Як користуватися пульсомірів ?

Дата публикации: 04.07.2016
Дата обновления: 06.04.2023
Содержание:
Пульс – найважливіша характеристика для спортсмена, на підставі якої вибирається оптимальний режим тренувань, навантажень, контролюється стан організму і визначається тривалість перерв. З таким завданням успішно справляється пульсометр. Він допомагає не тільки визначати частоту серцевих скорочень в реальному часі, а й записувати для подальшого перегляду. У спорті він незамінний, як для новачків, так і професіоналів. Зовні пристрій виглядає, як наручний годинник. Між собою прилади розрізняються функціональними особливостями, способом передачі інформації, ціною та іншими параметрами. Пульсометри відносять до категорії домашня медтехніка , оскільки вони потрібні всім, хто веде активне життя, корисний літнім людям і з серцево судинними захворюваннями.

Як працює пульсометр

Дані пристрої працюють за принципом аналогічного апарату ЕКГ. Пульсометр включає в себе наступні елементи:

- Датчик з двома електродами, заміряли на шкірі різниця потенціалів при скороченні серцевого м'яза,
- Приймаючий пристрій, в сучасних моделях найчастіше у вигляді браслета з годинником.
Завдання пульсометра визначити ЧСС. Це відбувається завдяки тому, що при скороченні серця виникають електронні сигнали, які з датчика передаються до приймаючого пристрою. Далі вони обробляються і відображаються на дисплеї. Показання можна зберегти і відтворити після занять.
 

Розрахунок показника пульсу для ефективності тренувань

 

Дані про ЧСС дають можливість визначити індивідуальні межі і робочу зону організму. У всіх людей різний рівень підготовки, стан серця, внутрішніх органів і потенціал. Те навантаження, яка для одного – легка тренування, для іншого – згубна для здоров'я. Знаючи ЧСС легко визначити, де ваша гранична межа. Для початку слід дізнатися максимально допустимий пульс і на підставі цього розраховуються показники необхідні для ефективних тренувань. Щоб зрозуміти чи відповідає інтенсивність занять поставленим цілям, чи немає ризику перевантаження організму, досить скористатися пульсомірів і визначитися з тренувальної зоною. Щоб розрахувати максимально допустимий пульс використовуються формули:
- 220 мінус вік (для чоловіків);
- 220 мінус вік і ще мінус 6 (для жінки).
 

Визначення тренувальних зон

 
Існує кілька основних зон тренувань:
• Низького навантаження – пульс 50-60% (від макс.) вважається безпечним, підходить для розминки, рекомендовано для початківців;
• Помірного навантаження – пульс 60-70% спалюється жир, калорії, оптимальний режим для кардиотренировок;
• Аеробне – пульс 70-80% розвиває силу і витривалість, рекомендують спортсменам;
• Анаеробна – пульс 80-90% розвиває дихальну систему;
• Максимальної активності – пульс 90-95% організм вже на межі можливостей.  
Щоб досягти хороших результатів слід контролювати пульс і вибрати правильну зону. Так ви уникнете перевантажень і, навпаки, неефективності слабких тренувань.
 
Вибираємо пульсометр
 
Пристрої розрізняються способом передачі даних, місцем кріплення датчика, пристроєм одержувача.

Передача:
- Бездротова (цифрова або аналогова);
- Провідна.
Кріплення датчика:
- Ременем під грудьми;
- На зап'ясті (вмонтований в апарат);
- Надівається на палець або вухо.
Приймаючі пристрою:
- Годинник;
- Велокомпьютер.
 
Вибір пульсометра залежить від виду спорту. Зрозуміло, що велосипедистам правильно буде вибрати пульсометр з кріпленням на кермі. Він визначає відстань, частоту обертання педалей, швидкість і має GPS-датчик, що допомагає відслідковувати маршрут. Бігунам і фітнес-спортсменам більше підходять наручні пульсометри, які вважають калорії. Плавцям потрібно водонепроникна модель. Для занять альпінізмом і туризмом розробили просунуті моделі. У них є компас, GPS-навігатор, барометр, термометр, альтиметр, що вимірює висоту.  
 
Моделі для фітнесу
 
Щоб зрозуміти, як вибрати пульсометр для фітнесу, дайте відповідь на питання, які функції для вас необхідні, а без яких цілком обійдетеся. Вони визначать витрачені калорії, кількість спаленого жиру, підберуть індивідуальний рівень навантаження. Прилади запам'ятають результати попередніх тренувань, що допоможе побачити ефективність занять. Фітнес-браслет навіть будує графіки, підключається до мобільного телефону або ПК з встановленим ПО. Це дозволяє переглядати інформацію про вашої активності протягом дня. Залежно від моделі, фітнес-браслети фіксують, скільки людина спить і відстежує фази сну. Гаджети нового покоління не тільки функціональні, а й красиві - поєднуються з будь-яким одягом. Вони оснащені мініатюрним OLED-дисплеєм, де всі дані відображаються безпосередньо на самому браслеті. У них вимірюється навіть кількість пройдених поверхів.
 
Правила використання пульсометра
 

Найбільш поширений і функціональний тип пульсометрів – моделі для фітнесу на руку.  
1. Застебніть браслет годин на зап'ясті, так щоб оптичний сенсор на внутрішній стороні пристрою, прилягав до руки (внутрішній стороні).  
2. Якщо у вас часто холодні руки або погана циркуляція крові, то дані пульсу можуть спотворюватися - бути зменшені. Тому перед включенням розімніть кілька хвилин.
Щоб використовувати прилад як годин, носіть їх з зовнішньої сторони руки.
У моделях з нагрудним ременем датчик закріплюється наступним чином:
• З'єднайте передавач з ременем;
• Виберіть необхідну довжину ременя для щільного прилягання до тіла;
• Розмістіть передавач під грудьми;
• Злегка відтягніть ремінь і з внутрішньої сторони передавача змочіть водою ребристу частину (електроди).
Більш докладна інструкція з експлуатації йде в комплекті до кожної моделі пульсометра.
 
Догляд за пульсомірів і правила безпеки
 
Заміна батарей проводиться самостійно відповідно до правил, описаними в інструкції або сервісному центрі (в залежності від моделі). Якщо не відбувається вимір пульсу, затягніть тугіше ремінець або надіньте пристрій на іншу руку. У холодну погоду, вмикайте перед виходом на вулицю. Якщо у людини волохаті руки, то на зап'ясті слід нанести струмопровідний пасту. Не можна піддавати апарат перепадів і екстремальних температур. Бережіть від ударів і сильних вібрацій. Очищення здійснюється м'якою ганчіркою, злегка змоченою водою. Людям з кардіостимуляторами та серйозними серцево-судинними захворюваннями перед використанням необхідно проконсультуватися з лікарем.


Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Чим відрізняються пульсометри від пульсоксиметрів ?
Чим відрізняються пульсометри від пульсоксиметрів ?
У чому ж між ними різниця ? В цьому і спробуємо розібратися .
13.11.2014
Детальніше
Пульсометри проти спортивних браслетів
Пульсометри проти спортивних браслетів
Пульсометри - незамінні супутники , як професійних спортсменів , так і прихильників здорового способу життя .
25.07.2016
Детальніше
Де купити пульсометр ?
Де купити пульсометр ?
Пульсометр - незамінний помічник для професійних спортсменів і любителів .
25.07.2016
Детальніше
Завжди під рукою: як вибрати розумний гаджет для здоров'я
Завжди під рукою: як вибрати розумний гаджет для здоров'я
Підвищуючи фізичні навантаження і щоденну активність, буде незайвим постійно стежити за своїми досягненнями і станом здоров'я.
01.09.2017
Детальніше
Розгорнути