Для чого потрібна кварцова лампа ?

Дата публикации: 05.09.2016
Дата обновления: 04.04.2023
Содержание:
Бактерицидну випромінювання – це ефективний засіб для придушення життєдіяльності патологічних мікроорганізмів різної природи, яка дозволена до застосування санітарно-епідеміологічними стандартами.   Використовується в лікувально-профілактичних установах, в офісних умовах і вдома.
Для створення УФ-випромінювання відповідної довжини використовуються бактерицидні випромінювачі з лампами з кварцового і увіолевого скла.
 

Принцип дії кварцової лампи

Ультрафіолетове випромінювання має дуже високу проникаючу здатність, але при цьому глибина проникнення невелика – до 1 мм. Тому дія відбувається в поверхневих шарах шкіри і слизових оболонок.
Мутагенну дію на мікроорганізми найбільш ефективне при довжині хвилі 240-280 нм. При цьому відбуваються хімічні зміни в ДНК клітинного ядра – тіамін і інші пиримидиновие з'єднання поглинають кванти випромінювання і утворюють димери, що перешкоджають реплікації (подвоєння) ДНК при діленні клітини. Це порушує процеси клітинного дихання, призводить до руйнування і загибелі клітин мікроорганізмів, а також до спадкових мутацій.
 

Область застосування

 
У лікувально-профілактичних установах і в побуті медичні кварцові лампи застосовуються для:
1. кварцування приміщення – знезараження поверхонь і повітря в приміщеннях з метою знищення патогенних мікроорганізмів, запобігання захворюванням, що передаються повітряно-крапельним шляхом і збереження стерильності, необхідної в спеціальних приміщеннях (перев'язувальних, маніпуляційних, палатах для пацієнтів, операційних, стерильних блоках медичних установ);
2. кварцування шкірних покривів і слизових оболонок при деяких захворюваннях і патологіях. Цю обробку необхідно проводити строго за рекомендацією лікаря.
 

Обробка приміщень

 
Для обробки приміщення може використовуватися опромінювач, джерелом світла в якому служить кварцова лампа (з кварцовим склом). Особливістю цієї лампи є те, що при її роботі відбувається виділення озону (О).
Озон – це газ, хімічний ізомер кисню, який володіє підвищеними обеззараживающими здібностями, згубно впливає на більшість патогенних мікроорганізмів, які негативно впливають на людину і тварин – віруси, гриби, спорові. Особливість цього газу полягає в тому, що в підвищених кількостях він шкідливий для людини, викликає ураження легеневої тканини, задишку, кашель, нежить, загострення бронхіальної астми. Тому після виключення кварцевателя такого класу, необхідно обов'язково провітрити приміщення.
Ці облучатели доцільно використовувати в приміщеннях, де необхідно обробити всі поверхні, наприклад в операційних. З метою безпеки краще всього встановити їх стаціонарно, а вимикач вивести за межі кімнати, де розташований опромінювач. Якщо такої можливості немає, персонал, який його обслуговує, повинен бути в спеціальних захисних окулярах.
Якщо опромінювач використовується для обробки різних приміщень, він повинен бути переносним або встановленим на підставку з колесами. Такі облучатели знадобляться в приміщеннях з великою кількістю кімнат.
 
Вплив УФ-опромінення на організм людини
 
Бактерицидний опромінювач має на організм людини множинні впливу:
- Чи впливає на роботу нервової системи, так як в шкірних покривах знаходиться велика кількість рецепторів, які беруть роздратування і передають імпульси. Через ЦНС відбувається вплив на всі органи і тканини;
- Активізує тканинні і обмінні процеси, за допомогою впливу теплоти, в яку перетворюється частина поглиненої променевої енергії;
- Згубно діє на патологічні організми, в тому числі на туберкульозну паличку, збудників правця і дифтерії. Руйнує не тільки мікроорганізми, а й деактивує вироблені ними токсини;
- Є джерелом вітаміну D, запобігаючи розвитку рахіту;
- Сприятливо впливає на шкіру, уражену псоріазом, стрептодермією, іншими захворюваннями, які провокуються грибками, бактеріями;
- Забезпечує стабільну пігментацію, яка підвищує стійкість шкіри при наступних опромінюваннях.
 
Використання кварцування в домашніх умовах
 
В сучасний час кварцові бактерицидні лампи використовуються не тільки в умовах лікарень та клінік, але і в дитячих установах (яслах, дитячих садах, школах), місцях великого скупчення людей (офісах, залах для проведення зборів) і в домашніх умовах.
Пристрої, що виробляють УФ-промені, відносяться до категорії домашня медтехніка , і рекомендовані для проведення процедур знезараження приміщень і обробки людини в побутових умовах.
Для домашнього використання рекомендовані кварцові опромінювачі з лампами з УФ-скла, які в результаті роботи не виробляють озону, і можуть працювати в присутності в приміщенні людей.
Необхідність застосування визначається лікарем. Тільки фахівець може правильно розрахувати необхідну дозу, кількість і тривалість сеансів опромінення.   Ці показники залежать від загального стану організму, терапевтичних процедур, які були прописані раніше, віку, навіть пори року, так як в влітку людина отримує певну дозу УФ-опромінення, перебуваючи на сонці.
 
Захворювання, при яких застосовують кварцування:
 
- Захворювання суглобів (артрози, артрити) для зняття запального процесу;
- Патології периферичної нервової системи (неврити, радикуліт, невралгії) і м'язових тканин (міалгія, міозити) для зняття больового синдрому і запалення;
- Бронхіти, плеврити, ГРЗ, ГРВІ;
- Порушення обміну речовин;
- Деякі форми туберкульозу;
- Шкірні захворювання різної етіології. Ефективно використання кварцу в складі комплексного лікування при псоріазі, стрептодермії, герпесі, грибкових ураженнях, дерматитах;
- Гостра фаза ревматизму, в поєднанні з медикаментозним лікуванням.
 
Принцип вибору опромінювача для домашнього використання
 
При придбанні лампи для використання вдома, необхідно враховувати:
1. Площа приміщень, які будуть піддаватися обробці.
Краще використовувати опромінювач з потужністю 30 ВТ, який ефективний на площі 25-35 м ² при висоті стель 2,5-3 м. Цей опромінювач можна використовувати і в приміщеннях меншого розміру;
2. При необхідності внутриполостного опромінення ЛОР-органів (вухо-горло-ніс) і локального (місцевого) впливу на різні ділянки тіла, підійде Тубус-кварц, який при поставці комплектується необхідними насадками (тубусами з різними діаметрами і зрізами, заслінкою для обмеження площині опромінення);
3. Для обробки шкіри підійде рефлектор Мініна (синя лампа), за допомогою якого опромінюються всі ділянки тіла, завдяки гнучкій ручці і петлі для підвішування. Спрямованість променів забезпечується напівкруглим екраном з нержавіючої сталі.   Джерело світла – синя лампочка. За допомогою цього опромінювача лікують легкі простудні захворювання, проводять косметичні і лікувальні процедури для шкіри обличчя і тіла.


Коментарі до статті
Доброго дня. Підкажіть,чи ефективні такі лампи у боротьбі з підвальному блоками?
Доброго дня, Не зовсім зрозуміле питання! Якщо Вам потрібно обробити підвальне приміщення, тоді рекомендуємо ультрафіолетову кварцову лампу
Вітаю. Будь ласка, підкажіть, як правильно обробляти поверхні. Наприклад, я приношу продукти з магазину і хочу знезаразити упаковку. Включаю лампу, вона світить з одного боку. Тобто вплив іде лише з того боку, з якого спрямоване світло, і через час потрібно буде переставити лампу на інший бік?
Здрастуйте, Аліна. Можемо порекомендувати Вам для Вашої повної впевненості все ж таки присвітити продукти і зі зворотного боку.
Чи можна використовувати кварцювання в домашніх умовах при алергії? У боротьбі з пиловим клещем?
Тетяно, привіт. Кварцювання можна і потрібно проводити, особливо, якщо Ви чи Ваші рідні страждаєте на алергічні реакції. Кварцювання дуже ефективно бореться із пиловим кліщем. Проте всі заходи щодо кварцювання потрібно проводити за відсутності людей у приміщенні.
Гнійничкові прищі на обличчі. А В ІНШОМУ РАЗІ НА ГОЛОВІ У ВОЛОССЯХ.ЩО КРАЩЕ ВИКОРИСТОВУВАТИ,
Добридень!

Тубус кварц або кварцова лампа "Сонечко". Принцип її дії якраз спрямованість. У комплект до кварцової лампи «Сонечко» входять циліндри різного діаметра з отворами від 5 до 15 мм, які спрямовують випромінювання на певну ділянку. Після обробки ран вони не гнояться і краще затягуються. Лікарі часто призначають таке селективне кварцювання та переконані у його ефективності.

ТУБУС-КВАРЦІ «СОНЯШКО»

1) Сонечко Бебі - для дітей від 3-8 років (потужність лампи 5 Вт)

2) Сонечко ЮНІ - від 8-12 і дорослих (потужність 7 Вт)

3) Сонечко Максі (Power) – для дорослих (потужність 9 Вт)

Використання для новонароджених дітей та дітей віком до 3-х років ТІЛЬКИ після консультації з лікарем.

ВАЖЛИВО! Кварцювання людини проводиться дозовано і лише після консультації з лікарем! Залежить від потужності лампи, захворювання, особливостей пацієнта.

Дякую за звернення!
Яку лампу-опромінювач треба придбати як від хвороб і теж для боротьби з цвіллю в будинку? Не лорогу,т.к. немає грошей на дорогу.
Ми собі взяли BactoSfera OBB 15S OZONE, дешево і сердито, як то кажуть))


Вам також може бути цікаво

Види кварцових ламп
Види кварцових ламп
Кварцові і ультрафіолетові бактерицидні лампи - ртутні газорозрядні пристрої , призначені для виробництва УФ - променів певної довжини .
29.08.2016
Детальніше
Топ - 5 моделей кварцових ламп
Топ - 5 моделей кварцових ламп
Нас оточують мільйони вірусів і бактерій . Вони на шкірних покривах , предметах інтер'єру , робочих поверхнях , їжі , навіть всередині організму . Тривалий час людство бореться з мікроорганізмами , які завдають шкоди його здоров'ю . Дієвою зброєю проти небезпечних мікробів і вірусів заслужено називають кварцові лампи .
29.08.2016
Детальніше
Розгорнути