Про що потрібно знати, якщо у вас варикоз

Дата публикации: 11.05.2017
Дата обновления: 03.04.2023
Содержание:
Ефективна профілактично-лікувальна міра, за допомогою якої можна поліпшити стан при варикозі вен і у багатьох випадках уникнути операції - компресійні панчохи. Причиною варикозного розширення вен, як правило, стає часткова втрата еластичності судин, як наслідок, зменшується кровотік і відбувається венозний застій. За рахунок створення компресії (стиснення), максимальної внизу і зменшується у напрямку до стегна, поліпшується відтік крові, знімаються больові відчуття, набряки, важкість у ногах. Вони рекомендовані тим, хто має серцеві захворювання або страждає на діабет, що часто викликає утворення згустків крові у венах.

Коли призначаються компресійні панчохи

Навіщо потрібні компресійні панчохи – таке питання часто задають пацієнти, які чують від лікаря про необхідність їх застосування. Існують різні показання для використання даного типу виробів і основні з них:
• Різні стадії варикозу. Дія компресійних панчіх спрямоване на відновлення кровопостачання, підтримання вен зовні за рахунок створення своєрідного каркасу, попередження рефлюксу. Вже після першого використання відчувається поліпшення самопочуття і з'являється легкість в ногах.
• Вагітність, коли з-за гормональних змін і стрімко зростаюче ваги посилюється навантаження і часто порушується кровообіг. Вени не завжди в змозі впоратися із збільшеним об'ємом крові в органах малого тазу та нижніх кінцівках. Щоб відновити трофіку тканин, навіть якщо відсутні передумови до варикозу, рекомендують носити профілактичні компресійні панчохи.
• Робота «на ногах» і серйозні фізичні навантаження (підйом вантажів тощо).
• Заняття спортом або відновлення після травм.
• Післяопераційний період, при шкірних ураженнях для швидкої регенерації. Пошкодженим тканинам важливо отримувати поживні речовини в достатній кількості і потрібно забезпечити нормальний кровотік.
• Під час пологів, операцій іноді лікарі призначають застосування компресійних антиэмболических панчіх для профілактики тромбоемболії.

Правила вибору антиварикозных панчоху.

З метою профілактики вибрати компресійний трикотаж можна самостійно. Ступінь компресії профілактичних моделей панчіх не вище 21 мм рт. ст. Лікувальні моделі призначає лікар залежно від стану вен:
до 21 мм рт. ст. - це 1 клас компресії, який рекомендують при перших ознаках варикозу – судинних зірочках (павутинках, сеточках), важкості в ногах, що виникає до кінця дня;
до 32 мм рт. ст. - 2 клас компресії, назначающийся при варикозі, тромбофлебіті;
до 46 мм рт. ст. - 3 клас, показаний при тяжкому перебігу варикозу з трофічними порушеннями;
понад 49 мм рт. ст. - 4 клас призначається рідко, при порушенні лімфообігу, а також коли клапани і стінки венозних судин настільки розтягнуті, ослаблені, що не справляються з підйомом крові до серця.

Чому вагітним рекомендують компресійні панчохи?

В радісний, але непростий період очікування малюка ніг потрібна допомога, при тій колосальній навантаженні, яка на них припадає у зв'язку із збільшенням маси тіла. Під час вагітності часто пережимаються великі кровоносні судини і артерії під тиском зростаючої матки. Підвищений внутрішньочеревний тиск в області органів малого тазу, нижніх кінцівок провокує розвиток застою крові, що може призвести до тромбоутворення. Компресійні панчохи допомагають зменшити навантаження і поліпшити роботу клапанного апарату. Жінки оцінили ефект, що досягається від носіння компресійних виробів в період вагітності, який позбавляє від набряків, втоми в ногах, не допускаючи розширення вен, надійно підтримуючи їх ззовні.
Панчохи антиварикозні для жінок чоловіків
Варикозне розширення вен – це не тільки жіноча проблема, як помилково вважають деякі. Це далеко не так. Багатьом представникам сильної статі, чия діяльність, пов'язана з тривалим стоянням на ногах (охоронці, кухарі та ін) знайома така проблема, коли в кінці дня виникає важкість у ногах, з'являються набряки в нижній області гомілки. Щоб попередити або зменшити такі неприємні прояви, розробили моделі панчоху унісекс, так і чоловічі. Другий варіант, як правило, являє собою виріб на одну ногу з поясом, бувають з носком або без нього. Це строгі моделі, непомітні під одягом, в той час як жіночі, навпаки, можуть виглядати кокетливо, мати мережива та інші красиві елементи. Незалежно від того, це вироби на силіконових липучках або поясі, вони виконують основну функцію – надають дозовану компресію, сприяючи нормалізації кровообігу.
Антиемболічні панчохи під час пологів
Панчохи госпітальні (антиемболічні) – кращий спосіб попередження ризику тромбозу при кесаревому розтині та пологах. Будь-яка операція – для організму це стрес, здатний спровокувати неприємні наслідки. Це пояснюється тим, що при розрізуванні тканини відбувається викид речовин, що підвищують згортання крові – спрацьовує захисна реакція організму, спрямована на зменшення крововтрати. При операції сповільнюється кровотік, а розширені вени стають резервуаром, у якому застоюється кров, провокуючи утворення тромбів. Антиемболічні панчохи (білого кольору) призначаються тільки у пологи, під час операцій та перебування в лікарні, коли показаний постільний режим. При природних пологах, хоча в меншій мірі, але також є ризик тромбоемболії. Це пояснюється підвищенням внутрішньочеревного тиску при потугах і утрудненням відтоку крові.
Медичні панчохи для діабетиків
Цукровий діабет характеризується втратою чутливості і поганим кровообігом. Також діабетикам знайома проблема повільного загоєння ран з-за поганої циркуляції крові. Оскільки артерії виявляються «заблокованими» обмежується надходження кисню, поживних речовин і крові до пошкодженим областях. Тут відмінними помічниками стануть компресійні панчохи. Вони забезпечать еластичне облягання, сприяючи поверненню венозної крові. Стиснення є терапевтичним, а не обмежує. Але без консультації з лікарем їх застосування небажане, оскільки є протипоказання. Якщо є ураження шкірного покриву це може викликати зворотний ефект. При діабетичних, важко гояться ранах, здавлювання шкіри неприпустимо. Воно може спровокувати гнійно-інфекційні процеси і некротичні явища. Носіння компресійних панчіх припустиме тільки після комплексної діагностики, оцінки стану шкірних покривів і вен. Самостійне застосування категорично не рекомендується.
Панчохи компресійні для подорожей
Для людей, яким доводиться багато подорожувати, здійснюючи авіа перельоти і переїзди, використання компресійних панчіх стане мудрим рішенням. Вони рекомендуються як для профілактики, так і при варикозі або тромбозі глибоких вен. Оскільки такі люди тривалий час перебувають в сидячому положенні і обмеженому просторі, то відбувається застій крові в кінцівках, часто на ногах навіть з'являються подряпини після перельотів. Компресійні вироби надають фізіологічно правильно розподілений тиск і під час подорожі підтримають кровообіг у нижніх кінцівках на належному рівні, попереджаючи негативні наслідки.
 


Коментарі до статті
У мене 3-клас варикозу, по таблиці розмір.
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Добридень. Панчохами слід користуватися при навантаженні, у тому числі й постійному сидячому положенні на роботу, але залежно від стадії захворювання та класу компресії, період носіння може рекомендувати лише лікар, який призначив носіння панчох.
Добрий день! У моєї мами варикоз на ногах. Але вона не хотіла йти до лікаря. Прочитала їй статтю про наслідки варикозу, думка в неї змінилася. Погодилась на компресійну білизну. Цікавить питання, якщо варикоз на одній нозі, то можна одну носити , чи необхідно компресійні панчохи на обидві ноги?
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Добрий день. Діагноз варикозного розширення вен може поставити тільки лікар судинний хірург, якщо такого діагнозу офіційно не підтверджено і немає рекомендацій лікаря про доцільність використання компресійних панчох, то самостійно робити таке рішення не варто, можна тільки нашкодити. Клас компресії підбирає лікар в залежності від ступеню захворювання, на обох ногах можуть бути панчохи з різним класом компресії, але це вирішує тільки - лікуючий лікар, що постановив діагноз.
Як довго протягом дня носити чутки при малорухливій образно літній жінці?
Добридень! Мінімальний час носіння компресійних панчох на день становить від 5 до 7 годин.
потрібно придбати панчохи другий клас .. розмір не знаю . допоможіть.. дякую
Добридень! Щоб визначитися з розміром, необхідно зробити такі виміри: 1. Виміряти обхват гомілки над кісточкою у найвужчому місці, біля щиколотки. 2. Виміряти обхват гомілки біля ікри в найширшому місці. 3. Виміряти обхват ноги на висоті 25-30 см від коліна, де розташовується найширше місце. Після вимірів потрібно звіритися з розмірною сіткою конкретного виробника, оскільки розміри різних брендів можуть відрізнятися.
Де знайти панчохи еластичні 2 клас компресії 20 -24 мм.рт.ст. Дякую.
Доброго дня, Раїсо Олексіївно! У нас є в наявності компресійні панчохи неповного 2-го класу компресії кількох виробників: Соловентекс (Україна) 23-25 мм рт.ст., бежевий колір, відкритий носок, Релаксан (Італія) 22-27 мм.рт.ст колір чорний або бежевий, закритий шкарпетка, Тіана (Італія) 22-27 мм.рт.ст колір чорний або бежевий, шкарпетка закрита.
Популярні товари


Вам також може бути цікаво

Інструкція з експлуатації компресійного трикотажу
Інструкція з експлуатації компресійного трикотажу
Як правильно одягати , доглядати за компресійним трикотажем .
02.03.2012
Детальніше
Чи можна зашивати компресійні панчохи?
Чи можна зашивати компресійні панчохи?
Завдання компресійного трикотажу забезпечувати профілактичний і лікувальний ефект. Щоб зберегти його протягом усього часу шкарпетки, потрібно забезпечити виробам правильний догляд. Незважаючи на свою щільність, вони досить часто рвуться і що ж робити з діркою на компресійних панчохах? Якщо враховувати, які вони дорогі, то далеко не всім по кишені кожного разу купувати нові. Важливо розуміти, що порушення цілісності трикотажу може привести до втрати компресійних властивостей, але не у всіх випадках. Спробуємо розібратися, чи можна зашивати компресійні панчохи?
03.03.2020
Детальніше
Для чого потрібен компресійний трикотаж?
Для чого потрібен компресійний трикотаж?
Дуже важливо своєчасно почати терапевтичне лікування, одним з основних методів якого є застосування компресійних виробів.
21.10.2016
Детальніше
Вагітність без проблем: про користь компресійного трикотажу для майбутніх мам
Вагітність без проблем: про користь компресійного трикотажу для майбутніх мам
У період вагітності і пологів значно зростає навантаження на ноги тому, щоб згодом перенесені навантаження не стали причиною розвитку варикозу, треба приділити особливу увагу стану судин і вен.
08.08.2018
Детальніше
Розгорнути