Відмінність слухового апарату від підсилювача звуку

Дата публикации: 05.06.2020
Дата обновления: 05.04.2023
Втрата слуху може бути наслідком багатьох причин, вона може торкнутися будь-якої людини, незалежно від віку і соціального статусу. У будь-якому випадку, при наявності проблеми зі слухом, людина втрачає здатність повноцінно спілкуватися, виконувати звичну роботу або навчатися. Це викликає масу негативних емоцій, роздратування, вразливість. У людей навіть змінюється характер, вони замикаються в собі, а у дітей, особливо раннього віку, може початися відставання в розвитку. Не можна вирішити проблему, просто ігноруючи її. Тому, краще звернутися до фахівця якомога раніше.
Багато людей із вадами слуху чули про побутові підсилювачі звуку. Доступні ціни на ці прилади привертають людей і багато хто плутає їх зі слуховими апаратами. Відмінності підсилювача звуку від слухового апарату дуже великі.

Отже, відмінності:
 

 
По-перше, це принципово різні прилади. У них різне призначення. Тому люди, які задають питання: "У чому різниця між слуховим апаратом і підсилювачем звуку?", повинні розуміти, що являє собою підсилювач звуку і слуховий апарат.
 
Підсилювачі звуку - це побутові пристрою не медичного призначення, що підвищують гучність звуку. Вони розраховані на використання людьми з нормальним слухом, яким в деяких ситуаціях потрібно посилити гучність звуків, наприклад, в театрі або на лекції. Ці пристрої не розраховані на постійне використання.
 
По-друге, на відміну від слухових апаратів, підсилювачі звуку мають дуже просту систему звукового посилення і крім регулятора гучності, ніяких налаштувань не мають. Але ж у кожного, порушення слуху індивідуальні. Як правило, для різних частот потрібне різне посилення, що враховується сучасними слуховими апаратами. Слухові апарати налаштовуються відповідно до порогу слуху людини на різних частотах. Тому різна гучність звуків буде по-різному посилюватися. А підсилювач звуку підсилює однаково всі звуки.
 
По-третє, не розібравшись, у чому відмінність слухового апарату від підсилювача звуку, люди купують і використовують підсилювачі звуку без консультацій з фахівцями. Це небезпечно, так як існує ряд протипоказань, тим більше для людей, з уже наявними проблемами слуху.
 
По-четверте, підсилювачі звуку не володіють великим посиленням для людей зі значною втратою слуху і не можуть цю втрату компенсувати. До того ж, діапазон частот, в якому вони працюють, набагато менше, ніж у слухових апаратів і навіть не охоплює всього мовного діапазону.
 
Ну, і, по-п'яте, підсилювачі звуку не мають сертифікатів, так як не є медичною технікою. Тому у вас не буде гарантії безпеки при їх використанні.
 
Хочеться вірити, що дана стаття допомогла вам зрозуміти, яка різниця між слуховим апаратом і підсилювачем звуку, і вбереже вас від помилкового вибору.


Коментарі до статті
Добрий день ,підскажіть який апарат придбати при середній втраті слуху (невріт слухових нервів) ,мені 61рік
Добрий день! /ua/cat_516.htm/filter=112:294/ Слухові апарати
Ступінь втрати слуху-
Середня


Вам також може бути цікаво

Як вибрати слуховий апарат
Як вибрати слуховий апарат
Однією з найбільш частих причин болю в спині є міжхребетні грижі, що вражають різні відділи хребта.
07.11.2017
Детальніше
Якому слуховому апарату варто віддати перевагу
Якому слуховому апарату варто віддати перевагу
Щоб вирішити проблеми зі слухом, пов'язані з віковими змінами, різними захворюваннями або спадковими особливостями, треба купити слуховий апарат.
18.06.2018
Детальніше
Слухові апарати та їх різновиди
Що таке аудіограма
Що таке аудіограма
Проходження аудіограми - важлива процедура, яка допомагає не тільки своєчасно зафіксувати погіршення слуху, а й визначити варіанти для виправлення проблеми.
12.06.2019
Детальніше
Розгорнути