Кілька фактів про біль у спині

Дата публикации: 23.04.2013
Дата обновления: 02.04.2023

Кілька фактів про біль у спині

Як ви, напевно, вже знаєте, біль у спині - це досить поширена проблема. Приблизно чотири з п'яти дорослих відчувають біль в спині протягом свого життя, і це число має тенденцію зростати, враховуючи «старіння» населення і останні тенденції ожиріння. Біль у спині можна класифікувати на тупу (приглушену), постійну і раптову, різкий біль, яка призводить Вас у недієздатна стан. Вона може прийти раптово - в результаті нещасного випадку, падіння, або при піднятті чогось надто важкого - або вона може рости повільно, можливо, в результаті вікових змін в хребті.

Хто найбільш схильний до розвитку болю в спині?

До 80 відсотків дорослого населення один або кілька разів у своєму житті відчувають біль в спині. Чоловіки і жінки страждають в рівній мірі. Найчастіше це відбувається у віці від 30 до 50 років, частково через процесу старіння, а також в результаті сидячого способу життя і недостатньою фізичного навантаження. Ризик виникнення болю в попереку від хвороби спинного диска або хребетної дистрофії збільшується з віком.

Що викликає спинну біль?

З віком у людей спостерігається тенденція зниження тонусу і еластичності м'язів і міцності кісток. Диски втрачають рідину і гнучкість, що знижує їх здатність амортизувати хребет.

Біль може виникнути, коли, наприклад, людина піднімає щось занадто важке або протягується, викликаючи розтягнення, деформацію або спазм в одній з м'язів або зв'язці в спині. Якщо хребет стає надмірно напруженим або здавленим, в диску може відбутися розрив або він може деформуватися назовні. Цей розрив може чинити тиск на один з більш ніж 50 нервів в спинному мозку, які відповідають за рух тіла і передають сигнали з тіла в мозок. Коли ці нервові корінці стискаються або дратуються, з'являється біль у спині.

Біль у попереку може бути викликана нервовим чи м'язовим роздратуванням, а також - пошкодженням кістки. В основному, біль у попереково-крижової області викликає пошкодження або травму спини, але больові відчуття також можуть бути викликані перероджень захворюваннями, такими як артрит або захворюванням диска, остеопорозом або іншими кістковими захворюваннями, вірусними інфекціями, подразненнями суглобів і дисків, а також вродженими аномаліями в хребті. Ожиріння, куріння, збільшення ваги під час вагітності, стреси, поганий фізичний стан, неправильна поза, і погане положення під час сну також може сприяти появі болю в попереку. Крім того, створена рубцева тканина, під час того, як спина зцілює сама себе, не має достатньої сили або гнучкості. Нарощування рубцевої тканини від повторних травм, в кінцевому рахунку, послаблює спину і може привести до більш серйозних травм.

Іноді біль у попереку може бути причиною більш серйозних медичних проблем. Біль у спині може супроводжуватися лихоманкою або втратою кишечника або сечового міхура, під час кашлю, а також прогресуюча слабкість в ногах може бути індикатором защемлення нерва або інших важких станів. У людей з діабетом можуть бути сильні болі в спині або біль виходить вниз по нозі, пов'язана з нейропатією. Люди з такими симптомами повинні негайно звернутися до лікаря, щоб допомогти запобігти незворотні наслідки.

Позбавлення від болю в спині

У 7% людей гострий біль у спині переходить в хронічну, від якої неможливо позбутися. Але прояви болю можна значно зменшити за допомогою різних препаратів та терапії.

Пацієнти, які страждають від гострої болем у спині, відчувають значний дискомфорт і витрачають близько 80% своїх витрат на здоров'я саме на позбавлення болю в спині.

Скільки грошей витрачається на лікування болю в спині

Витрати охорони здоров'я у цій сфері у Великобританії перевищують 1,6 мільярда фунтів стерлінгів щорічно (витрати на лікарні, консультації і т.д.).

Загальна сума витрат, пов'язаних з болем у спині, дорівнює приблизно 1% -2% від валового національного продукту (ВНП).

Вплив болю в спині на діяльність людини

Біль у спині може сильно вплинути на життя людини, зокрема, обмежити його фізичну активність, вплине на вибір професії тощо

Як біль у спині впливає на працездатність?

Через біль у спині працівники пропускають близько 5 мільйонів робочих днів щорічно. Тобто щодня 1% працездатного населення перебуває на лікарняному через цього чинника.

У Великобританії біль у спині займає 2 місце серед причин довготривалих лікарняних. Для працівників, які виконують важку фізичну роботу, біль у спині займає 1 місце.

Тому дбайте про свою спині, і Ви забудете про неприємну болю!



Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Що таке космодиск ?
Що таке космодиск ?
Що таке космодиск і для чого він потрібен
23.04.2013
Детальніше
види космодиск
види космодиск
Розглянемо всі види КОСМОДИСКОМ
23.04.2013
Детальніше
Розгорнути