Як забезпечити здорову обстановку в кімнаті хворого

Дата публикации: 18.09.2018
Дата обновления: 01.04.2023
Содержание:

Однією з найважливіших складових комфортного процесу реабілітації після операцій або тривалих хвороб, в результаті яких частково або повністю втрачена здатність до самостійного пересування, є медичне ліжко, наявність спеціального матраца і інших пристосувань для пацієнта.
Щоб допомогти користувачам правильно вибрати медичне ліжко і всі необхідні аксесуари, в цій статті надано відповіді на наступні питання:
1. Що таке спеціальне медична ліжко;
2. Види і відмінності медичних ліжок;
3. Додаткові пристрої для догляду за пацієнтом;
4. Додаткові пристосування для реабілітації;
5. Матрац протипролежневі і його властивості;
6. Ортопедичні подушки;
7. Де купити.

Що таке спеціальне медичне ліжко

Спеціальне ліжко для догляду за важкими лежачими хворими призначена для створення максимально комфортних умов для пацієнта, що прискорюють реабілітацію, а також для полегшення роботи медичного персоналу, що доглядає за хворим. Вона відрізняється від звичайної ліжка наявністю декількох секцій, регульованих відносно один-одного по куту нахилу, а також можливістю приєднання додаткових пристосувань, які спрощують роботу медиків і забезпечують хворому певну самостійність. Щоб правильно вибрати ліжко, треба враховувати такі фактори:
- Стан хворого, ступінь його рухливості;
- Місце, де буде встановлено ліжко (вдома або в палаті медустанови)
- Передбачувані маніпуляції, які будуть проводитися з хворим;
- Необхідність додаткового обладнання для забезпечення безпеки хворого;
- Види тренажерів, які будуть використовуватися в ході реабілітації;
- Вид протипролежневі матраци, якщо в ньому є необхідність.
Якщо при виборі ліжка не будуть враховані всі ці фактори, то вбрання обладнання не буде в повній мірі виконувати свої функції, що значно утруднить догляд за лежачим хворим.

мед кровать

Види і відмінності ліжок

Ліжка спеціального призначення для догляду за лежачими пацієнтами за кількістю самостійних секцій розділяються на 4-е виду:
- Односекційні, які дозволяють підняти голову хворого. Підголовна секція піднімається на необхідний кут, завдяки чому хворий може зручно розташуватися для читання, прийому їжі, перегляду телепередачі;
- 2-х секційні, мають дві рухливі секції - ножну і підголовні, між якими знаходиться нерухома область. Відповідно, можна змінити положення ніг і голови хворого;
- Трьохсекційні ліжка з трьома секціями - ніжний, головний і тазостегнової;
- 4-х секційні ліжка, найбільш функціональні, які дозволяють регулювати положення голови, ніг, тазостегнової області і ділянки тіла між головою і тазом. Такі ліжка призначені для клінік і лікарень, так як саме вони дозволяють додати тілу пацієнта спеціальні положення для медичних маніпуляцій, наприклад Тренделенбурга або анти-Тренделенбурга, Фаулера

За типом приводу, що забезпечує рухливість окремих секцій, буває 3 види ліжок:
- Механічні, які працюють за типом звичайної розкладачки. Щоб змінити положення тіла хворого, треба підняти секцію, вручну переставити фіксатор, потім опустити на місце секцію;
- Пневматичні (з пневмоприводом), в яких рух здійснюється за рахунок енергії стисненого повітря. Хід ділянок такому ліжку плавний, не доставляє хворому занепокоєння. Існують ліжка з гідравлічним приводом, що працюють за рахунок фізичної властивості води зберігати свій обсяг при стисненні;
- З черв'ячним приводом, які регулюються за допомогою керованих людиною важелів, підкручувати до необхідного рівня;
- Електричні, найпростіші в управлінні, що здійснюється за допомогою пульта. Така ліжко найзручніша, як для пацієнта, так і для персоналу, що доглядає за ним, вона не вимагає ніяких зусиль для управління. Хворий може користуватися пультом без сторонньої допомоги, що забезпечує певну ступінь самостійності, покращуючи його емоційний стан.
Існують моделі, де поєднується механічний і електричний привід, завдяки чому вони незалежні від наявності електроенергії.

кровать Додаткові пристрої для догляду за пацієнтом

Багатофункціональна медичне ліжко для лежачих хворих може бути укомплектована додатковими пристроями для забезпечення життєдіяльності пацієнта:
- Знімні бічні огородження, які можна прибрати для полегшення підступу до хворого або в тому випадку, коли використовуються потовщені ортопедичні матраци. Встановивши такі поручні, можна не турбуватися, що хворий, що знаходиться без свідомості, впаде з ліжка. Знявши поручні можна пересадити хворого на інвалідний візок;
- Знімні спинки, забираються, в разі необхідності підступу з боку голови або ніг пацієнта;
- Штатив медичний для зміцнення флаконів з розчинами для вливань;
- Туалетна ємність, що полегшує проведення гігієнічних процедур;
- прикріплюють столик або поворотна поличка для розташування медапаратури, де можна розташувати монітор пацієнта, апарати для фізпроцедур і різну медичну техніку для моніторингу, діагностики або лікування;
- Колеса саморегулюючі для переміщення ліжка по території клініки. Такі ліжка додатково оснащуються гальмами для зупинки і фіксування стаціонарного стану;
- Фіксаційні ремені для закріплення пацієнта в нерухомому стані.

Додаткові пристосування для реабілітації

В процесі відновлення дуже часто використовуються різні тренажери, які кріпляться безпосередньо до ліжка за допомогою спеціальної стійки.
Ручна опора на спеціальній штанзі, що кріпиться до ліжка. Взявшись за опору, пацієнт може виконувати різні вправи або просто самостійно підніматися;
Опора може бути виконана у вигляді трикутника або спеціального гусака. Вибираючи такий тренажер, треба обов'язково враховувати навантаження, яке він здатний витримати і вагу тіла пацієнта.

Матрац протипролежневий і його властивості
Матраци для пацієнтів, рухливість яких частково або повністю обмежена, мають спеціальні якості для попередження формування пролежнів. Якщо функціональне ліжко не оснащена матрацом, його треба придбати окремо.

Види матраців

Є протипролежневі матраци 2-х видів, вибір яких залежить від стану хворого:
- Ніздрюваті, з окремих осередків, які піддувала поперемінно по типу осередків на шахівниці. Постійна зміна розташування надутих і спущених секцій забезпечує мікромасаж. Поліпшується циркуляція крові, приплив до тканин О, зменшується ймовірність виникнення запальних процесів, які згодом перетворюються в пролежні. Рекомендується для попередження і лікування пролежнів І та ІІ стадії;
- Балон, з подовжених секцій. Ці матраци рекомендуються для хворих з пролежнями III-IV стадії і масою тіла більше 140 кг.

Ортопедичні подушки

Подушки ортопедичні забезпечують правильне положення шийного відділу хребта, при якому не відбувається зміщення хребців, які не передавлюються нервові закінчення, не порушується кровопостачання тканин мозку. Така подушка зменить ймовірність головного болю, поліпшить сон і відпочинок хворого.

Де купити

Медтехніка для догляду за лежачими пацієнтами і будь-які предмети для додаткового укомплектування медичних ліжок представлена на сайті med-magazin.com.ua. Фахівці магазину допоможуть підібрати потрібне ліжко і всі необхідні аксесуари для догляду за лежачим хворим, а також оформлять доставку в будь-який регіон. України.



Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Медична ліжко і її види
Медична ліжко і її види
Цей вид ліжок може знадобитися , якщо Ви або член Вашої сім'ї хворий або потребуєте реабілітації в домашніх умовах .
28.03.2013
Детальніше
Критерії вибору ліжок
Критерії вибору ліжок
Медичні ліжка - невід'ємне , важливе і необхідне пристосування , призначене для людей , яким доводиться довгий час проводити прикутими до ліжка .
27.01.2012
Детальніше
Характеристика медичних ліжок
Характеристика медичних ліжок
Казалoсь б - що може бути простіше крoваті ? Однакo ...
26.01.2012
Детальніше
Поради відносяться до медичних ліжок
Поради відносяться до медичних ліжок
У нашій статті ми хочемо розмістити корисну інформацію і деякі поради стосуються медичних ліжок .
29.03.2013
Детальніше
Розгорнути