Досвід догляду за лежачими хворими

Дата публикации: 11.11.2014
Дата обновления: 31.03.2023
Стаття складається з відгуків і порад людей , які доглядали за лежачими хворими , а також рекомендацій медичних фахівців / лікарів реабілітологів . Вона присвячена поширеним проблемам , з якими стикаються люди при догляді за лежачими хворими та ефективним методам їх вирішення .
В інтернеті або спеціальній літературі маса інформації про те , як і за допомогою яких засобів потрібно доглядати за лежачим хворим. Але існує багато дрібниць , хитрощів і тонкощів , які приходять тільки з досвідом. Саме вони здатні в значній мірі спростити і полегшити цей не простий процес.
Починати слід з того , що лежачий хворий не в змозі допомогти Вам практично нічим . Він не може сісти , відштовхнутися або підвестися. Тобто весь його вага цілком і повністю лягати на ухаживающего . Навіть коли вага хворого середній або нижче середнього , одній людині дуже складно підняти або посадити хворого . Цю проблему можна вирішити двома способами : або залучити помічника і робити це удвох , або використовувати функціональну медичну ліжко , яка створена саме для цих завдань . Завдяки своїй конструкції та можливостям медичне ліжко здатна колосально полегшити догляд за хворим.
Поява пролежнів
Головною проблемою при догляді за лежачим хворим є пролежні ! Лікувати їх дуже складно , тому важливо вчасно їх виявити , а краще не допустити їх появи . Профілактика пролежнів зводитися до того , щоб постійно міняти положення тіла хворого , тобто перевертати його на різні боки мінімум кожні 2-3 години. Також , мінімум раз в день необхідно робити масаж всього тіла , для цього добре підходять ручні електромасажери . Основним засобом здатним запобігти появі пролежнів є протипролежневі матраци . &Nbsp;
При сильних порушеннях кровообігу , пролежні можуть з'явитися протягом двох годин , потрібно стежити , щоб на ліжку не було складок , хворий лежав вільно і йому нічого не давило . Визначити пролежень дуже просто , спочатку на шкірі утворюється почервоніння ( червона пляма ) , а через кілька годин в центрі цієї плями , можна побачити « мозоль ». Це місце в народі рекомендують обробити сумішшю горілки і шампуню для волосся в пропорції 1 : 1 , а після змастити ранозагоювальної маззю.
Ефективніші у випадках появи перших ознак пролежнів спеціальні гідроколлоідной пов'язки . Пролежні розвиваються дуже швидко , тому огляд тіла хворого слід проводити мінімум 2 рази на день. Особливу увагу варто приділяти : п'ятах , коліна та лікті , хрестцю , області лопаток і тазостегнового суглобу .
Догляд за хворим - гігієнічні процедури
Гігієна хворого , не маловажний аспект у догляді. Почистити зуби зубною щіткою буває дуже складно , особливо , коли немає можливості посадити людину . В таких випадках слід застосовувати дитячі силіконові зубні щітки , які одягаються на палець , або очищувальну жувальну гумку . Для вмивання можна застосовувати або звичайне мокрий рушник , або спеціальні одноразові вологі рушники . Волосся хворого , якщо вони довгі , краще вкоротити , а помити їх можна використовуючи спеціальну надувну ванночку , або аерозольний сухий шампунь.
При догляді за шкірою лежачого хворого , рекомендують використовувати спеціальні креми і гелі , що запобігають появі попрілостей і пролежнів. &Nbsp;
Незважаючи на всі вище перераховані регулярні процедури , хоча б один раз на місяць хворого потрібно мити повністю. Залежно від ступеня його нерухомості можна використовувати мокрий рушник або звичайну ванну , але зі спеціальним електропідйомником для ванної , який дуже зручний при догляді за людиною з обмеженими можливостями .
Туалет
Якщо хворий відчуває позиви , може сидіти і в стані очікувати 5-10 хвилин , то поряд з його ліжком можна встановити біотуалет , а вночі використовувати підгузники . Якщо ж ні , то підгузники єдиний можливий вихід із ситуації, що склалася . Як рекомендують досвідчені люди , купувати їх слід на один розмір більше. Під простирадло краще стелити убираючу пелюшку , в рідкісних випадках підгузник може сповзти або розкритися . Не варто забувати залишати людину на деякий час без підгузника для провітрювання пахової області.
Постільна білизна , бажано міняти кожен день , для цього можна застосовувати метод « перекочування ». Прибравши стару простирадло , Ви кладете на один край ліжка свіжу простирадло , скачану в трубочку , розкочуєте її до хворого , перекочувати його на розправлену частину і розстеляють решту простирадла .
Безпека  
Часто хворі втрачають орієнтацію у часі , можуть намагатися встати , що нерідко призводить до падіння , ударів і навіть переломів. Тому якщо Ви використовуєте медичну функціональне ліжко , обов'язково піднімайте бічні поручні. Якщо такого ліжка немає , то перила необхідно зробити самостійно або , як мінімум , видалити ніжки в ліжка , щоб вона була не високо від підлоги.
Кілька порад і рекомендацій
Годувати і напувати лежачого хворого , який не може сидіти чи ні можливості його посадити , потрібно піднявши йому голову і підклавши під неї додаткову подушку або валик. Поїти хворого можна застосовуючи звичайні коктейльні трубочки або заварний чайник з носиком.
Для того , щоб не бігати до хворого кожні 5-10 хвилин з питанням чи потрібно йому щось , можна придбати радіо - няню або встановити звичайний дверний дзвінок : кнопку розташувати біля ліжка хворого , а сам дзвінок в коридорі або іншій кімнаті . Таким чином , хворий легко зможе подати сигнал , якщо йому щось знадобиться .
Якщо оформити хворому інвалідність , то у відділі соціального захисту , можна буде безкоштовно отримувати підгузники . Не слід забувати і про те , що хворий потребує регулярного медичного обстеження . До огляду , по необхідності , слід запрошувати таких фахівців як терапевт , невролог , психіатр .


Коментарі до статті
Де придбати маску(краще респіратор) медичний для догляду за лежачим хворим? Дякую за корисні поради. З повагою, Тетяна. м. Харків Україна.
Добридень! На жаль, у нашому асортименті зараз немає респіраторів, які вас цікавлять. Але ми обов'язково врахуємо ваш запит на цей товар у майбутнє.
Популярні товари


Вам також може бути цікаво

Де можна отримати протези безкоштовно?
Ампутація кінцівок – це величезна проблема, яка не тільки ускладнює життя людини, а може стати причиною важкого психологічного стану, коли вона не уявляє, як жити далі. Вирішити цю тяжку проблему і допомогти людині продовжувати повноцінно жити допоможе протезування. Так як якісні сучасні протези кінцівок - це дорогі пристрої, часто виникає питання, як отримати безкоштовно протези для інвалідів.
21.07.2022
Детальніше
Вибираємо правильне пристрій для впевненого пересування
Вибираємо правильне пристрій для впевненого пересування
Для прискорення реабілітаційного процесу, поліпшення емоційного стану людини і надання йому певної свободи від сторонньої допомоги існує безліч пристосувань і пристроїв, вибір яких залежить від ступеня порушень рухової функції.
18.09.2018
Детальніше
Стійке положення: параметри вибору милиць і палиць
Стійке положення: параметри вибору милиць і палиць
Залежно від ступеня порушень можна використовувати різні опорні пристосування - тростини, милиці, ходунки.
24.01.2018
Детальніше
Не обмежуйте свої можливості: потрібні товари для інвалідів
Не обмежуйте свої можливості: потрібні товари для інвалідів
Сучасні виробники медичної техніки та товарів для реабілітації пропонують найрізноманітніші пристосування, механізми і пристрої, які полегшать пересування, прискорять реабілітацію і дозволять користувачеві вести повноцінне активне життя.
31.01.2018
Детальніше
Розгорнути