя.
31.01.2018
Детальніше
Розгорнути