Тільки вперед: вибираємо інвалідну коляску правильно

Дата публикации: 04.01.2018
Дата обновления: 06.04.2023
Содержание:
Інвалідні коляски - це засіб пересування, призначене для пацієнтів з обмеженими фізичними можливостями, які не можуть самостійно ходити, але продовжують вести активний спосіб життя. Використовуючи коляску, користувач зможе самостійно ходити по магазинам, прогулюватися без сторонньої допомоги, пересуватися по будинку і навіть працювати в офісі, так як коляска значно розширює його можливості. Зручність користувача багато в чому залежить від правильного вибору коляски. Щоб не помилитися і придбати необхідну модель, треба розібратися в наступних питаннях:
 

Види інвалідних колясок

Залежно від того, що примушує коляску до руху, їх поділяють на дві групи:
• Крісла-каталки, що зводяться в рух за допомогою сторонньої особи. Вони використовуються для пацієнтів, які не можуть самостійно управляти транспортним засобом. Такі коляски часто використовують в ЛПУ для транспортування пацієнтів по території лікарні. Також вони використовуються для домашнього догляду;
• Крісла-коляски, які приводяться в рух самим пацієнтом за допомогою механізмів різного типу.
 
Крісла коляски розрізняються по виду механізму, що приводить коляску в рух: Кресло-коляска
- Підоймові крісла, які рухаються виключно м'язовими зусиллями користувача. Використовуючи систему важеля коляску можна здійснювати самостійні прогулянки на досить довгі дистанції. Важіль управління може розташовуватися з лівого і правого боку коляски. Коляску треба підбирати так, щоб важіль був розташований з боку робочої руки;
- електроколяски , які пересуваються за рахунок енергії, що виробляється вбудованими акумуляторами. Коляскою легко управляти за допомогою простого джойстика, який, так само як і важіль, може розташовуватися по обидва боки. Залежно від технічних характеристик і ємності батарей коляска може проходити на одному заряді від 10 до 35 км, розвиваючи при цьому швидкість до 10 км / год.
Вибираючи коляску, треба врахувати безліч чинників - активність користувача, де буде використовуватися коляска, фізичні параметри і можливості користувача і нарешті, її вартість.

Особливості коляски для будинку

Коляски для домашнього використання повинні мати литі колеса з протекторами для захисту підлогового покриття від подряпин. Ручки можуть мати м'яке покриття і закруглені кути, для того щоб коляска не зачіпала при русі кути меблів.
Кращі зразки для будинку можуть бути оснащені вертикалізатори, для того щоб користувач міг вільно підніматися на другий поверх.

Яку коляску вибрати для прогулянок

Коляска для прогулянок повинна бути оснащена пневматичними колесами, які допоможуть згладити нерівності дорожніх покриттів. Гарна амортизація пневмоколіс дає можливість користувачеві їздити не тільки по асфальтованих дорогах, а й по алеях парку або грунтових дорогах, вони повністю виключають тряску.
Відмінним варіантом для прогулянок будуть інвалідні електроколяски, які дозволяють долати значні відстані, При цьому користувач не втомлюється, так як рух не вимагає ніяких фізичних зусиль.
Візок може бути стаціонарної і складаний. Кращим варіантом буде коляска, яку можна помістити в багажнику автомобіля для транспортування до місця прогулянки.
Відмінним рішення стане коляска-скутер, яка оснащена кошиком для покупок, може мати відкидне сидіння. На скутері можна пересуватися в темний час доби, завдяки наявності світлових фар для пересування по дорозі і дзеркала заднього виду.
Існують універсальні моделі, які можна використовувати вдома і на вулиці. Вони можуть бути з великими задніми колесами для самостійного переміщення, а також з ручками, які дозволяють котити коляску сторонній особі.
Инвалидная коляска Активні коляски і коляски для спортсменів
Активні коляски призначені для користувачів, які продовжують вести активний спосіб життя, і прагнуть поліпшити свої фізичні показники. Особливість цих колясок полягає в тому, що їх можна відрегулювати відповідно до параметрів користувача - зростання, інтенсивність і особливості травми, вага. Можна виставити різні положення спинки, змінити відстань між колесами, змінити нахил і висоту сидіння. У кращих зразках може бути до 40 різних конфігурацій. В активних візках встановлюються пневматичні колеса.
Коляски, призначені тільки для занять спортом, можуть мати колеса, розташовані під кутом, що сприяє підвищенню маневреності. Спортивні коляски, призначені для баскетболістів, тенісистів і представників інших видів спорту, виготовляються з титану, карбону і алюмінію, сплав яких буває різним за змістом складових. Для полегшення конструкції колеса зменшені в діаметрі, підлокітники невеликого розміру, спинка спеціальної конструкції. Вага активних колясок лежить в межах 8-15 кг, при цьому вони здатні витримувати навантаження до 150 кг.
багатофункціональні коляски
Для користувачів, які здійснюють в колясці тривалі подорожі, ідеально підійдуть багатофункціональні інвалідні коляски , які можна використовувати як звичайні коляски - для пересування, а можна відкинути спинку і змінити поворотний кут підніжки, перетворивши коляску в площину. На цій площині можна прилягти і відпочити, як на звичайному ліжку.
Особливості дитячих інвалідних колясок
Вибираючи коляску для дитини, слід враховувати вік, захворювання і ступінь його розвитку, а також передбачуваний термін використання.
Дитячі коляски, так само як і дорослі, бувають активного типу. Вони відрізняються полегшеною конструкцією, підвищеними маневреними здібностями і призначені для використання на вулиці і вдома.
В окрему групу виділено коляски для дітей з діагнозом ДЦП. Вони мають деякі конструктивні особливості - спинка міцна і легка, обов'язкові фіксатори бічні і підголовні, відкидна цільнолита підніжка, капюшон, ремені страхувальні і абдуктор. Ці коляски повинні бути обов'язково забезпечені фіксуючими ременями, які використовуються для закріплення дитини в кріслі з метою його безпеки. За допомогою капюшона дитини можна захистити від настирливих поглядів сторонніх, щоб не травмувати дитячу психіку.
Де купити
Мережа роздрібних магазинів і сайт мережі «Ваше здоров'я» пропонує на вибір інвалідні коляски б / у і нові з різним набором функцій і додаткових пристосувань. Якщо коляска купується тільки на час реабілітаційного процесу, можна розглядати моделі б / у, які стоять на порядок дешевше нових. Після використання коляски, її можна повернути в магазин, сплативши тільки вартість амортизації.


Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Як вибрати інвалідну коляску ?
Як вибрати інвалідну коляску ?
Правильно вибрані інвалідні коляски дозволяють полегшити пересування
30.08.2012
Детальніше
Чи можна отримати інвалідний візок безкоштовно?
Чи можна отримати інвалідний візок безкоштовно?
Звернувшись на лінію інформаційної підтримки клієнтів , Ви отримаєте детальну консультацію фахівців компанії. Індивідуальний підбір засоби реабілітації здійснюється абсолютно безкоштовно .
Телефонуйте: (044 ) 221-68-20 , 361-77-28 .
23.06.2015
Детальніше
Коляски для будинку і вулиці
Коляски для будинку і вулиці
Неможливість ходити не повинна зупиняти Вас від будь-якої діяльності .
13.03.2013
Детальніше
Розгорнути