Чим відрізняються ортопедичні корсети і коректори постави

Дата публикации: 14.12.2016
Дата обновления: 03.04.2023
Содержание:
Хребет – основа скелета і головна опорна структура тіла, на яку припадають суттєві навантаження і від її здоров'я залежать опорно-рухові функції. Для підтримки хребетного стовпа в анатомічно правильному положенні при порушеннях постави, фіксації при травмах і захворюваннях використовують спеціальні ортопедичні вироби. Постава – це звичне положення тіла, регулирующееся несвідомо. При правильній поставі всі частини тіла мають симетричне розташування відносно хребта. При неправильно сформованої постави, викривлення хребта, захворюваннях, запаленнях прилеглих до нього тканин і для профілактики пошкоджень при фізичних навантаженнях призначають спеціальні пристосування для спини. Вони поділяються на три основних групи:
- коректори постави;
- бандажі;
- корсети.
Вони розрізняються за призначенням, ділянці хребта, для якого призначені, ступеня жорсткості і типом конструкції.

Особливості коректори постави

Зробити спину рівною, змусити м'язи запам'ятати правильне положення допомагають коректори постави. У разі незначних порушень можна самостійно вибрати підтримуюче пристосування і застосовувати після ознайомлення з інструкцією. Якщо вже спостерігається викривлення хребта, то підібрати коректор допомагає лікар-ортопед на підставі клінічної картини. У цьому випадку самостійність може обернутися боком - у разі невдалого вибору порушення посиляться.
За типами виділяють наступні типи коректорів:
- грудні;
- реклінатори;
- грудопоясничные.
Пристосування відводить плечі назад і, залежно від конструкції, охоплюють лише грудний відділ або всю грудопоясничную область. Профілактичні моделі носять для забезпечення фізіологічно правильного положення (постави). Лікувальні коригуючі вироби застосовують для корекції наявних патологій хребта, в основному, сколіозу.

Реклінатори

Даний тип виробів має еластичну конструкцію у вигляді вісімки, петлі на плечі, і ремені регулюють натяг. При сутулості вони допомагають розвести плечовий пояс. Їх призначають при:
• крилоподібних лопатках;
• кіфозі, кифосколиозе грудного відділу;
• остеопорозі;
• спондилоартрозі.
Реклінатори допомагають виробити звичку розгортати плечі і тримати спину прямою. Такі пристосування іноді застосовують при переломі ключиці для підтримки травмованого ділянки та обмеження руху. Для отримання ефекту реклинатор носять щодня, збільшуючи час до 6 ч. Зазвичай графік і тривалість терапії призначає лікар. Застосовують, як правило, 3-4 місяці, але відвикають від нього також поступово.
 

Грудні коректори

 
Зафіксувати грудний відділ, виправити дефекти допомагає еластичний пояс з лямками, що охоплює грудну клітку, що кріпиться ззаду на широкій майданчику. Вона може бути укріплена жорсткими пластинами, забезпечуючи рівне положення хребта. Лямки розводять плечі, усуваючи сутулість. Для корекції незначних порушень використовують полегшені вироби з еластичної тканини. Якщо є серйозні проблеми з поставою і викривлення хребта, призначаються напівжорсткі або жорсткі моделі з металевими ребрами. Фіксуючи хребет, вони знімають м'язову напругу і больовий синдром.
Показання до застосування:
• кіфоз;
• сколіоз;
• остеохондроз;
• остеопороз;
• посттравматичний період.
Рекомендують носити пристосування не більше 4 годин на день, але це індивідуально і залежить від рекомендацій лікаря. Тривалість носіння до 4 місяців, зменшуючи час до 1,5 ч.
 
Коректори грудопоясничные
 
Найбільш серйозний тип коректорів – охоплюють весь грудопоперековий відділ. Вони по всій довжині фіксують хребет – від поперекової до плечової області, розводячи їх еластичними лямками. В грудопоперековій моделі передбачений широкий пояс із застібкою спереду і жорстка спинка з ребрами з металу або пластику. Вони розрізняються за ступенем фіксації. Найбільш жорсткі виготовляють на замовлення або індивідуально моделюють пластини, підганяючи під пацієнта готову модель. Застосування рекомендовано в наступних випадках:
• викривлення в грудному або поперековому відділі;
• остеопороз, остеохондроз, люмбалгії різної етіології;
• посттравматична, післяопераційна реабілітація;
• слабкість м'язового каркаса;
• спондилоартроз, спондильоз, міжхребцеві грижі.
 
Бандажі – що це?
 
Конструкція даних ортопедичних виробів складається з еластичного пояса, в залежності від моделі, фіксується в області грудей або живота. Вони покликані підтримувати спину, розвантажуючи конкретні групи м'язів. Бандажі знижують больові відчуття, викликані захворюваннями, травмами хребта. Їх використовують для запобігання ушкоджень, перенапруг при важкій фізичній роботі і спортивних заняттях. Бандажі еластичні забезпечують легку фіксацію. Деякі моделі доповнені жорсткими елементами в області спини для створення надійної фіксації, підтримки, стабілізації хребта.
 
Корсети та їх призначення
 
Ортопедичні корсети необхідні для фіксації пошкодженого відділу хребта. Практично всі моделі корсетів оснащені жорсткими пластинами. В залежності від ступеня жорсткості і типу конструкції пристосування виконують наступні завдання:
• фіксують потрібні відділи хребетного стовпа;
• знімають навантаження з м'язів;
• знижують больовий синдром;
• сприяють швидкому відновленню нормального функціонування після перенесених травм, переломів, операцій.
 
Моделі для стабілізації попереково-крижового відділу ефективні при радикуліті, остеохондрозі, люмбаго, остеопорозі та інших захворюваннях в зоні від крижів до попереку. Корсети грудопоясничные навіть здатні замінити гіпсові пов'язки - фіксують верхні відділи, залишаючи свободу рухів в допустимих межах. Моделі сильної фіксації застосовують тільки за призначенням, а безконтрольне використання може спричинити несприятливі наслідки. Якщо носити пристосування довше покладеного терміну, м'язи можуть звикнути до розслабленого стану і перестануть активно працювати. Як наслідок - їх атрофії, після чого буде потрібно тривале відновлення їх нормального функціонування.
 
Методика застосування корсетів і коректори постави
 
Розібравшись, що таке ортопедичний корсет і коректор постави стає зрозуміло, що вони не призначені для 24-годинної застосування. Бандажі носять 6 годин в день, роблячи перерви на 20-30 хв. раз в 2-3 години або надягають на час роботи – підняття важких предметів, тривалого водіння автомобіля та при інших навантаженнях.
Для коректора постави частіше використовують наступну схему: 1 тиждень носять 2 год. на день, далі щотижня збільшуючи час на годину, доводячи на 5-й тижня до 6 годин. Після чого носять 2-4 місяці, далі час носіння поступово зменшують на 1 год кожні 1,5 тижня поки не доводять знову до початкових 2 ч. день. Оскільки коректори і корсети – лікувальні пристосування, краще, якщо тривалість застосування і час щоденного носіння визначить лікар, так як в кожному випадку воно визначається індивідуально, залежно від діагнозу.


Коментарі до статті
Доброго дня, який можете порадити корсет для кривої талії? Дівчині 15 років
Добрий день ! Розгляньте цю модель /ua/item_n13470.htm
Доброго дня Вам.У мого сина сколіоз 1 ступеня,лікар сказав купити корсет для осанки,і назначив вправи.Сину 17 років,в подзвонку іскривлення між лопатками.Що ви можете мені порадити?
Добрий день ! Розгляньте ці моделі /ua/cat_172.htm
Доброго дня, при сколіозі хребта у дитини 12 років, який коректор постави вибрати?
Добрий день! /ua/cat_172.htm Коректори осанки
У дитини виражені крило подібні лопатки 15 р.який корсет порадите?
Добрий день ! Розгляньте ці моделі. /ua/cat_172.htm/ot-sutulosti/
Підкажіть будь ласка сутулість у підлітка 14 років можна корсет без огляду лікаря. Який можна? Спасибо большое!
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Доброго дня! Рекомендуємо /item_n18629.htm для підтримки грудо-пояснічного відділу. По часу носіння - від 1 до 3 годин на день.
Вітаю. У мене дуже виражена сутулість. Як знак запитання. Навіть лежачи на животі все одно вина дугоподібність спини і лопатки, що стирчать. При цьому жодного дискомфорту не сипую крім естетичного. Підкажіть, як це можна виправити. Може якийсь карає. Заздалегідь дякую.
Доброго дня Максим. У разі незначних порушень можна самостійно вибрати підтримуючий пристрій та застосовувати після ознайомлення з інструкцією. Якщо вже спостерігається викривлення хребта, підібрати коректор допомагає лікар-ортопед на підставі клінічної картини. У цьому випадку самостійність може обернутися боком – у разі невдалого вибору порушення посиляться.
Добридень. При С-подібному сколіозі у підлітка 14 років, який коректор постави вибрати, будь ласка підкажіть.
Доброго дня Олена. Будь ласка, зверніться за консультацією в підборі моделі до вашого лікаря.
Добридень ! Хочу поцікавитись, справа такого роду. що у мене сідло образний сколіоз з дитинства, все моє життя, до 30 років він мене не турбував, зараз же через сидячий спосіб життя відчуваю дискомфорт жахливий, чи допоможе мені корсет у моєму віці чи це вже вічна проблема? По статурі великий, високого зросту
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Добридень. Виправлення постави у Вашому віці можливе, звичайно, не так просто як у дитячому. Тому для цього буде потрібно весь комплекс. 1) Коректор постави /item_n13470.htm; /item_n12146.htm; Ортопедична постільна білизна /item_n6865.htm; /item_n7316.htm; /item_n428.htm; /item_n11452.htm; /item_n10319.htm; індивідуальні ортопедичні устілки, підібрані на консультації у нашого лікаря травматолога, який ще й допоможе Вам визначиться з вибором інших виробів, за попереднім записом. 2) Лікувальний масаж та ЛФК. 3) Дотримувань рекомендацій лікаря щодо корекції способу життя. Дискомфорт пройде 100%, процес як мінімум зупиниться і трохи виправиться і сама деформація.
Добрий вечір! Допоможіть вибрати корсет для виправлення кіфозу при сильному сколіозі, сколіоз маю з дитинства, в дитинстві була травма спини - впала на спину з висоти і згори на мене ще стрибнув хлопчик, лікуванням спини ніхто не займався в результаті маю що маю ... Зараз мені 50 років, років 5-7 я помітила що починає рости реберний горб на спині, пропонували операцію, але я відмовилася, боюся... вправляю йогу на розтяжку спини і скручування, але горб не випрямляється. Порадьте вправи як зупинити і прибрати цей горб, і який корсет краще купити. Чекаю з нетерпінням вашої відповіді
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Добридень. Деформація вже пригнічена, як і травма. Цілком виправити без операції неможливо. Можна зупинити та прибрати дискомфорт. Лише корсет ситуацію не виправить, тим більше його не рекомендується носити довше 4, максимум 6 годин на день. /item_n3219.htm; ось добрий варіант. Але ще потрібно ще носити індивідуальні ортопедичні устілки щоб підтримувати поставу в правильному положенні з низу до верху /item_n1766.htm; Далі у Вашому випадку незамінною буде ортопедична білизна /item_n6865.htm; /item_n10344.htm; /item_n10319.htm;
Доброго дня допоможіть будь ласка підібрати корсет.заключення врача.Дегенеративно-дистрофічні зміни.Остеохондроз1-2ст.Правобічна сколіотична торсія та ротація тіл хребців.Протрузіі дисків Вирощування дуговідросткових суглобів.
Доброго дня. В даному випадку оптимальним буде корсет з ребрами жорсткості на грудний та поперековий відділ хребта. Залежно від стадії сколіозу. Звичайно якщо це актуально з точки зору лікаря, що поставив діагноз, тому що дані патологічні зміни не є критичними. Але для розвантаження та профілактики корсет буде не зайвим. Також варто порадитись з лікарем на рахунок лікувального масажу та лікувальної гімнастики, адже корсет не є лікуванням. Корсет слід використовувати не більше 4-6 годин на день, щоб уникнути ослаблення підтримуючої функції паравертибральних м'язів, які якраз підтримують осанку. Цей час користування на протязі дня варто використовувати для полегшення навантаження при довготривалому сидінні, коли тяжко самостійно підтримувати осанку (робота за комп'ютером), чи фізичній роботі. Також не рекомендується ходити в корсеті 6 годин підряд, а робити перериви (кожні 1-2 години на 30-40 хв). Дякуємо за звернення.
У мене задавнений скалеоз. Позовоочник вигнутий у право дугою. Зараз немає можливості потрапити ортопеду, я зламала ногу і постійно практично лежу.
Хто має призначати тип корсета чи коректора постави?
Доброго дня! Корсет чи коректор постави призначає лікар-ортопед після огляду чи консультації.
Популярні товари


Вам також може бути цікаво

Що не можна при сколіозі
Що не можна при сколіозі
Сколіоз одна з найпоширеніших деформацій хребта. На будь-якій стадії є ряд заходів і заборон для полегшення стану і запобігання подальшого посилення. Заборони стосуються не тільки положення тіла під час роботи, але також і раціону, спорту.
30.10.2018
Детальніше
Як носити корсет для постави
Як носити корсет для постави
Все більше часу людина проводить сидячи за комп'ютером, або іншим електронним девайсом практично не стежачи при цьому за положенням тіла, зокрема спини. Це і є однією з найбільш частих причин викривлення хребта, особливо у школярів, які проводять чимало часу сидячи в школі за партою і вдома за уроками. Для допомоги в підтримуванні постави існують спеціальні корсети та коректори.
14.02.2019
Детальніше
Як дізнатися ступінь сколіозу
Як дізнатися ступінь сколіозу
Сколіоз - одне з найбільш поширений захворювань хребта, своєчасне виявлення якого дозволяє швидко і ефективно позбутися від проблеми і попередити серйозні наслідки.
03.05.2018
Детальніше
Як вибрати коректор постави
Як вибрати коректор постави
Коректори постави, як і всі бандажі, вимагають виконання деяких правил підбору і носіння, для надання максимальної корисної дії. Перше що необхідно визначити - це який саме коректор необхідний.
14.02.2019
Детальніше
Розгорнути