Як доглядати за хворим після перелому шийки стегна?

Дата публикации: 10.03.2017
Дата обновления: 04.04.2023
Содержание:
Перелом шийки стегнової — це порушення цілісності кістки стегна в зоні шийки, яке небезпечно для пацієнтів будь-якого віку. Характеризується тривалим зрощенням, що супроводжується болючістю у всіх хворих, починаючи з 30 років.
90% випадків - це травми у пацієнтів у віці, жінки серед яких зустрічаються в 2 рази частіше за чоловіків, так як можливість виникнення і розвитку остеопорозу значно зростає в періоді постменопаузи.

Симптоми патології

 
Перелом шийки стегна - це, як правило, наслідок падіння на тазостегнову область. При підвищеній ламкості кісток, що властиво для пацієнтів похилого віку, причиною перелому може стати падіння з невеликої висоти, навіть з висоти власного росту
Пацієнт скаржиться на неможливість максимально спиратися на постраждалу ногу, біль у тазостегновому суглобі і паховій області. Коли пацієнт рухається – болі посилюються, в спокійному стані вони слабо виражені.
Змінено просторове розташування нижньої кінцівки відносно центральної осі, при будь-якій, навіть мінімальної навантаженні по осі стегнової, в області пошкодження відчувається хворобливість. Перебуваючи в положенні «лежачи», пацієнт не в змозі підняти рівну ногу – позитивний синдром «прилиплої п'яти», для якого характерним стан постійного ковзання по площині ліжку. Абсолютне зменшення довжини ноги відсутня, відносне - 2-3 см. По стопі помітно, що пошкоджена нога з розворотом назовні.
При наявності таких симптомів, проводять діагностику кульшового суглоба шляхом рентгенологічного обстеження в прямій проекції. На знімку проглядається лінія перелому.
Якщо поставлений такий діагноз, необхідно розуміти, як доглядати за пацієнтом, прискорити одужання, як почати вставати при переломі шийки стегна та полегшити період відновлення.
 

Основні методики лікування

Зрощення шийки – це слабо поточний процес, на тривалість і інтенсивність якого впливає вік хворого, чим старший пацієнт, тим слабкіше можливість відновлення кісткової цілісності.
Тому використовується кілька методик лікування:
· Остеосинтез, який полягає в міцному фіксації кісткових частин з використанням металевих гвинтів високої міцності, що дає можливість пацієнту рухатися на наступну добу. Навіть при самому міцному закріпленні частин кістки ідеально правильної анатомічної позиції, повністю вони не зростаються, помилковий суглоб не формується;
· Ендопротезування, яке показано всім пацієнтам старше 65 років. Період відновлення після операції ендопротезування становить 3-4 тижні. По закінченні цього терміну, хворий може самостійно ходити. При використанні спеціального кісткового цементу, навантаження на кінцівку дозволена через 3-4 дні. Для полегшення пересування є різні ходунки, які дозволять переміщуватися в межах будинку;
· Лікування консервативного характеру для хворих, які переступили 90-річний рубіж. Тазостегновий суглоб фіксується у відведеному положенні пов'язкою з використанням гіпсу на строк від 2 місяців до півроку.
Якщо операцію провести неможливо, виготовляється лангета з планки 0,5 м і гіпсового бинта для стопи і гомілки. Пов'язку накладають на ногу, розгорнуту правильну фізіологічну позицію, протягом перших діб після перелому. Після закінчення цього строку, ногу практично не розгорнути.
 

Особливості стану та основні концепції догляду

Домашня медтехніка, яка використовується при травмах і переломах шийки стегна, включає різні пристосування для полегшення стану лежачого хворого – медичні ліжка і пристосування до них, спеціальні судна та засоби пересування. Для правильного вибору і використання, необхідно враховувати особливості догляду за пацієнтами з цим діагнозом.
1. Біль в паху приносить дискомфорт і порушує можливість контакту з хворим. Відновлення такого контакту дуже важливо, так як людини треба постійно заохочувати та надавати психологічну підтримку. Його слід переконати, що поставлений діагноз – це не вирок, лікування і одужання можливе. Порушення психіки у літніх пацієнтів загрожує виникненням і швидким розвитком деменції (слабоумства старечого). Практично у всіх хворих можуть виникати депресивні стани. Крім того, болю не дозволяє хворому повернутися на бік, який не постраждав в результаті травми.
2. Для зняття болю в паху необхідно проводити постійне знеболення. Лікарська терапія може включати прийом внутрішніх препаратів та ін'єкцій. На ніч краще робити ін'єкцію, вдень можна приймати пероральні лікарські засоби.
3. Можна проводити щадний масаж для поліпшення кровопостачання і зменшення застою крові, що значно зменшить больові відчуття.
4. Потрібно забезпечити хворого пристосуваннями, які допоможуть піднімати таз, щоб крижі трохи відпочив, коли повернутися на бік немає можливості.
5. Мимовільне сечовипускання у першу добу після травми. При правильному догляді і відсутності порушень функції сечового міхура, проблема швидко проходить, симптоми зникають. Біль можна зменшити, використовуючи судно, яке з боку підкладання має низький край. Частково вирішити проблему можна, використовуючи влаговпітивающие пелюшки або медичну клейонку.
6. Необхідно організувати правильне харчування хворого. Кількість споживаної рідини повинна бути не менше 1-2 літрів в день. Недостатнє споживання рідини призводить до гіповолемії, погіршенням мікроциркуляції, що загрожує виникненням пролежнів. Для правильної перистальтики слід змінити раціон - збільшити споживання їжі рідкої консистенції і обмежити кількість м'яса. У раціоні обов'язково повинні бути присутніми овочі, фрукти, будь-які кисломолочні продукти, можна ввести до нього висівки і клітковину. При відсутності у пацієнта апетиту, необхідно пояснити йому, що для одужання обов'язково правильно харчуватися, використовувати трав'яні відвари, діючі речовини яких, гіркоти, активізуючі апетит.
7. Щоб на крижах і на п'яті постраждалої ноги не формувалися пролежні, треба частіше змінювати положення пацієнта, щоб крижі трохи відпочив відриваючи таз від ліжка. З метою попередження зволоження шкіри використовують присипки або мазі з ефектом підсушування (тальк, «Судокрем», мазь цинкова та інші лікарські препарати), а також частіше міняти постіль.
8. Для запобігання атонії кишечника і закрепів необхідно забезпечити хворому посильну активну рух. Для цього потрібно придбати спеціальну функціональну ліжко з пристосуваннями для підйому тіла і полегшення процедур (клізма, обробка пролежнів). Ефективно використання соняшникової або вазелінового масла, проносних засобів (Гутталакс, Пиколакс).
9. Для попередження виникнення пневмонії необхідно виконувати вправи для активізації дихання
Якщо хворий зможе з часом вставати і ходити, необхідно зафіксувати ногу для запобігання зовнішньої ротації стопи. Її можна міцно закріпити в необхідному стабільному положенні в черевику з використанням лонгет з хутряним шматочком всередині для виключення можливості утворення пролежнів або у взутті з планкою на підборах. При відсутності ускладнень хворого починають саджати з 5-10 діб, ставити з 10-15 діб, з 21 доби можна пробувати ходити.
 
Де придбати медтехніку
Сучасні магазини мережі «Ваше здоров'я» надають широкий вибір пристроїв і пристосувань для лікування і реабілітації хворих. Консультанти магазину підберуть необхідні ходунки, ліжка, судна для кожного конкретного випадку, а також розкажуть, як ними користуватися.


Коментарі до статті
Добрий день, підскажіть на який день можна сидіти при переломі шейки стегна без операції?
Добрий день! Тривалість періоду, коли пацієнт може сидіти з переломом шийки стегна без операції, зазвичай залежить від кількох факторів, таких як вік пацієнта, тип та важкість перелому, загальний стан здоров'я та інші супутні медичні проблеми. Зазвичай, у перші дні після травми пацієнту рекомендується утримуватися від навантажень на пошкоджену кінцівку та дотримуватися ліжка. Пізніше, після консультації з лікарем та після проведення додаткових обстежень, може бути дозволено сидіти під певними умовами. Однак точний час, коли можна сидіти, повинен встановити лікар, орієнтуючись на індивідуальні особливості та хірургічні показники пацієнта.
Крісло туалет
Добрий день! /ua/cat_162.htm Туалетні стільці
Де придбати крісло-туалет із регулюванням висоти сидіння
Доброго дня Любов Олександрівна. За наявності товару передзвоніть за тел. 0 800 757-307 044 369-3899 098 734-1177 099 126-8484 073 178-3215
Здрастуйте, Любов Олександрівно. Крісло-туалет з регулюванням висоти Ви можете вибрати у нас на сайті, вбиваючи у пошук ключове слово крісло-туалет. Або вибрати такий варіант: артикул B8500CA, або такий: A8700AA. Доступна ціна та відмінна якість.
Чи можна придбати функціональне ліжко для підйому тіла Ціна?
Доброго дня! Переглянути у каталозі наявні функціональні ліжка у нашій мережі можна за посиланням /cat_110.htm.


Вам також може бути цікаво

Як вибрати ходунки ?
Як вибрати ходунки ?
На жаль , життя не завжди повна лише приємних сюрпризів. Підчас , трапляються ситуації , коли людина внаслідок травми , операції або просто похилого віку не може пересуватися самостійно. У цьому випадку найбільш зручним пристосуванням стануть ходунки.
24.03.2014
Детальніше
Види ходунків для дорослих
Для чого потрібні ходунки ?
Для чого потрібні ходунки ?
Ходунки - засіб реабілітації інвалідів , дорослих , людей похилого віку .
29.03.2013
Детальніше
Коли використовуються ходунки для дорослих?
Коли використовуються ходунки для дорослих?
Ходунки – це медичне обладнання, яке використовується для відновлення і поліпшення порушеною в результаті операції або травми рухової активності і полегшення пересування людей похилого віку, а також пацієнтам з обмеженими фізичними можливостями.
09.03.2017
Детальніше
Розгорнути