Види кварцових ламп

Дата публикации: 29.08.2016
Дата обновления: 06.04.2023
Содержание:

Кварцові і ультрафіолетові бактерицидні лампи – ртутні газорозрядні пристрої, призначені для виробництва УФ-променів певної довжини, які згубно впливають на патологічні мікроорганізми (віруси, бактерії), грибки і використовуються для знезараження приміщень, повітря, поверхонь та для обробки шкіри і слизових оболонок.

Відмінність бактерицидного опромінювача від кварцової лампи

Кварцова лампа виготовлена зі скла кварцового і пропускає весь спектр випромінювання, вироблений лампою, в тому числі і озон, у великих кількостях небезпечний для людського організму. Ультрафіолетова бактерицидна лампа виготовлена зі спеціального увіолетового скла, яке пропускає УФ-промені і не виробляє озону.

Принцип дії

В результаті впливу УФ-променів відбуваються хімічні зміни в ДНК клітинного ядра – кванти випромінювання поглинаються тіамін і іншими піримідиновими сполуками з утворенням димерів, які перешкоджають подвоєння ДНК при діленні клітини. Порушується клітинне дихання, відбувається руйнування і загибель мікробних клітин. Крім загибелі УФ-випромінювання викликає незворотні мутагенні зміни.
 

Класифікація кварцових опромінювачів для будинку

 

За типом опромінювача
- Кварцеватель відкритого типу. При роботі цієї моделі, приміщення має бути попередньо звільнено від присутності людей, тварин і рослин. Це пов'язано з тим, що одним з продуктів роботи опромінювача є озон, який негативно впливає на живі організми. Надлишковий вміст озону в атмосфері може спровокувати виникнення задишки, загострення бронхіальної астми, пошкодження легеневої тканини. Після роботи опромінювача треба обов'язково провітрити приміщення;
- Кварцеватель екранованого типу. Спеціальний захисний екран направляє промені таким чином, щоб вони не потрапляли в очі і безпосередньо на пацієнта і обслуговуючий медперсонал.
 

Класифікація бактерицидних опромінювачів

 

1. По конструктивних особливостях бактерицидні лампи з УФ-лампою бувають
- Відкриті. УФ-випромінювання розсіюється по всьому приміщенню;
- Рециркулятори – це лампи закритого типу. У них обробка повітря відбувається всередині установки, куди він потрапляє завдяки наявності вентилятора. Після знезараження повітря УФ-променями, він надходить через отвір в простір приміщення. Цей тип бактерицидних опромінювачів найбільш оптимальний для домашнього використання.
2. За типом кріплення
- Навісні облучатели. Вони використовуються в приміщеннях, які постійно потрібно обробляти – операційні, маніпуляційні, палати для персоналу та інші приміщення в лікувально-профілактичних установах. Закріплюються на стінах або стелі, в залежності від того, які поверхні необхідно обробляти;
- Підлога облучатели, які переміщуються з кімнати в кімнату. Ці облучатели зручні при необхідності обробити велику кількість кімнат певної площі. Такий опромінювач може бути встановлений на колеса, для зручності переміщення;
- Настільні облучатели, які найбільш зручні для локальної обробки і дезінфекції поверхонь. Цей вид ламп підходить для домашнього використання.
 

Класифікація по площі оброблюваної простору

 

Потужність лампи при стандартній висоті стелі 2,5-3 м:
- 15 Вт – для приміщень з площею 15-20 м ²;
- 30 Вт – для кімнат з площею до 35 м ²;
- 36 Вт – для приміщень до 50 м ².
При підборі кварцової лампи для приміщень з більшою площею, необхідно визначитися, що буде краще – переміщати лампу по кімнаті або розмістити кілька облучателей по периметру всієї кімнати.
 

Кварцові лампи для опромінення людини

 

Для використання з метою внутриполостного і поверхневого опромінення використовуються спеціальні кварцові лампи (тубус-кварци). Вони відрізняються від звичайних кварцових ламп комплектацією.
Наявність зручних тубусів зі зрізами під різними кутами і декількома діаметрами для проведення обробки ЛОР-органів (вухо-горло-ніс). Крім тубусів ці кварцевателі забезпечені спеціальною заслінкою для збільшення або зменшення площі оброблюваної поверхні.
 

Тубус-кварци бувають двох видів по потужності лампочки-опромінювача:

 

- Для обробки дорослих пацієнтів - з лампочкою 7 або 9 Вт. Якщо встановлена більш потужна лампочка, то кварцеватель можна використовувати для обробки приміщень;
- Для обробки дітей - з лампочкою на 5 Вт.
 

Рефлектор Мініна

 

Для побутового використання рекомендується синя лампа Мініна (рефлектор), з інфрачервоним випромінювачем (ІКД).
На відміну від УФ-опромінювачів і кварцових ламп не використовується для дезінфекції та знезараження повітря і поверхонь в приміщенні. При роботі не продукує озон, не вимагає використання захисних окулярів. При включенні лампи необхідно просто закрити очі, так як при роботі лампи може статися пересушування слизової оболонки ока. Не рекомендується дивитися на лампочку більше 60 секунд.
 

Конструкція

 

Відбивач – півсфера з нержавіючої сталі з дзеркальним покриттям, в центрі якого розташована звичайна лампочка синього кольору. Завдяки відбивачу, світло і тепло фокусуються і прямують на необхідні ділянки тіла.
 

Сфера застосування

 

Для визначення області застосування цього приладу необхідно розуміти, що дає синя лампа.
Продукує сухе тепло, яке показано при лікуванні простудних захворювань – ГРЗ, ГРВІ, м'язових болів при міалгіях, гінекологічних захворювань, уражень шкіри різного походження;
Синій колір лампи сприяє стабілізації психічного стану пацієнта.   Людина заспокоюється, що супроводжується розслабленням м'язів, а це покращує їх прогрівання. Стабілізує фізичний стан, поліпшується якість сну і підвищується працездатність;
Синій колір лампи виключає опіки, які можуть бути при використанні простої лампи великої потужності. Синій колір забезпечує не нагрівання шкірного покриву, а прогрівання підшкірних шарів;
ІКД знижує артеріальний тиск, знімає набряклість, оптимізує кровообіг і обмін речовин, підсилює імунітет.

Існують лампи Мініна з різними розмірами відбивача. Чим менше діаметр, тим точніше фокусування променя світла і ефективніше обробити будь-яку ділянку тіла. Однак чим менше діаметр, тим меншу площу охоплюється при прогріванні.
При виборі лампи для домашнього використання краще всього придбати опромінювач D = 16 см.
Такий розмір підійде для дорослих і дітей. Інтенсивність можна відрегулювати, змінюючи відстань до оброблюваного об'єкта.

Лампа з довгою, гнучкою ручкою (кут вигину - 60 °) і петлю для підвішування. Це дозволяє розташувати рефлектор на необхідній відстані від об'єкта (від 20 до 60 см) і максимально комфортному становищі для прогрівання різних частин тіла.   Тривалість сеансу визначається лікарем і становить – 5-10 хвилин для дітей, 10-30 хвилин для дорослих. У добу дозволяється не більше 3-х сеансів, в загальному – до 25 сеансів.



Коментарі до статті
яка у ваших ламп довжина хвиль ультрафіолетового випромінювання? чому ніде не вказано?
Здрастуйте, Артуре. Яка лампа Вас цікавить?
добрий день чи у вас можливість послати до Ізраїлю для початку 5 лам 30 ват безозонові?
Здрастуйте, Юро. Дякуємо за інтерес до нашої продукції. В даний час у зв'язку з епідеміологічною обстановкою в усьому світі ми поки що не здійснюємо доставку товарів за межі України. Іншим часом – це питання вирішуємо.
Привіт яка ціна 30 Вт кварцової лампи
Доброго дня, Галино. Ціна найпростішої кварцової лампи на 30 Вт починається приблизно від 180 грн.
Зовсім заплуталася із цими лампами. Із озоном, без озону. Мені потрібна лампа з максимальним бактеріологічним ефектом. Знайшла одну-єдину статтю, в якій згадувалося, що саме кварцова лампа "професійніше" очищує приміщення. Не пам'ятаю дослівно, але сенс у тому, що безозонове повітря від бактеріологічної суспензії очищає, а кварцова ядрено вбиває бактерії скрізь, де б вони не були. І робить це якісніше. Тим більше, що у цих ламп відрізняються характеристики по спектрам та довжині хвиль. Хотілося б почути вашу думку. Тому що створилася абсолютна думка, що безозонові лампи – це комерційний проект. Дякую.
Доброго дня, Юліє. Бактерицидні лампи діляться на кілька типів: озонові та безозонові. Озонові лампи – це лампи, як правило, китайського виробництва. Застосовуються у всіх мед.установах, оскільки вони найдешевші. Недоліками даних ламп є те, що після їхньої роботи (опромінення) обов'язково потрібно провітрювати приміщення. Провітрювати треба через те, що при роботі озонових ламп виділяється озон (активний кисень) в концентрації більш гранично допустимої для людського організму. Озон у високій концентрації в повітрі є подразником органів дихання і потрапляючи в кров може спричинити атеросклероз. Також озон вбиває чоловічі статеві клітини та перешкоджає їх утворенню. При тривалому знаходженні в середовищі з підвищеною концентрацією цей газ може спричинити чоловічу безплідність. Безозонові лампи – лампи, які виділяють озон, але в межах допустимої концентрації для організму людини (наприклад Osram – Німеччина, Silvania – Японія, Philips – Голландія). Після роботи таких ламп провітрювати приміщення не обов'язково. Вартість цих ламп вища за озонові. Ресурс роботи у 3-4 рази більший.
Прошу допомогти з купівлею НЕДОРОГО НАСТІННОЇ БАКТЕРИЦИДНОЇ ЛАМПИ ДЛЯ КРОМОВОГО КЛАДАННЯ ДЛЯ БРУДНОГО БІЛИЗНИ У ТЕРАПЕВТИЧНОМУ ВІДДІЛЕННІ СТАЦІОНАРА.
Добридень! На жаль, в асортименті нашого магазину є тільки бактеріцидні підлогові лампи.


Вам також може бути цікаво

Для чого потрібна кварцова лампа ?
Для чого потрібна кварцова лампа ?
Бактерицидну випромінювання - це ефективний засіб для придушення життєдіяльності патологічних мікроорганізмів різної природи , яка дозволена до застосування санітарно - епідеміологічними стандартами . Використовується в лікувально - профілактичних установах , в офісних умовах і вдома .
05.09.2016
Детальніше
Топ - 5 моделей кварцових ламп
Топ - 5 моделей кварцових ламп
Нас оточують мільйони вірусів і бактерій . Вони на шкірних покривах , предметах інтер'єру , робочих поверхнях , їжі , навіть всередині організму . Тривалий час людство бореться з мікроорганізмами , які завдають шкоди його здоров'ю . Дієвою зброєю проти небезпечних мікробів і вірусів заслужено називають кварцові лампи .
29.08.2016
Детальніше
Розгорнути