Глюкометри : короткий опис

Дата публикации: 13.11.2011
Дата обновления: 31.03.2023

Глюкометр - це медичний прилад для експрес-аналізу вмісту цукру в крові людини. Глюкометр - прилад для вимірювання рівня глюкози в органічних рідинах (кров, ліквор і т. п.). Глюкометр дозволяє швидко і точно зробити аналіз поза лабораторних умов.
Рівень цукру в крові змінюється швидко і зазвичай кілька разів в день. Для хворих на цукровий діабет цей факт має особливе значення. За результатами тесту за допомогою глюкометра можна визначити дозу інсуліну, характер дієти або фізичних навантажень.

Сучасні Глюкометри компактні і дуже прості у використанні. Для тесту достатньо, практично безболісно, взяти маленьку крапельку крові. Укол можна зробити навіть не на пальці, а на руці, де шкіра менш чутлива (деякі моделі дозволяють це зробити).
Глюкометри використовуються для діагностики стану вуглеводного обміну у осіб, які страждають на цукровий діабет. Цукровий діабет - хвороба, що виникає при розладі нормальної роботи ендокринної частини підшлункової залози, що виробляє інсулін (пептидний гормон, що сприяє надходженню глюкози в м'язові і жирові клітини, щоб забезпечити їх харчуванням). За допомогою глюкометра визначають рівень глюкози в крові і, на підставі отриманих даних, вживають заходів для компенсації порушень вуглеводного обміну.
Існує кілька методик вимірювання. Останнім часом одержали широке поширення портативні глюкометри для проведення вимірювань в домашніх умовах. Досить нанести краплю крові на одноразову індикаторну пластину, встановлену в глюкозоксідазний біосенсор, і через кілька секунд концентрація рівня глюкози в крові (глікемія) відома. Для різних лабораторій, методик і апаратів норми глікемії різні, для глюкозоксідантного методу - 3,33-5,55 ммоль / л за умови, що вимірювання проведено натщесерце. Протягом декількох годин після їжі рівень глюкози звичайно в 1,5-2 рази вище.
За принципом дії глюкометри діляться на фотометричні та електрохімічні .
У нас в магазині і на сайті «Ваше Здоров'я» ви зможете ознайомитися з усіма видами глюкометр.



Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Що входить в набір з глюкометром
Що входить в набір з глюкометром
Глюкометр життєво необхідний людям, що страждають на цукровий діабет і в разі необхідності постійно контролювати рівень цукру в крові. Для використання глюкометра необхідні додаткові інструменти для забору матеріалу, що тестується. Обов'язковими супутниками пристрою є тест-смужки і ланцети. Але це не єдині комплектуючі.
08.11.2018
Детальніше
Що таке діабет: типи та розвиток захворювання
Що таке діабет: типи та розвиток захворювання
Діабет належить до хронічних захворювань, які за останні роки стали все більше поширюватися і представляти велику загрозу життю людей.
12.11.2019
Детальніше
Цукровий діабет: рекомендації, профілактика, лікування
Цукровий діабет: рекомендації, профілактика, лікування
Цукровий діабет - одне з найпоширеніших і небезпечних хронічних захворювань, яке «молодшає» з кожним роком. Щоб своєчасно почати боротьбу з хворобою і мінімізувати ризики її ускладнень і наслідків, варто знати все про профілактику, коректному лікуванні і рекомендаціях лікарів щодо діабету.
12.11.2019
Детальніше
Розгорнути