Як переконатися в безпеці навколишнього середовища

Дата публикации: 03.08.2017
Дата обновления: 06.04.2023
Содержание:
Радіаційний дозиметр - це вимірювальний прилад, призначений для визначення дози іонізуючого випромінювання, яка впливала на прилад за певний проміжок часу. Відповідно ця ж доза випромінювання отримана людиною, який користувався приладом в цей час - час, день, добу або робоча зміна.
Останнім часом побутовий дозиметр став дуже популярним приладом, що пов'язано з дуже частим підвищенням радіаційного фону в результаті роботи промислових підприємств, агресивного сонячного випромінювання, а іноді і надзвичайних ситуацій на об'єктах, пов'язаних з атомною енергією. Підвищення радіаційного рівня вище допустимої норми - це ситуація відноситься до розряду надзвичайних, яка на щастя трапляється дуже рідко, але мати побутовий дозиметр все ж необхідно. З його допомогою можна виміряти не тільки загальний рівень радіації, але і фон продуктів харчування, які продаються на ринку, фон побутових предметів, будівельних матеріалів і будь-яких інших предметів, з якими стикається обиватель.

1 Принцип функціонування

2 Види дозиметрів

3 Критерії вибору побутового дозиметра

4 Особливості використання

5 Де купити

принцип функціонування Дозиметр, нитрат-тестер GreenTest

Прилади придатні для реєстрації -, -частинок або рентгенівського випромінювання і засновані на принципі функціонування лічильника Гейгера-Мюллера газоразрядного. Дозиметр складається з газорозрядної камери з двома електродами заповненої аргоном, до якої подається постійна напруга без перепадів і стрибків. Частинки, проходячи крізь аргон, дають старт початку іонізації, струмопровідна здатність аргону посилюється, виникає електророзряд, в результаті чого, знижується до 0 напругу на електродах.

Після цього відбувається швидке відновлення напруга до початкового рівня, після датчик готовий до нової реєстрації розряду.
Відбуваються скачки напруги реєструються спеціальної мікропроцесорної платою і перетворюються в цифрові показники, які з'являються на екрані. Час вимірювання можна задати індивідуально - можна виміряти дозу за 1 секунду, хвилину, годину, день, добу або будь-який інший заданий часовий проміжок.
 

види дозиметрів

1. Побутові (індивідуальні) дозиметри , які призначені для використання простими громадянами в повсякденному житті. Це компактні прилади, їх можна носити в сумці або в кишені. У разі перевищення допустимої дози, вони сигналізують про це звуком. Визначення відбувається в реальному часі, що дає можливість власнику швидко покинути небезпечну зону після отримання звукового сигналу;
Побутовий дозиметр дає менш точні результати, ніж професійна техніка, похибка становить 10-15%. Використовується в індивідуальному порядку в наступних ситуаціях:
• Перебування в зонах відчуження;
• Придбання земельних ділянок, нерухомого та рухомого майна (будинок, будівельні та оздоблювальні матеріали, грунт, щебінь), меблів і предметів б / у, продуктів харчування;
• Перебування в безпосередній близькості до АЕС або іншими джерелами радіації;
• Проживання в місцевості з неблагополучної радіаційною обстановкою
 
2. Професійний дозиметр використовується для визначення -, -, -випромінювання і використовуються для професійних вимірювань. Ці прилади так само як і побутові мають компактні розміри, можуть також використовуватися і для індивідуальних вимірювань. Це більш складний прилад, який має більше різних функцій в порівнянні з побутовим, але при правильному використанні, він забезпечує більш точні вимірювання.

Критерії вибору побутового дозиметра

Для того щоб правильно вибрати прилад, необхідно розглянути його основні критерії:
- Зареєстровані види випромінювання - побутовий (-, -випромінювання), професійний (-, -, -випромінювання), рентгенометр (-випромінювання);
- Блок детектування - лічильник Гейгера газорозрядне, іонізуюча камера або діод напівпровідниковий;
- Індикатор перевищення допустимого рівня радіації - звуковий та візуальний;
- Швидкість отримання кінцевого результату - 5-40 секунд;
- Максимально можливий вимір, яке можна визначити;
- Тип приладу. Граничний прилад подає сигнал про перевищення рівня і не видає цифрових показників, безпорогова, який виводить цифрові значення вимірювань на дисплей приладу.
 
Дозиметр-нитратестер, экотестер СОЭКС особливості використання
Для початку визначення необхідно обнулити попередні показання дозиметра і у включеному стані покласти в кишеню або розмістити на поясі одягу.
Якщо є передбачуваний об'єкт підвищеної радіації, спочатку потрібно визначити природний фон на відстані від нього. Далі прилад підноситься до предмету і вимірюється рівень випромінювання. Для достовірності показань, треба провести не менше 3-х вимірів і вивести середнє значення, яке і буде відповідати дійсності.
Якщо прилад використовується для пошуку радіоактивного об'єкта, то потрібно використовувати прилади зі спеціальним режимом, при якому не відбувається прорахунку середнього значення, а видається значення в даному місці і в дану хвилину, завдяки чому при наближенні до небезпечного об'єкту свідчення будуть збільшуватися, і прилад буде видавати звукові сигнали.
Для вимірювання рівня радіації в продуктах харчування необхідно наблизити дозиметр на відстань не більше 1 метра до досліджуваного об'єкта. Дослідження стану продуктів харчування можна проводити не тільки на ринку, але і в лісі під час збирання дикорослих ягід та грибів.
Вимірювання радіоактивного рівня рідини проводяться над відкритою поверхнею.
Для визначення рівня радіації в квартирі, дозиметр треба пронести в безпосередній близькості від стін і підлоги. Якщо при наближенні до стіни, дозиметр починає подавати звукові сигнали і показує, що значення перевищено, то слід спробувати відійти від стіни, потім знову наблизитися до неї, фіксуючи показання приладу. Якщо вони є незмінними, то це означає, що в стіні знаходиться джерело небезпечного випромінювання.
У туристичному поході, вибираючи місце для привалу або табору, необхідно обов'язково виміряти рівень радіації місцевості, так як тут туристи будуть знаходитися деякий час.
Де купити
Дозиметр радіації побутової або професійний, як і будь-які інші прилади для здоров'я , можна вибрати і придбати на сайті med-magazin мережі «Ваше здоров'я», де є різні моделі вітчизняного і імпортного виробництва, з різним функціоналом, для побутового та професійного використання.


Коментарі до статті
Хочу придбати Дозиметр


Вам також може бути цікаво

Що таке нітратоміри ?
Що таке нітратоміри ?
Нітрати є досить небезпечними хімічними сполуками , викликають серйозні порушення в людському організмі.
19.01.2015
Детальніше
Дозиметри - кращий засіб захистити себе від радіації
Дозиметри - кращий засіб захистити себе від радіації
Радіоактивне опромінення може не просто погіршити здоров'я людини , а й привести до захворювань щитовидної залози , онкології й інших недуг . Але багато хто навіть не підозрюють , як важливо дбати про особисту радіаційної безпеки.
09.02.2014
Детальніше
Дозиметр: на варті вашої безпеки
Дозиметр: на варті вашої безпеки
Сучасні промислові підприємства, їх робота, агресивне сонячне випромінювання, а іноді і надзвичайні ситуації на об'єктах атомної енергії можуть стати причиною підвищення рівня радіаційного фону в місцевостях, де проживає людина.
20.12.2017
Детальніше
Розгорнути