Цукровий діабет: рекомендації, профілактика, лікування

Дата публикации: 12.11.2019
Дата обновления: 05.04.2023
Содержание:
Цукровий діабет - одне з найпоширеніших і небезпечних хронічних захворювань, яке «молодшає» з кожним роком. Щоб своєчасно почати боротьбу з хворобою і мінімізувати ризики її ускладнень і наслідків, варто знати все про профілактику, коректному лікуванні і рекомендаціях лікарів щодо діабету.
У цій статті ви дізнаєтеся:

Які види профілактики ефективні при діабеті?

Профілактиці підвладний інсулінозалежний діабет другого типу. Причини появи першого типу до кінця невідомі, а тому спрогнозувати і запобігти захворюванню практично неможливо.
Інсулінозалежний діабет як правило розвивається під впливом способу життя пацієнта. Найбільш вагомими факторами ризику є зайва вага і брак фізичної активності.
Максимально ефективними методами профілактики при II типі діабету є:
  • скидання і підтримання нормального для конкретного пацієнта ваги;
  • регулярні вправи і зарядка, ходьба і довгі піші прогулянки;
  • здорове харчування без надлишку цукру і насичених жирів;
  • утримання від куріння і вживання алкоголю.

Що рекомендують лікарі при діагностованому діабеті?

Якщо у вас діагностовано цукровий діабет, то в першу чергу потрібно переглянути своє харчування. Дієта для діабетиків має на увазі:
  • заміну цукровмісних продуктів корисними і дозволеними аналогами;
  • відмова від алкоголю;
  • відмова від цукру в каві і чаї або обов'язкова заміна цукру замінниками;
  • споживання продуктів багатих на клітковину;
  • виключення з раціону продуктів і страв з високим вмістом солі.
Коригування харчування буде сприяти підтримці адекватного рівня цукру в крові і зниження ризику таких побічних проблем зі здоров'ям як підвищений артеріальний тиск і високий рівень холестерину.
Другим за значимістю зміною в способі життя є регулярні фізичні навантаження і вправи.
Також при діабеті не обійтися без медикаментозної підтримки, яку призначає лікар.

Як виявити і лікувати захворювання?

Чим раніше діагностовано захворювання, тим ефективніше його лікування. Виявити підвищений цукор в крові може аналіз крові. Моніторити свій стан можна і в домашніх умовах, використовуючи глюкометр і спеціальні тест-смужки для нього.
Медикаментозне лікування діабету має на увазі інсулінотерапію, яка призначається в залежності від типу діабету і стану пацієнта.
Регулярна перевірка рівня глюкози в крові є обов'язковою умовою ефективної боротьби з захворюванням і довголіття пацієнта - вона дозволяє вчасно скорегувати курс лікування і відстежувати найменші зміни в перебігу захворювання.


Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Що входить в набір з глюкометром
Що входить в набір з глюкометром
Глюкометр життєво необхідний людям, що страждають на цукровий діабет і в разі необхідності постійно контролювати рівень цукру в крові. Для використання глюкометра необхідні додаткові інструменти для забору матеріалу, що тестується. Обов'язковими супутниками пристрою є тест-смужки і ланцети. Але це не єдині комплектуючі.
08.11.2018
Детальніше
Що таке діабет: типи та розвиток захворювання
Що таке діабет: типи та розвиток захворювання
Діабет належить до хронічних захворювань, які за останні роки стали все більше поширюватися і представляти велику загрозу життю людей.
12.11.2019
Детальніше
Глюкометри : короткий опис
Глюкометри : короткий опис
Глюкометр - це медичний прилад для експрес-аналізу вмісту цукру в крові людини . Глюкометр дозволяє швидко і точно зробити аналіз поза лабораторних умов .
13.11.2011
Детальніше
Розгорнути