Вправи після перелому променевої кістки

Дата публикации: 24.06.2020
Дата обновления: 01.04.2023
 
Одна з найбільш частих побутових травм - перелом променевої кістки. Він може виникнути при падінні на витягнуту руку або ударі. Лікування має на увазі не тільки відновлення структури кістки, а й функціональності кінцівки, інакше тривала нерухомість м'язів і суглобів в майбутньому ускладнить виконання навіть простих дій. З дозволу лікаря потрібно, як можна раніше, починати робити спеціальні вправи після перелому променевої кістки зап'ястя. Відразу після зняття гіпсу або під час його носіння (зі схвалення лікаря) можна робити наступне:
 
Покласти долоню на стіл і виконувати рухи:
 
• Розводити пальці в сторони до легкого болю і з'єднувати разом, ковзаючи і не відриваючи їх від поверхні;
• Кінчиками пальців натискати на стіл і розслабляти долоню;
• По черзі піднімати вгору кожен палець, інші лежать нерухомо на поверхні (спочатку можна допомагати здоровою рукою);
• Робити обертальні рухи по черзі кожним пальцем.
 
Через тиждень-два, коли пальці трохи розроблені, можна виконувати наступний комплекс вправ після перелому променевої кістки:
 
Взяти широку паличку або качалку:
 
• прокочується на столі долонею від пальців до кисті;
• Поставити паличку (олівець) на стіл вертикально, зверху накрити долонею здорової руки і бігати по ній пальцями хворої руки вгору і вниз;
• Обхопити палицю здоровою рукою верху, а хворий знизу, роблячи нею викручувати руху;
• Ліктем спертися на стіл і долонею на палицю, почати розгортати палицю від себе і назад.
Проробляти кожну дію 6-12 разів.
 
Далі можна приступати до більш складних дій - ставити руку на стіл ребром долоні і максимально розгортати її назовні (класти долонею вгору).
 
Корисно розминати пластилін в кулаці. Дуже важливі вправи після перелому променевої кістки руки на дрібну моторику. На четвертому тижні лікування можна намагатися писати, малювати, друкувати на комп'ютері, перебирати зерна рису або гречки.
 
 


Коментарі до статті
чи можна одягати променево-зап'ястковий ортез через 2-3 місяці після перелому?
Добрий день ! Так, в багатьох випадках лучезап'ястний ортез може бути надітий через 2-3 місяці після перелому лучевої кістки (радіуса) або інших ушкоджень, але це може залежати від серйозності перелому та рекомендацій вашого лікаря.

Лучезап'ястний ортез використовується для стабілізації та підтримки кісток та суглобів в районі зап'ястя, а також для полегшення болю та прискорення процесу загоєння після травми. Проте, використання ортезу повинно бути індивідуалізованим відповідно до вашого стану та рекомендацій лікаря.

Перед тим як надягати лучезап'ястний ортез, важливо:

Консультуватися з лікарем: Перед використанням ортезу завжди краще звернутися до вашого лікаря або ортопеда, який проведе огляд і даст рекомендації стосовно необхідності та типу ортезу.

Вибір правильного типу ортезу: Існує багато різних типів лучезап'ястних ортезів, і важливо обрати той, який найкраще підходить для вашого типу травми та потреб.

Враховувати рекомендації лікаря щодо тривалості носіння: Лікар може рекомендувати конкретну тривалість носіння ортезу в залежності від характеру вашої травми та швидкості загоєння.

Враховуючи ці аспекти та отримуючи консультацію вашого лікаря, ви зможете визначити, коли саме можна почати використовувати лучезап'ястний ортез та як довго його слід носити.
Займаюся реабілітацією своєї знайомої 61 року. Перелом плечової кістки із великою гематомою. Перелом стався 4 місяці тому. Мозоль утворилася незначно. Постійне носіння бандажу. Реабілітацію розпочали 25 днів тому_масаж голови та шийного відділу хребта. , масаж кисті та л/зап.всієї кінцівки. Парафінозокерит аплікація на кисть і л/з. ЛФК всієї, кінцівки. Режим щадний. Пальці працюють. Рука розгинається. За допомогою ззовні піднімається на рівень плеча. Відведення назад. Вверх вниз. Динаміка позитивна. Повільно, але успішно. (Медсестра ортопедичного відділення. На пенсії)
Добридень. ВИ ГОВОРИТЕ - Зняти набряк не можна, він проходить сам ..... У мене був променево-зап'ястковий перелом великої кістки, зі зміщенням ..... Вирівняли, вправили, гіпс 36 днів. Після зняття гіпсу пройшло 14 днів, потихеньку набряк сходить.
Як зняти набряк кисті після зняття гіпсу / перелом зі зміщенням у місці променевої кістки
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Добридень. Зняти набряк не можна, він проходить сам. Можна використовувати променево-зап'ястковий бандаж еластичний полегшений, щоб сильно не перетискати область набряку, але зняти навантаження і трохи прискорити процес. Також використовують еластичний бинт, але цінова категорія та ж, а зручність носіння та одягання набагато краще, якщо використовувати бандаж: /item_n13500.htm; Так само, і для набряку, і для реабілітації, яка необхідна, щоб відновити ф-ю суглоба чудово використовувати апарат Дарсонваль (для зняття набряку підходить, до речі): /item_n17961.htm; Щоправда, як і будь-який апарат із терапевтичним впливом має протипоказання: Людям, у яких виявлено новоутворення доброякісної чи злоякісної природи; Людям із гіпертонією; Всім, хто має порушення згортання крові чи тромбофлебіт; Людям, що страждають від серцево-судинних захворювань; За наявності кардіостимулятора Людям з епілепсією; Людям із туберкулезом; За наявності індивідуальних протипоказань до процедури (перед процедурою важливо порадитися з лікарем). Або Вітафон, у нього конкретніший вплив саме на подібні проблеми: /item_n561.htm; але врахуйте протипоказання: В області злоякісних новоутворень При вагітності В області тромбофлебіту При вираженому атеросклерозі (стадія атеросклерозу, при якій значно зростає ризик інсульту) При гострих інфекційних захворюваннях При підвищеній температурі тіла В області імплантованих стимуляторів У зв'язку з відсутністю методик лікування на ділянку серця. Якщо при проведенні лікування в дію віброфонів потрапляють органи, в яких виявлено каміння (жовчний міхур, сечовивідні шляхи тощо), то процедури апаратом на ці області проводити тільки за рекомендацією та під наглядом лікаря.
Популярні товари


Вам також може бути цікаво

Біль у ліктьовому суглобі - причини та лікування
Біль у ліктьовому суглобі - причини та лікування
Ліктьовий суглоб досить складний за своєю будовою. Його утворюють кілька кісток - плечова кістка та дві кістки передпліччя, ліктьова та променева кістки. Якщо врахувати, що лікоть задіяний у кожному русі руки, то стає очевидним, що всі скоординовані рухи руки не можуть обійтися без його участі.
07.10.2019
Детальніше
Що таке променевозап'ястний ортез ?
Що таке променевозап'ястний ортез ?
Променезап'ясткові ортези допоможуть швидко відновитися після травм і операцій
15.02.2012
Детальніше
Розгорнути