Чим відрізняються пульсометри від пульсоксиметрів ?

Дата публикации: 13.11.2014
Дата обновления: 31.03.2023
Содержание:
Широкий асортимент товарів для контролю стану здоров'я необізнаних людей може просто збити з пантелику. Багато часто плутають прилади, співзвучні по назві, зокрема пульсометри і пульсоксиметри. Однак при схожих назвах вони мають різне призначення і функціональні можливості. У чому ж між ними різниця? В цьому і спробуємо розібратися.
 

Що таке пульсометри?

Пульсомірів називають невеликий прилад, призначений для вимірювання пульсу людини (частоти скорочення серцевого м'яза) в різних умовах. Цей пристрій застосовують для контролю роботи серцево-судинної системи і аналізу її функціональності при проведенні медичних досліджень. Пульсометри широко використовують в спорті, фітнесі та при кардіо тренуваннях. Результат занять безпосередньо залежить від частоти серцевого ритму.  
 

Види пульсометрів

 
Абсолютна більшість сучасних моделей даних приладів відрізняються за принципом кріплення головного датчика. Вони можуть бути:  
• Нагрудні – ремінь з датчиком, надівається в обхват під груди;
• Вбудовані – датчик вбудований в рукоятки тренажера і вимірює частоту пульсу шляхом дотику рук з електродами, а інформація виводиться на панель;
• З датчиком пульсації – датчики закріплюються на мочці вуха або пальцях.  
 
Пульсометри всіх типів діляться на: провідні і бездротові. Вони розрізняються за способом носіння:
- Надягають на одяг;
- Надягають на зап'ясті;
- Закріплюються на тренажері, велосипеді і т. Д.
 

Функції пульсометрів

 
Залежно від моделі, прилади можуть мати наступні функціями контролю над здоров'ям:
• Вимірюють кількість спалюваних калорій;
• Підраховують значення максимального, а також середнього пульсу;
• Показують індикацію спалювання жиру;
 

Функції контролю основних тренувальних параметрів

 
• Налаштування, вибір тренувальних зон;
• Дистанцію;
• Час тренування;
• Швидкість руху;
• Зміна режиму занять;
• Збереження даних в пам'яті приладу.
Також прилад може мати додаткові можливості, такі як налаштування автоматичної паузи і вид інформаційного екрану.
 

Для чого потрібен пульсоксиметр?

 
Серце змушує працювати легені і через них в організм потрапляє кисень, а кровоносна система вже розносить його по іншим органам. У разі якщо кисню органам недостатньо, то вони починають гірше працювати і виникають серйозні проблеми. Щоб здійснювати контроль рівня кисню в гемоглобіні крові (саме гемоглобін – переносник кисню) існує спеціальний прилад - пульсоксиметр. Його професійна назва - пульсометр-оксиметр, яке підкреслює, що він вимірює два показника – пульс і насичення крові киснем (сатурація). Даний прилад може використовуватися і для одноразового вимірювання, і для постійного контролю, а також тривалого моніторингу. Основна його перевага – це швидкість вимірювання. Для дослідження немає необхідності в заборі крові, що значно полегшує завдання лікаря-діагностика. Його можна застосовувати, навіть якщо пацієнт знаходиться без   свідомості, прилад не дивлячись ні на що виводить на дисплей отримані, оброблені дані.  
 

Як працює   пульсоксиметр?

 
Пульсоксиметр має периферичний датчик, мікропроцесор, а також дисплей, на який виводиться крива пульсу і його частота, а також показник сатурації. Апарати оснащені звуковим сигналом, що відображає рівень сатурації, а датчик має два світлодіоди, найчастіше накладається на палець і рідше на мочку вуха або ж крило носа. Однією з умов отримання достовірних даних є повна нерухомість пальця в процесі вимірювання. Нормою для людини є показник сатурації 95-98%. Метод дослідження - високоінформатівен. Завдяки йому можна оцінити функції дихальних органів і розпізнати дихальну недостатність - коли показник сатурації нижче 95%. Ці прилади широко застосовують в анестезіології при проведенні операцій, при хронічних обструктивних захворюваннях легенів, туберкульозі, саркоїдозі, професійних легеневих хворобах і т.д.
 
Пульсоксиметр простий в застосуванні і не вимагає спеціальних навичок. Метод пульсоксиметрии дає можливість своєчасно виявити гіпоксію, вжити відповідних заходів, що забезпечують профілактику небезпечних ускладнень, а також поліпшити якість і продовжити життя людям, що страждають певними захворюваннями.
 
З усього сказаного вище, можна зрозуміти яка різниця між пульсометра і пульсоксиметрами. Хоча і ті і інші вимірюють пульс, однак, є суттєві функціональні та конструктивні відмінності і різні сфери застосування. Якщо говорити простими словами, то пульсометри більше призначені для здорових людей, що займаються спортом. Пульсоксиметри частіше використовують лікарі або пацієнти, яким показаний постійний контроль насичення киснем гемоглобіну артеріальної капілярної крові.


Коментарі до статті
Що означає на пул'соксиметрі значення PI, у яких воно функціонує?
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Добридень. Інтенсивність об'ємного периферичного кровотоку. Нормальна величина PI знаходиться в межах 4-5%. Значення PI, що перевищують 5%, розцінюються як надмірна перфузія. Чим нижча величина PI, тим менший об'ємний периферичний кровотік.
Вітаю. Який прилад точніше вимірює пульс – пульсометр чи пульсоксиметр? Дякую.
Доброго дня, Вікторе. Якщо потрібен прилад для вимірювання пульсу, потрібно придбати пульсометр. Дякую за звернення.
де у львові можна купити пульсоксиметр
Вітаю. Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті. Ми очікуємо на постачання.
ЩО КРАЩІ ЗАСТОСУВАННЯ ДЛЯ ВИМІРЮВАННЯ І КОНТРОЛЮ ПУЛЬСУ В НАЯВНОСТІ ВЕЛИКОГО ПОСТОЯННОГО ПУЛЬСУ ПУСЛЬСОМЕТРА АБО ПУЛЬСОКСІМЕТРУ
Пульсоксиметр – прилад для вимірювання рівня насичення киснем крові. Пульсометр – прилад для вимірювання частоти серцевих скорочень (пульсу). У вашому випадку достатньо пульсометра.


Вам також може бути цікаво

Пульсометри проти спортивних браслетів
Пульсометри проти спортивних браслетів
Пульсометри - незамінні супутники , як професійних спортсменів , так і прихильників здорового способу життя .
25.07.2016
Детальніше
Де купити пульсометр ?
Де купити пульсометр ?
Пульсометр - незамінний помічник для професійних спортсменів і любителів .
25.07.2016
Детальніше
Як користуватися пульсомірів ?
Як користуватися пульсомірів ?
Пульс - найважливіша характеристика для спортсмена , на підставі якої вибирається оптимальний режим тренувань , навантажень , контролюється стан організму і визначається тривалість перерв . З таким завданням успішно справляється пульсометр .
04.07.2016
Детальніше
Завжди під рукою: як вибрати розумний гаджет для здоров'я
Завжди під рукою: як вибрати розумний гаджет для здоров'я
Підвищуючи фізичні навантаження і щоденну активність, буде незайвим постійно стежити за своїми досягненнями і станом здоров'я.
01.09.2017
Детальніше
Розгорнути