Дозиметр: на варті вашої безпеки

Дата публикации: 20.12.2017
Дата обновления: 31.03.2023
Содержание:
Сучасні промислові підприємства, їх робота, агресивне сонячне випромінювання, а іноді і надзвичайні ситуації на об'єктах атомної енергії можуть стати причиною підвищення рівня радіаційного фону в місцевостях, де проживає людина. Надзвичайні ситуації, це тема для окремої розмови, а ось незначне підвищення рівня досить часте явище. Як наслідок цього відбувається накопичення радіоактивних ізотопів у воді та продуктах харчування, наприклад, фруктах і грибах. Тому наявність побутового дозиметра, це вже не бажання мати модну іграшку, а нагальна потреба.
Щоб правильно вибрати дозиметр радіації , треба відповісти на наступні питання:

Що таке дозиметр

Дозиметр для побутового або промислового використання - це пристрій для визначення дози іонізуючого випромінювання, яка впливала на прилад в певний відрізок часу. Відповідно, людина, в руках якого знаходився прилад в цей час, отримав тугіше дозу. Обов'язково слід враховувати саме той проміжок часу, коли дозиметр був в одній зоні з людиною. Це може бути година, доба, ціла робоча зміна або кілька діб перебування в зоні випромінювання.

Принцип роботи Дозиметр СОЭКС

Побутовий дозиметр працює за принципом газоразрядного лічильника Гейгера-Мюллера і призначений для реєстрації рентгенівського випромінювання, - і -частинок. Складається з газорозрядної камери, наповненою аргоном, в якій знаходяться два електроди. При подачі стабільної напруги без різких стрибків, частинки, що проходять через камеру, запускають процес іонізації. В результаті підвищення струмопровідних властивостей аргону, виникає електричний розряд, який призводить до падіння напруги на електродах до 0. Напруга швидко відновлюється до початкового значення, після цього лічильник готовий до реєстрації нового електричного розряду. За допомогою спеціального мікропроцесора відбувається реєстрація стрибків напруги, це значення переводиться в цифрові показники і виводиться на монітор приладу. Доза іонізуючого випромінювання вимірюється за будь-який проміжок часу, що задається користувачем - хвилина, годину, секунда, добу, день або будь-який інший досліджуваний період.

Побутові дозиметри

Побутові дозиметри забезпечують вимір в реальному часі, що дає можливість користувачеві в терміновому порядку покинути небезпечну зону. Вимірювання дозиметром побутового призначення дає результати, які на 10-15% відрізняються від вимірювань приладу для промислового використання. Незважаючи на це побутові прилади широко використовуються в наступних випадках:
1. Під час вимушеного перебування в зонах відчуження або в безпосередній близькості до можливих джерел радіації (наприклад, АЕС);
2. При постійному проживанні в зонах з неблагополучної радіаційною обстановкою
3. Для дослідження перед придбанням земельних ділянок, будь-якого майна (рухомого та нерухомого), матеріалів для будівництва (пісок, щебінь), продуктів харчування. Це захистить покупця від недобросовісних продавців, які можуть реалізовувати продукцію із зон відчуження. Побудувавши приміщення з таких будматеріалів і встановивши в будинку меблі, яка виготовлена з деревини з місцевостей з підвищеним радіаційним фоном, людина буде постійно наражатися на небезпеку.
Можливі наслідки постійного опромінення (розмір ефективного опромінення виражений в зіверт):
· 1 Зв - погіршення і початкові стадії зміни складу крові;
· 2-5 Зв - початок променевої хвороби, що виражається в білокрів'я і облисінні;
· 5 Зв - летальний результат протягом 30-45 днів.
Відмінність промислових приладів
Промислові дозиметри відрізняються від побутових більш точними результатами вимірювання і великим функціоналом. Вони використовуються для виявлення -, -, -випромінювання і можуть застосовуватися в побутових цілях. В даному випадку значення має ціна питання, так як промислові дозиметри коштують набагато дорожче побутових.
Дозиметр GreenTest особливості експлуатації
Побутові дозиметри мають компактні розміри, їх можна розмістити в кишені сумки або куртки. Перед початком вимірювання показники обнуляються, і прилад у включеному стані поміщається в кишеню. Визначивши природний фон, прилад підносять до об'єкту, рівень радіації якого треба виміряти. Для достовірності даних, треба провести до 3-х вимірів і вирахувати середнє арифметичне - це і буде справжній результат. У деяких приладах існує режим пошуку радіоактивного об'єкта. Це пристрій видає значення рівня радіації в заданому місці і в даний час. При наближенні до джерела випромінювання, показники зростають, звуковий сигнал частішає.
Для визначення радіаційного рівня продуктів харчування, прилад підносять до об'єкту на відстань 1 м. Дозиметр купити рекомендується завзятим грибникам і ягідникам, так як саме в дарах лісів дуже часто накопичується радіація. Для визначення стану води, дослідження проводять над відкритою водною поверхнею. Для визначення джерела випромінювання в стінах приміщення, дозиметр проносять біля їх поверхні. При підвищенні радіації, сигнал частішає, якщо відійти від небезпечного місця - сигнал загасає. Треба наблизитися до підозрілого місця кілька разів, якщо результат однаковий, то це є свідченням наявності в товщі стіни небезпечного об'єкта. Дозиметр стане в нагоді в туристичному поході, коли вибирається місце для табору або проводиться забір води з невідомого джерела. У туристичному поході, вибираючи місце для привалу або табору, необхідно обов'язково виміряти рівень радіації місцевості, так як тут туристи будуть знаходитися деякий час.
Як вибрати хороший прилад
Щоб прилад приніс максимальну користь, при його виборі слід врахувати наступні показники:
Для того щоб правильно вибрати прилад, необхідно розглянути його основні критерії:
- Вид приладу за способом отримання результатів. Прилад порогового типу, який видає сигнал про перевищення радіації понад норму без цифрових даних, безпорогового типу - виводить числове значення на монітор;
- Швидкість виведння результату на екран - від 5 до 40 секунд;
- Максимальне значення іонізуючого випромінювання, яке може визначити прилад;
- Індикатор підвищеного радіаційного фону - звук, вібрація, світло;
- Види випромінювання, які здатний реєструвати прилад (-, -, -випромінювання).
де придбати
На сайті med-magazin мережі « Ваше здоров'я » можна вибрати і придбати для побутового використання виробництва фірми ECOTEST (Україна), «СОЕКС» (Росія).


Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Що таке нітратоміри ?
Що таке нітратоміри ?
Нітрати є досить небезпечними хімічними сполуками , викликають серйозні порушення в людському організмі.
19.01.2015
Детальніше
Дозиметри - кращий засіб захистити себе від радіації
Дозиметри - кращий засіб захистити себе від радіації
Радіоактивне опромінення може не просто погіршити здоров'я людини , а й привести до захворювань щитовидної залози , онкології й інших недуг . Але багато хто навіть не підозрюють , як важливо дбати про особисту радіаційної безпеки.
09.02.2014
Детальніше
Як переконатися в безпеці навколишнього середовища
Як переконатися в безпеці навколишнього середовища
Радіаційний дозиметр - це вимірювальний прилад, призначений для визначення дози іонізуючого випромінювання, яка впливала на прилад за певний проміжок часу. Відповідно ця ж доза випромінювання отримана людиною, який користувався приладом в цей час - час, день, добу або робоча зміна.
03.08.2017
Детальніше
Розгорнути