Біль у ліктьовому суглобі - причини та лікування

Дата публикации: 07.10.2019
Дата обновления: 31.03.2023
Содержание:
Ліктьовий суглоб досить складний за своєю будовою. Його утворюють кілька кісток плечова кістка і дві кістки передпліччя, ліктьова та променева кістки. Якщо врахувати, що лікоть задіяний в кожному русі руки: хапальному, опорному, метальному, підйомному та ударному, а крім цього здійснює обертальні рухи навколо своєї осі і рухається вгору і вниз, то стає очевидним, що всі скоординовані рухи руки не можуть обійтися без його участі.
 
У цій статті ви дізнаєтеся:
 

Причини болю в ліктьовому суглобі

Якщо у вас сильний біль в ліктьовому суглобі внаслідок падіння, забиття, розтягнення або надмірного фізичного навантаження, в наявності - травма. Лікування швидше за все буде здійснюватися за допомогою нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП). Вони биваютв формі гелів і мазей, наприклад Диклофенак або Ібупрофен. Ці препарати допомагають зняти запалення і набряклість пошкоджених тканин, а також зменшують біль. Ліктьовий суглоб потрібно поберегти, і, по можливості, знерухомити. Тому можна використовувати бандаж для руки - спеціальну ортопедичну пов'язку, яка захищає лікоть від руху. Якщо ж стан не покращиться, протягом 3-х днів слід звернутися до лікаря.

Випадки, коли потрібна термінова консультація лікаря

  1. Якщо, незважаючи на стан спокою, біль в ліктьових суглобах рук не припиняється тривалий час.
  2. Якщо на тлі болю, пухлини і почервоніння ліктьового суглоба піднялася температура.
  3. Якщо крім болю в лікті неможливо зігнути або випрямити руку.
  4. Якщо спостерігається почервоніння, біль і набряк при дотику або русі.
  5. Якщо порушена цілісність і зовнішня форма ліктьового суглоба або випирає кістка, терміново зверніться до травмпункту або екстрену медичну допомогу.
  6. Біль в ліктьових суглобах рук не травматичного характеру. Еластичний бандаж на лікоть Actius ACE 401 Orliman, (Іспанія)

Чому болять ліктьові суглоби, якщо біль не пов'язаний із травмою?

  1. Артроз. У людей, що займаються спортом, після виконання силових вправ може виникнути ситуація, коли болять ліктьові суглоби при навантаженні. Часті інтенсивні тренування можуть спровокувати знос хряща суглоба, і, як наслідок, розвиток артрозних болів. При цьому може з'явитися хрускіт в суглобі. Згодом може розвинутися малорухливість суглоба. Складно до кінця розігнути руку, а потім зігнути її. Характерні також болі вранці, після тривалого спокою ліктя. Також спостерігається деформація і відхилення від осі ліктьового суглоба. Може бути присутнім здавлювання нервів. Це виражається в оніміння руки і слабкості при хапання предметів.
  2. Бурсит. Через підвищені навантаження на ліктьовий суглоб через його високу рухливості може постраждати околосуставная сумка (бурса). Це захворювання носить назву бурсит. Для нього характерні сильні болі в лікті і набряклість пошкодженого суглоба. Крім цього, змінюється форма суглоба, спостерігається почервоніння і гіперемія.
  3. Тунельний синдром ліктя. Усі нерви, що проходять від спинного мозку до кистей рук проходять через лікоть. Ліктьовий нерв розміщується на поверхні ліктьової кістки. Він дуже хворобливий. Навіть легке здавлювання або обмеження цього нерва призводять до значних больових відчуттів. Люди, які за родом своєї діяльності змушені повторювати одноманітні рухи (музиканти, касири, офісні працівники) особливо схильні до цього захворювання. Почуття болю, оніміння і поколювання в 4-5 пальцях рук, а також порушення рухливості - наслідки ліктьового тунельного синдрому.
  4. Подагра. Це системне захворювання всього організму, порушення обміну речовин при якому відбувається надлишкове відкладення солей в хрящової тканини. Починається воно з великих пальців ніг, але в міру прогресування хвороби можуть страждати і ліктьові суглоби. Характерними симптомами є гострі стріляючі болі, втому, набряклість, почервоніння і болю при натисканні.
Як бачимо, причин для болю більш ніж достатньо, і це далеко не повний перелік можливих патологій. Тому лікування болю в ліктьовому суглобі краще довірити лікаря після грамотного обстеження.
 


Коментарі до статті
Доброго дня у мене четвертий пункт що до подагри, болять пальці час від часу, коліно тепер лікоть турбує шостий день.
Підкажіть це лікується? Якщо так то якими препаратами?
Добрий день ! Ваш лікар може поставити діагноз при повному обстеженні.
Після невеличкого забою об кут будинку тривожить біль в лікті правої руки. Біль присутній тільки при піднятті кружки, чайника. Ось вже місяць і не проходить. Не знаю чи можна використовувати зігріваючи мазі, чи просто холодні обезболюючі пластирі. До якого лікаря звертатися ? Як ця хвороба називається ? Що може бути пошкоджено ? При натиску пальцями на лікоть ніяких болей. Дякую
Добрий день ! Зверніться до травматолога щоб направив на обстеження.
Доброго дня.
Підскажіть, будь ласка, до якого лікаря потрібно звернутися, якщо біль у лікті не пов'язана з травмою?
Дякую.
Добрий день!
Якщо біль у лікті не пов'язаний з травмою і не минає протягом тривалого часу, можливо, вам варто звернутися до таких лікарів або фахівців для консультації та діагностики:

Терапевт (сімейний лікар): Терапевт може бути вашим першим контактним медичним працівником, який оцінить ваш стан, візьме анамнез та відправить вас до спеціаліста, якщо потрібно.

Ортопед: Ортопед - це лікар, який спеціалізується на діагностиці та лікуванні захворювань і травм опорно-рухового апарату, включаючи проблеми з ліктьовим суглобом.

Ревматолог: Ревматолог спеціалізується на діагностиці та лікуванні ревматичних захворювань, які можуть впливати на суглоби, включаючи ліктьовий суглоб.

Невролог: Якщо біль у лікті пов'язаний з неврологічними проблемами, такими як ущемлення нервів або невралгія, може бути варто звернутися до невролога.

Фізіотерапевт: Фізіотерапевт може допомогти з діагностикою та лікуванням біль у лікті за допомогою фізичних терапій, вправ та процедур.

Перед тим як обирати фахівця, важливо врахувати всі симптоми та врахувати будь-які додаткові обставини, які можуть впливати на ваше здоров'я. Також розгляньте рекомендації вашого сімейного лікаря або зв'яжіться з ним для консультації.
Добре утрр. Скажіть будь ласка, що може бути у мене якщо є сильні ниючі болі в ліктях, кисті рук і іноді в пальцях, особливо сильний біль вранці після сну, немає відтікання рук, почервоніння немає, видозмін рук немає, але болю з кожним днем посилюються, таблетки, мазі, звертався до терапевта, призначала різне лікування та ставила різний діагноз, але нічого не допомагає. Підкажіть, будь ласка, що мені робити. Травм рук не було, робота не пов'язана з навантаженнями на руки, а болі ні з того, ні з цього з'явилися і не проходять. Вже 2 місяці мучуся з руками.
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Добридень. В даному випадку потрібно звернутися до ревматолога. Необхідно виключити аутоімунні захворювання суглобів: хвороба Бехтерева за периферичним типом, ревматоїдний артрит, реактивний поліартрит Рейтера, псоріатичний артрит. Для цього потрібно здати такі аналізи крові: ревмопроби (ревматоїдний фактор, с-реактивний білок (вони завжди разом у пакеті аналізів ревмопроб), HLAB-27 фактор, аналіз крові на хламідії та кишкову інфекцію (ієрсинія ентероколіка антитіла М та G), проаналізувати були чи інфекції горла перед початком болю, наприклад загострення хронічного тонзиліту або ангіна, тому що стафілокок або стрептокок може спровокувати реактивний поліартрит. бо до ревматолога обов'язково.Для полегшення болю не фармакологічною терапією можна використовувати еластичний бандаж на лікті та промене-зап'ястковий суглоб щоб частково зняти навантаження: /item_n1789.htm; med-magazin.ua/item_n16994.htm, /item_n13504.htm; щоб фізіотерапевт або ортопед правильно наклав: /item_n10696.htm; /item_n14510.htm; /item_n14490.htm; і спочатку краще бандаж ліктьовий: /item_n4852.htm; /item_n11313.htm; /item_n7628.htm; /item_n3737.htm; Для полегшення болю можна використовувати диклак гель вранці і перед сном, і знеболювальні нестероїдні препарати (німес у пакетиках або диклак у таблетках), АЛЕ самостійно не варто, потрібно щоб ревматолог або хоча б сімейний призначив. Потрібно врахувати наявність захворювань шлунково-кишкового тракту.
Дякую за корисну інформацію. Через свою роботу (працюю в офісі) розумію, що час від часу відчуваю біль в лікті. Як лікувати, чи можна приймати обезболюючі препарати, якщо біль не регулярний. Прочитала, що в такому разі потрібно використовувати мазі, що знімають запалення. Спасибі.
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории

Доброго дня. Так у вашому випадку біль в лікті дійсно може бути наслідком умов праці, робота за комп'ютером багато годин підряд, тримаючи руку весь час у зігнутому положенні погано впливає на ліктьовий суглоб, також можуть з'являтися незначні парастезії в руці (зниження чутливості, поколювання, відчуття холоду). Потрібна елементарна гімнастика, бажано лікувальний масаж, і так, можна використовувати мазі з протизапальним та обезболюючим ефектом на базі диклофенаку.
Скажіть будь ласка до якого лікаря звернутися, якщо після перенавантаження сильний біль у лікті, і порушена рухливість ліктях
Добридень. Необхідно звернутися до лікаря травматолога. В діагностику входить огляд, пальпація, перевірка збереження амплітуди рухливості при пасивних та активних рухах у суглобі, рентгендіагностика та призначення лікування залежно від результатів діагностики. Лікування може включати прийом НПЗЗ (протизапальних знеболюючих препаратів), тимчасова іммобілізація суглоба (обмеження руху в суглобі для розвантаження) еластичним бинтом або гіпсовою пов'язкою. Дякую за звернення.
Популярні товари


Вам також може бути цікаво

Вправи після перелому променевої кістки
Вправи після перелому променевої кістки
Одна з найбільш частих побутових травм - перелом променевої кістки. Він може виникнути при падінні на витягнуту руку або ударі. Лікування має на увазі не тільки відновлення структури кістки, а й функціональності кінцівки, інакше тривала нерухомість м'язів і суглобів в майбутньому ускладнить виконання навіть простих дій. З дозволу лікаря потрібно, як можна раніше, починати робити спеціальні вправи після перелому променевої кістки зап'ястя.
Відразу після зняття гіпсу або під час його носіння (зі схвалення лікаря) можна робити наступне:
24.06.2020
Детальніше
Що таке променевозап'ястний ортез ?
Що таке променевозап'ястний ортез ?
Променезап'ясткові ортези допоможуть швидко відновитися після травм і операцій
15.02.2012
Детальніше
Розгорнути