Що не можна при сколіозі

Дата публикации: 30.10.2018
Дата обновления: 03.04.2023
Содержание:

Сколіоз - недуга 21 століття, який зустрічається у кожного другого дорослого і кожного третього підлітка. Поширене захворювання хребта прогресує і може привести до необоротних процесів, якщо людина не змінює свій спосіб життя і не звертається за допомогою до медиків.

Загальні протипоказання при сколіозі

Існують заборони на те, що не можна при сколіозі, що стосуються як початкової форми захворювання, так і більш складних - 3, 4 ступеня.

  • Чи не утримувати одне і те ж положення тіла більше 20 хвилин. Сидячи за столом, в положенні стоячи або навіть лежачи (крім нічного сну), людині необхідно через короткий проміжок часу міняти позу, робити легку розминку, пройтися, або хоча б потягнутися.
  • Чи не носити важкі сумки в одній руці. При сколіозі ідеальна ноша - рюкзак з ортопедичною спинкою, який розміщується за спиною. Якщо не обійтися без сумки, тоді її постійно необхідно перекладати з однієї руки в іншу або ж використовувати відразу дві сумки, тим самим врівноважити навантаження на хребетний стовп.
  • Не варто вибирати для відпочинку м'які спальні місця. При будь-якій формі сколіозу медики рекомендують спати на жорсткому ортопедичному матраці, відмовитися від м'яких пір'яних подушок на користь виробів ергономічних форм. Особливу увагу варто приділити робочого крісла. Воно також має ставитися до ортопедичної групі і забезпечувати анатомічно правильне положення людини сидячи.
  • Беззастережна відмова від шкідливих звичок. Куріння і алкоголь викликають скупчення в організмі токсинів. Отруєння поступово руйнує кісткові тканини, призводить до атрофії м'язів.

Рекомендації для милих дам

Існує окремий список ніж займатися не можна при сколіозі дівчатам.

  • Не можна носити тісного одягу.
  • Не рекомендується носити взуття з каблуком вище 4 см.
  • Жінкам будь-якого віку не бажано носити сумку на плечі.

Спорт і сколіоз

Лікувальна фізкультура - найефективніший спосіб консервативного лікування сколіозу 1, 2, 3 ступеня. Але далеко не все навантаження безпечна для хребта. Реабілітологи дають свої рекомендації що не можна робити якщо сколіоз:

  • Силові навантаження в тренажерному залі.
  • Заняття боксом.
  • Фехтування.
  • Перекиди.
  • Акробатика.

Дієта при сколіозі

Найчастіше сколіоз провокує зайву вагу, збій в обміні речовин, порушення структури кісткових і м'язових тканин. Тому кожна людина з цим діагнозом повинен знати, що не можна їсти при сколіозі:

  • Жирні продукти тваринного походження.
  • Солодощі та випічка.
  • Соління і копчення.
  • Міцний чорний чай.
  • Кава.


Коментарі до статті
Якими видами спорту можна займатися при сколіозі ?
Добрий день !
Сколіоз може обмежити деякі види спорту через потенційний ризик погіршення стану хребта. Однак існують деякі види спорту, які можуть бути безпечними або навіть корисними для людей із сколіозом. Ось декілька таких видів спорту:

Плавання: Плавання розвиває м'язи спини, підтримує правильне положення тіла та зменшує навантаження на хребет.

Йога: Деякі йога-пози є корисними для покращення гнучкості, міцності та вирівнювання хребта.

Пілатес: Цей вид фізичної активності спрямований на підсилення м'язів корінця та тіла, в тому числі м'язів спини.

Ходьба: Ходіння може бути безпечним видом аеробної активності, яка не надає значного навантаження на хребет.

Велоспорт (з особливою увагою до правильного положення спини): Велосипед може бути безпечним, особливо якщо ви обережно підбираєте велосипед і регулюєте його налаштування.

Стретчінг: Розтяжка може допомогти зберегти гнучкість м'язів та зменшити напругу в спині.

Завжди важливо консультуватися з лікарем або фахівцем по фізичній реабілітації для вибору відповідної програми фізичних вправ, яка враховуватиме ваші індивідуальні потреби та стан здоров'я.
Вітаю! Чи можна відвідувати турник та бруса при сколіозі першого ступеня?
Добрий день ! При сколіозі 1 ступеню не бажано робити вправи на турніку.
Куди оброшшатса, мені треба корсет
Добридень. За консультацією та рекомендацією щодо ступеня жорсткості корсету зверніться до свого лікаря за місцем проживання. На підставі цих рекомендацій ми зможемо підібрати потрібну вам модель. Телефонуйте за тел.
Чи допомагають уколи кортизону при сколіозі і голковколювання. Чим зняти болі? Дякую.
Добридень. Сколіоз – це механічне викривлення хребта, воно не є запальним процесом і не має відношення до гормонального порушення в організмі. Тому препарат кортизона не має жодного відношення до лікування даної патології. Акупунктура може бути корисна при лікуванні сколіозу в комплексі з масажем, гімнастикою, індивідуальними ортопедичними устілками, при необхідності корсет. Все залежить від стадії захворювання. Якщо сильні болі, то можна приймати нестероїдні знеболювальні препарати (наприклад німід). Дякую за звернення.
Популярні товари


Вам також може бути цікаво

Чим відрізняються ортопедичні корсети і коректори постави
Чим відрізняються ортопедичні корсети і коректори постави
ля підтримки хребетного стовпа в анатомічно правильному положенні при порушеннях постави, фіксації при травмах і захворюваннях використовують спеціальні ортопедичні вироби.
14.12.2016
Детальніше
Як носити корсет для постави
Як носити корсет для постави
Все більше часу людина проводить сидячи за комп'ютером, або іншим електронним девайсом практично не стежачи при цьому за положенням тіла, зокрема спини. Це і є однією з найбільш частих причин викривлення хребта, особливо у школярів, які проводять чимало часу сидячи в школі за партою і вдома за уроками. Для допомоги в підтримуванні постави існують спеціальні корсети та коректори.
14.02.2019
Детальніше
Як дізнатися ступінь сколіозу
Як дізнатися ступінь сколіозу
Сколіоз - одне з найбільш поширений захворювань хребта, своєчасне виявлення якого дозволяє швидко і ефективно позбутися від проблеми і попередити серйозні наслідки.
03.05.2018
Детальніше
Як вибрати коректор постави
Як вибрати коректор постави
Коректори постави, як і всі бандажі, вимагають виконання деяких правил підбору і носіння, для надання максимальної корисної дії. Перше що необхідно визначити - це який саме коректор необхідний.
14.02.2019
Детальніше
Розгорнути