Як часто потрібно включати зволожувач повітря?

Дата публикации: 24.04.2020
Дата обновления: 01.04.2023
Самопочуття людини, що знаходиться в закритому приміщенні, безпосередньо залежить від температури повітря і рівня вологості. Вологість повітря в приміщенні безпосередньо впливає на здоров'я і захисні функції організму. Для підтримки нормального мікроклімату в приміщенні слід зберігати вологість в межах норми від 40 до 60%.
 
У дуже сухому кліматі зростає ризик розвитку захворювань, що передаються повітряно - крапельним шляхом, таких як ГРВІ, грип, риніт. При занадто вологому середовищі відбувається розвиток кліщів, і грибків, підвищується ризик виникнення запальних процесів і висипань на шкірі. Нормалізувати вологість повітря в приміщенні допомагає спеціальний зволожувач повітря. Які зволожувачі бувають і як часто потрібно включати зволожувач повітря, спробуємо розібратися нижче.

Види зволожувачів повітря

  • Ультразвукові - принцип роботи заснований на коливаннях ультразвукової мембрани і дробленні води на мікроскопічні частинки.
  • Парові - принцип роботи схожий з роботою електричного чайника (при нагріванні йде випаровування води).
  • Зволожувачі холодної пари, так звані «природного» типу зволожувачі - за допомогою вентилятора проганяє повітряні маси через вологий картридж.
Перш, ніж вирішити, як часто треба включати зволожувач в квартирі, слід розібратися з зворотною стороною зволожувача.
 
Основні мінуси зволожувачів: парові можуть обпекти паром (при необережному використанні), з холодним паром потрібно своєчасна заміна картриджа, ультразвукові - чутливі до води з домішками солей. Однак при правильній експлуатації приладу можна істотно поліпшити мікроклімат приміщення. Так як в холодну пору року збільшується ризик респіраторних захворювань при середній вологості в квартирі нижче норми.
 
При акуратному використанні і дотриманні інструкції ефективно застосовувати зволожувачі в демісезонний період в дитячих кімнатах для підтримки імунітету. Як часто включати зволожувач повітря в дитячій кімнаті, залежить від виду зволожувача, безпеки і шумності. Найтихіші зволожувачі - це ультразвукові та холодного пара. Такі зволожувачі не становлять загрози здоров'ю дитини, тихо працюють і підтримують мікроклімат приміщення.
 
Використовуючи ультразвукові зволожувачі, слід використовувати тільки дистильовану воду без домішок металів і солей. У звичайній воді при розпилюванні можуть розвиватися патогенні мікроорганізми, здатні завдати шкоди організму. При використанні зволожувачів будь-якого типу рекомендується часте миття, раз на тиждень з метою усунення зараження патогенними мікроорганізмами. Виробники також не рекомендують заливати в зволожувачі ніяких інших рідин крім очищеної води, в тому числі ефірних масел. Неправильне використання може призвести до порушень роботи електроприладу, ризику виникнення нездужання у дорослого або дитини.
 
Дуже важливо підтримувати мікроклімат в кімнаті, де спить маленька дитина, підтримувати вологість в нормі, уникаючи пересушування шкірних покривів і слизових носоглотки. Щоб визначити, як часто включати зволожувач повітря при маленькій дитині, потрібно розрахувати метраж кімнати і тип приладу, його продуктивність. Важливо враховувати пору року, наявність кімнатних рослин в даному приміщенні. В середньому рекомендується в кімнаті з маленькими дітьми включати прилад 1 - 2 години при незначному зниженні вологості.
 
При наявності гігрометра слід орієнтуватися на показники приладу. У суху спекотну або холодну погоду можна залишати працюючим прилад на всю ніч. У приміщеннях з низьким рівнем вологості, малопотужні приладу, наявністю в кімнаті вологолюбних кімнатних рослин прилад може працювати цілодобово. Спеціальні установки зволожувачів «клімат контроль» з невеликим споживанням електроенергії і низьким рівнем шуму при умовах доброї води і своєчасної зміни картриджів можу працювати 24/7.


Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Найбільш часті поломки зволожувачів повітря
Найбільш часті поломки зволожувачів повітря
Насправді, електроприлад має складні електронні програми та механізми, що відповідають за безперебійну роботу. Як будь-яка техніка, зволожувачі повітря потребують своєчасному обслуговуванні і правильному поводженні. Але іноді прилади виходять з ладу.
14.03.2017
Детальніше
Плюси і мінуси зволожувачів повітря
Плюси і мінуси зволожувачів повітря
Якість повітря, який ми постійно вдихаємо будинку, щомиті впливає на здоров'я, працездатність, емоційний настрій домочадців і в цілому на атмосферу житла.
12.05.2017
Детальніше
Принцип дії роботи зволожувачів
Принцип дії роботи зволожувачів
Чим відрізняється робота одних зволожувачів від інших ?
02.10.2012
Детальніше
Як вибрати зволожувач повітря?
Як вибрати зволожувач повітря?
Зволожувачі повітря стали невід'ємним атрибутом здорового способу життя дітей і дорослих.
12.05.2017
Детальніше
Розгорнути