Стійке положення: параметри вибору милиць і палиць

Дата публикации: 24.01.2018
Дата обновления: 06.04.2023
Содержание:
Дуже часто в процесі реабілітації після травм і операцій, а також при ослабленні підтримує м'язового корсету, що може бути пов'язано, як із захворюваннями, так і з віковими змінами, людині необхідна додаткова підтримка. Залежно від ступеня порушень можна використовувати різні опорні пристосування - тростини, милиці, ходунки. Щоб правильно визначитися з вибором опорного пристосування, треба знати, чим вони відрізняються один від одного і для чого призначені. Розібратися в цьому допоможе стаття, в якій розглянуті наступні питання:

Що таке милиці і коли вони використовуються

Милиці - це опорний пристрій для підтримування вертикального положення тіла під час пересування і стояння. Милиці використовуються при порушеннях функції опорно-рухового апарату тимчасового і постійного характеру, коли пацієнту потрібна додаткова опора. В період реабілітації після хвороб і травм використання милиць значно прискорить процес і допоможе уникнути ускладнень. При використанні милиць відбувається перерозподіл навантаження на нижні кінцівки, частина якої переноситься на додаткову опору. Тиск на ноги зменшується, що прискорює процес відновлення рухової функції. У літньому віці милиці використовуються в разі, коли опори на тростину стає недостатньо, а переходити на ходунки ще рано.

види милиць Костыли подмышечные

Милиці поділяють на дві великі групи:
- Пахвові милиці, які використовуються у випадках, коли треба повністю зняти навантаження з хворої кінцівки або, коли хворий потребує постійної опори. Вони виготовляються з дерева або алюмінієвого сплаву, нижня частина захищена гумовим накостильніком.
Алюмінієві моделі регулюються за двома параметрами - висота самого милиці і висота рукоятки. Пахвовий валик і рукоятка виготовлені з міцних матеріалів, які приємні при дотику до них - пінополіуретан, спінена гума. Ці матеріали не натирають ніжну шкіру пахвових западин і долоні користувача. Алюмінієві милиці оснащені висувним шипом, який забезпечує безпеку пацієнта при пересуванні.
Дерев'яні милиці важчі, їх висоту можна регулювати єдиним способом - знявши накостильнік і укоротив милицю шляхом відпилювання;
- підлокітною милиці забезпечують додаткову опору на площину кисті і суглоб ліктя. Їх використовують в тому випадку, коли потрібно тільки підтримка, а не повне звільнення нижніх кінцівок від навантаження. Такі милиці будуть ефективні в процесі активної реабілітації після травм і операцій, коли рухова функція частково відновлена. Підлокітною милиці виготовляються з алюмінієвого сплаву і витримують навантаження 100-130 кг. Підлокітник і ручка виготовляються з полімерних матеріалів.

Палиця - опорний пристрій і модний аксесуар

Тростини - це ортопедичні вироби, призначені для опори при ходьбі, які використовуються в процесі реабілітації після травм або операцій, коли такої опори досить для відновлення рухової функції. Вони забезпечують стійкість пацієнта у вертикальному положенні і збільшують площу опори, приймаючи на себе частину навантаження. Тростини також використовуються при ослабленні м'язового корсету у літніх людей, коли їм стає необхідна додаткова опора. Якщо ці порушення незначні, то можна обійтися тростиною, яка значно легше і простіше у використанні, ніж милиці і, тим більше, ходунки.
Трость види тростин
За кількістю опор тростини бувають:
• одноопорного, які мають одну точку опори. Це найпростіші по конструкції тростини, які використовуються найчастіше;
• 3-х, 4-х і 5-ти опорні, які мають відповідно 3, 4 або 5 ніжок. Вони забезпечують більш стійкий стан людини і беруть на себе навантаження значно більшу, ніж одноопорні тростини. Вони можуть використовуватися в реабілітаційному періоді і для пацієнтів похилого віку, які не в змозі пересуватися без додаткової підтримки. Закінчення ніжок тростини захищені полімерними наконечниками, які запобігають ковзанню і захищають ніжки тростини від пошкоджень. Для підвищення стійкості в нижній частині може бути шип, висунення якого забезпечується спеціальним механізмом.
Тростини з алюмінієвого сплаву регулюються по висоті і можуть бути телескопічними (висувними). Якщо тростину складається, то її можна носити навіть в дамській сумці. Такі моделі зручні в разі, коли людина користується тростиною не постійно, а лише час від часу.
Дерев'яні тростини не складаються і регулюються по висоті досить примітивним способом - треба зняти накостильнік і відрізати зайві сантиметри.
Для користувачів, які набувають тростину для створення певного образу, підійдуть палиці з деревини цінних порід, на яких може бути різьблення. Такі тростини надають певну родзинку образу.
Ручка тростини може бути рівною або анатомічної форми. Другий варіант більш комфортний, ручка зручно розташовується в долоні і не вислизає з руки, що попереджає можливість травмування.
тактильні тростини
В окрему групу виділено спеціальні тростини для сліпих - тактильні. Ультразвукові тростини дозволяють виявити об'єкти, що знаходяться від пацієнта з обмеженим зором за 2 метри. Про виявлений об'єкт пацієнт оповіщається вібросигналом.
Де купити
Купити милиці Київ пропонує в мережі роздрібних магазинів «Ваше здоров'я». Жителі різних регіонів України та столиці можуть придбати милиці на сайті med-magazin цієї ж мережі. До уваги покупців пропонуються не тільки різноманітні моделі милиць, тут можна знайти тростини - від найпростіших дерев'яних і алюмінієвих до оригінальних вишуканих моделей, які регулюються по висоті.


Коментарі до статті
Потрібна 4 опорна тростина,чи є в наявності?
Добрий день! /ua/cat_98.htm Тростини
Популярні товари


Вам також може бути цікаво

Досвід догляду за лежачими хворими
Досвід догляду за лежачими хворими
Стаття складається з відгуків і порад людей , які доглядали за лежачими хворими , а також рекомендацій медичних фахівців / лікарів реабілітологів .
11.11.2014
Детальніше
Де можна отримати протези безкоштовно?
Ампутація кінцівок – це величезна проблема, яка не тільки ускладнює життя людини, а може стати причиною важкого психологічного стану, коли вона не уявляє, як жити далі. Вирішити цю тяжку проблему і допомогти людині продовжувати повноцінно жити допоможе протезування. Так як якісні сучасні протези кінцівок - це дорогі пристрої, часто виникає питання, як отримати безкоштовно протези для інвалідів.
21.07.2022
Детальніше
Вибираємо правильне пристрій для впевненого пересування
Вибираємо правильне пристрій для впевненого пересування
Для прискорення реабілітаційного процесу, поліпшення емоційного стану людини і надання йому певної свободи від сторонньої допомоги існує безліч пристосувань і пристроїв, вибір яких залежить від ступеня порушень рухової функції.
18.09.2018
Детальніше
Не обмежуйте свої можливості: потрібні товари для інвалідів
Не обмежуйте свої можливості: потрібні товари для інвалідів
Сучасні виробники медичної техніки та товарів для реабілітації пропонують найрізноманітніші пристосування, механізми і пристрої, які полегшать пересування, прискорять реабілітацію і дозволять користувачеві вести повноцінне активне життя.
31.01.2018
Детальніше
Розгорнути